Afgelopen zaterdag, 17 maart, werd in de snijdende vrieskou de Sijperda Zuiderzeerally verreden. Het was de openingswedstrijd van het Nationaal Rally Kampioenschap 2018. Aan de start stond ook rijder Roald Leemans en navigator Christiaan Paul van Waardenburg namens Rally Team Leemans. Zij kregen, verdeeld over 12 klassementsproeven, 158 kilometers op snelheid te verwerken.

 

 

In deze wedstrijd bereikte het tweetal de elfde plaats in het algemeen klassement. “Gezien hetgeen vóór ons is gefinisht ben ik zeker wel tevreden, zegt Roald. “Daar staan allemaal kanonnen van auto’s waarvan we het nooit zouden kunnen winnen. Gelukkig hebben we toch ook nog een aantal beduidend sterkere auto’s achter ons kunnen laten.”

In het Nederlands Junior Rally Kampioenschap staat Roald nu op een tweede plaats, achter Jim van den Heuvel die met een Skoda Fabia R5, de nieuwe koningsklasse van de Nederlandse rallysport, rijdt. “Tegen dat kaliber auto’s is onze Citroën echt niet opgewassen en dus ben ik tevreden met de tweede plaats. In de klasse RC3, waarin onze auto is ingedeeld, staan we op de eerste plaats. Daarnaast telde deze wedstrijd ook mee voor de FIA Benelux Rally Trophy en daarin staat Roald, in de klasse ERT3 voor tweewiel aangedreven auto’s, op een eerste plaats.

Tijdens de 2017 editie van deze wedstrijd was Roald niet alleen in gevecht met de klok, maar ook met de toen nieuw aangeschafte Citroën DS3 R3T. De wagen leek niet te willen wat Roald wilde en bleek moeilijk handelbaar. Dit jaar zitten Roald en Christiaan Paul opnieuw in de DS3 R3T maar gaat het veel beter. “Ik denk dat we de afstelling van de auto nu wel hebben zoals we hem hebben willen,” legt Roald uit. “Het gaat nu echt goed en kunnen we gaan opbouwen om onszelf serieus te verbeteren. We hebben nu eindelijk vertrouwen in deze auto en kunnen nu stappen gaan maken.”

Beide mannen zijn deze eerste wedstrijd van het kampioenschap voorzichtig gestart. Op de eerste klassementsproeven hebben ze het relatief rustig aangedaan. “We zijn rustig begonnen en voerden ons tempo steeds verder op,” legt Roald uit. “We hebben slim gereden en daarmee een maximaal resultaat gehaald. “In de AGPRO Arena hebben we niet voluit gereden. De kans dat je schade tegen één van de vele bigbag zandzakken oploopt is daar erg groot. Natuurlijk zijn we niet helemaal van het gas af gegaan maar hebben daar vooral geprobeerd het publiek te vermaken.

Ondanks de kou was er een grote publieke belangstelling op de klassementsproeven. Ook op het serviceterrein was het een drukte van belang en kon het publiek kennismaken met het werk van het serviceteam en de sponsoren van Rally Team Leemans. De energiedrankjes vonden daarbij gretig hun aftrek.

Tijdens de Visual Art Rally, die op 14 april wordt verreden, zal het team opnieuw in actie komen.