Het is pas zijn tweede jaar in de rallysport en na het succes in zijn eerste seizoen gaat Roald dit jaar opnieuw voor de prijzen. Met nog twee wedstrijden te gaan en een voorsprong van 44 punten, kan Roald Leemans dit seizoen voortijdig het Junior Rally Kampioenschap veiligstellen. Daarvoor moet hij volgend weekend, tijdens de Hellendoornrally, wel een goed resultaat behalen.

 

 

Met welke auto hij aan de start gaat verschijnen is nog niet helemaal duidelijk. De Citroën DS3 R3T waar hij dit jaar in heeft gereden staat namelijk te koop. Er hebben zich al gegadigden gemeld maar een deal is tot op heden nog niet gesloten. De DS3 is ‘rallyklaar’ en kan direct worden ingezet. Dat gaat Roald dan ook doen als de DS3 R3T dan nog niet verkocht is. Mocht dat inderdaad het geval zijn, kan de jonge Brabander ook, met behulp van zijn navigator Christiaan Paul van Waardenburg, het kampioenschap in de klasse RC3 in de wacht slepen.

Als de DS3 R3T echter wél worden verkocht, zal Roald aantreden in de Mitsubishi Lancer Evo VI van zijn vader, Ronald Leemans. Het is niet de eerste keer dat zoon Leemans in de knalgele Lancer de strijd aan bindt. Eind augustus reed hij in deze wagen tijdens de Short Rally Kasterlee. Vanaf een twintigste startplek wist Roald zich naar gestaag voren te werken.

Zijn opmars werd in de voorlaatste proef echter gestuit door technische malheur. Een gebroken aandrijfas gooide roet in het eten. “Het is met zo’n vierwiel aangedreven  auto ontzettend anders rijden,” zegt Roald. “Je kunt zoveel later remmen en sneller door een bocht of de hoek om! Ik ben voorzichtig begonnen en kon gaandeweg het tempo steeds verder opvoeren. Jammer dat we problemen met de aandrijving kregen, ik had de wedstrijd graag helemaal uitgereden om te kijken waar we terecht zouden komen te staan.”

“De schade aan de Lancer is inmiddels uiteraard alweer gerepareerd,” aldus Roald. “Ik heb nu twee auto’s klaar staan voor de Hellendoornrally. Als de DS3 R3T week niet verkocht wordt, rij ik daarmee in de Hellendoornrally. Ik kan dan nog punten voor de RC3 klasse binnen halen en ook daar nog strijden voor het kampioenschap. Als ik met de Mitsubishi moet rijden dan kan ik alleen nog punten voor het Junior kampioenschap behalen.”

“Natuurlijk hebben we plannen zodra de DS3 R3T is verkocht. Ik kan daar nu echter nog niets over zeggen, daarvoor is het nu nog te vroeg. Dat het een snelle auto is, is in ieder geval zeker,” aldus Roald Leemans.

In de Hellendoornrally krijgen de deelnemers, verdeeld over twee dagen, 402 kilometers voorgeschoteld. Daarvan leggen ze, verdeeld over 12 klassementsproeven,  171 kilometers op snelheid af. De eerste deelnemer zal omstreeks 19:01u over het startpodium in Nijverdal rijden. Nog geen kwartier later zal de eerste klassementsproef van start gaan. Even na middernacht worden de auto’s in het Parc Fermé gezet voor de nacht. De strijd wordt op zaterdag even voor tienen hervat en rond kwart voor zeten zal de winnaar over het finishpodium rijden. Bij een goed resultaat zou Roald de champagne kunnen ontkurken.

Foto: Edwin Hengelman