Robert de Haan heeft in het Duitse Wackersdorf de eerste ronde van de FIA Karting Academy Trophy volledig gedomineerd. Het 12-jarige Nederlandse karttalent leidde in de finale van start tot finish, reed meer dan vier seconden bij de concurrentie weg en zette daarbij ook nog de snelste raceronde op zijn naam. Als extra blijk van zijn suprematie had De Haan in de aanloop naar de finale ook zijn drie kwalificatieheats winnend afgesloten en ook daarbij steeds de snelste raceronde laten noteren. Minder fortuinlijk was TeamNL-rijder Kas Haverkort in het FIA Europees Kampioenschap KZ2. De 15-jarige Nederlander kende een ongelukkige kwalificatie en slaagde er niet in zich via de heats voor de finale te plaatsen.

 

Het Duitse Wackersdorf was afgelopen weekend het strijdtoneel van de eerste ronde van de FIA Karting Academy Trophy en de openingswedstrijden van het FIA Europees Kampioenschap in de klassen KZ en KZ2. De FIA Karting Academy Trophy is een competitie waaraan wordt deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen gelijk te houden wordt er gestreden met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen. Met 50 deelnemers uit een recordaantal van 47 landen kent de tiende editie van de FIA Karting Academy Trophy niet alleen een zeer divers, maar ook sterk veld. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 12-jarige in Eerbeek woonachtige Robert de Haan.

 

 

Op basis van zijn in andere kartklassen behaalde resultaten behoorde De Haan vooraf al tot een van de grote kanshebbers op een topklassering. Het jonge Nederlandse karttalent maakte deze status in de kwalificaties meteen al meer dan waar. In zijn groep zette De Haan de snelste tijd op de klokken om vervolgens alle drie de kwalificatieheats op overtuigende wijze winnend af te sluiten. Daarbij liet de rijder uit Eerbeek ook nog eens in alle drie de races de snelste rondetijd noteren. In de finale mocht De Haan dan ook vanaf poleposition starten en dat was ook meteen het laatste dat de concurrentie van hem te zien kreeg. Per ronde reed De Haan verder bij zijn achtervolgers weg om uiteindelijk met een voorsprong van 4,5 seconden als winnaar te worden afgevlagd. Als kers op de taart maakte de Nederlander de clean sweep compleet door ook nu weer de snelste raceronde op zijn naam te schrijven. “Ik ben echt superblij met dit resultaat. Ik kende de baan natuurlijk al, dus ik reed al vlot de goede lijnen, maar na een paar kleine aanpassingen hadden we ook de afstelling van de kart al snel op orde. Het hele weekend was ik daarna in alle wedstrijden de snelste”, aldus een blije winnaar.

 

 

In de KZ2-klasse van het FIA Europees Kampioenschap kwam in Wackersdorf Kas Haverkort in actie. Het 15-jarige TeamNL-talent dat uitkomt voor CRG Keijzer Racing strijdt dit jaar in diverse kampioenschappen mee en heeft al een aantal mooie klasseringen behaald. In Duitsland zat het Haverkort echter niet mee. In het maar liefst 75 deelnemers sterke veld was de jonge Nederlander in de vrije trainingen steeds goed voorin te vinden. In de kwalificatie bleef Haverkort echter steken op een 44ste plaats, dit ondanks het feit dat hij slechts een halve seconde hoefde toe te geven op de poleposition. Daarmee was de CRG-rijder veroordeeld tot een 15de startplaats in de vijf te verrijden kwalificatieheats. In het extreem competitieve veld is een inhaalrace nauwelijks mogelijk, en mede geplaagd door de vele penalty’s belandde Haverkort vier keer buiten de top tien. Dat de snelheid er wel was bewees de TeamNL-rijder met een snelste raceronde in de eerste heat en een zesde plaats in de afsluitende vijfde heat. Met in totaal een 37ste plaats viel Haverkort net buiten de top 34 die recht gaf op een plaats in de finale. “Dit was een weekend om snel te vergeten. In de kwalificatie had ik in de laatste ronde net een snelste sectortijd genoteerd toen ik in de volgende sector werd opgehouden door een paar al uitrijdende concurrenten. Dan sta je 44ste en moet je in de heats starten op een plek waar je altijd in de klappers terechtkomt. Op zaterdag had ik vervolgens ook nog een probleem met de bumper waardoor ik tegen een straf aanliep terwijl ik zeker weet dat ik niemand geraakt had. Op zondag was dat opgelost en lukte het wel om in de afsluitende heat naar de zesde plaats te rijden. De achterstand in het totaalklassement was echter al te groot om nog in de finale te komen. Jammer”, aldus een op revanche beluste Haverkort.

Foto’s: Vincent Franken, FM-Images.