Volgende week zal nabij Barneveld de Visual Art Rally worden verreden. Een ééndaags evenement waar de deelnemers negen klassementsproeven voorgeschoteld krijgen. Eén van die deelnemers is de equipe in de Citroën DS3 R5. Rijder Roald Leemans en navigator Harm van Koppen willen zich voor de pech die hen in de Zuiderzeerally ten deel viel revancheren.

“We hadden op een betere prestatie in de Zuiderzeerally gehoopt,” vertelt Roald. “Helaas bleek die wedstrijd voor ons van korte duur. De cosmetische schade viel nog wel mee maar de mechanische schade was aanzienlijk. De hele aandrijflijn was in een slechtere staat dan dat we tijdens de koop van deze auto gedacht hadden. Dat was dan ook de oorzaak van onze crash op de vrijdagavond.”

De schade betrof onder andere de twee differentiëlen en de cardanas. Inmiddels is die schade volledig hersteld en staat de DS3 R5 in Barneveld weer tiptop aan de start. “De auto verkeert nu in een betere conditie dan tijdens de Zuiderzeerally, er kan dus van alles mogelijk worden,” kijkt Roald vooruit. “Het belangrijkste is echter nog steeds dat we de auto goed leren aanvoelen.”

In deze editie van de Visual Art Rally staan maar liefst zes auto’s uit de R5 klasse aan de start. “Het zal niet makkelijk worden om voor een podiumplaats te strijden,” aldus Roald. “Er staan een paar stevige concurrenten aan de start maar een plaats bij de eerste vijf zou mogelijk moeten zijn. We rijden met een enigszins korte versnellingsbak waardoor onze topsnelheid niet zo hoog is als we zouden willen. Op de lange rechte stukken kan dat in ons nadeel werken. Daarentegen hebben we onderin dan wat meer koppel, onze motor houdt wel van wat hogere toerentallen maar of dat het gebrek aan topsnelheid kan compenseren moet nog blijken.”

De eerste deelnemer verlaat het servicepark op het industrieterrein Harselaar in Barneveld om 11:51u en wordt rond 19:14u op het finishpodium in Nijkerk verwacht. Dan hebben de deelnemende equipes 130 kilometers, verdeeld over negen klassementsproeven, op snelheid afgelegd.