Het debuutjaar 2016 werd door Roald Leemans (Hank) succesvol afgesloten met de winst in de Opel Fwd Challenge en werd hij tweede in de klasse H15 met zijn Opel Astra GSi. Daarnaast behaalde hij de titel van Runner-Up bij Rally Club Holland.

Pa Leemans beloofde een snellere wagen te kopen mits Roald het seizoen 2016 succesvol zou afsluiten. Belofte maakt schuld en dus zal Roald Leemans in 2017 in het strijdperk treden met een Citroën DS3 R3T.

“Het gaat erg hard met de nieuwe wagen,” grijnst Roald. “We hebben wel een aantal dingen moeten aanpakken. Er is een nieuwe versnellingsbak geplaatst en ook de ophanging is vervangen. Toch blijft het nog zoeken naar stabiliteit op hoge snelheid. De wagen raakt dan nog behoorlijk in onbalans. We hebben de komende dagen nog wel hard nodig om dat op te lossen,” zegt Roald. “Bij lagere snelheden en technische stukken plakt deze wagen echt aan het asfalt en rijdt de DS3 erg strak. We gaan deze week nog testen om helemaal klaar te zijn voor de Zuiderzeerally.”

 

 

Wedstrijdomstandigheden zijn toch altijd weer anders dan testsessies. In de Zuiderzeerally zal Roald dan écht ervaren wat deze wagen voor mogelijkheden brengt. De dijkweggetjes in de polder vragen immers een andere aanpak dan een testcircuit. Onbalans in je wagen wil je niet, al helemaal niet op de smalle dijkweggetjes die de Zuiderzeerally zo kenmerken,” zegt Roald.

“Toen ik nog in de Opel FWD Challenge reed, wist ik wie mijn concurrenten waren. Nu met deze nieuwe auto moet ik eerst maar eens kijken wie mijn directe tegenstanders zijn. In de groep R3T staan alleen de Renault Clio van de Deen Carsten Jensen en mijn eigen DS3. Ik ga de eerste boucle voorzichtig beginnen en dan maar kijken tegen wie ik het opneem. Als we de auto helemaal op punt krijgen is er best wel het één en ander mogelijk,” zegt Roald.

Ook in 2017 zal Roald weer genavigeerd worden door Christiaan Paul van Waardenburg (Rijen). In 2016 loodste hij de rookie naar succes. Zijn ervaring zal hij ook in 2017 gebruiken om Roald naar opnieuw een hoge klassering te laten rijden.

Er wordt in de werkplaats van Autobedrijf Leemans hard gewerkt om alles klaar te krijgen voordat het team afreist naar Emmeloord. Daar zal het team 347,6 kilometers te verwerken krijgen. Daarvan zullen ze 117,4 km, verdeeld over 13 klassementsproeven, op snelheid afleggen. De start van de eerste deelnemer op de eerste klassementsproef is 12:37u. De winnaar wordt om 22:41u aan de finish op De Deel verwacht.

Het serviceterrein is ook dit jaar weer op de Paardenmarkt. Hier kan men het de verrichtingen van de monteurs en overige serviceleden bekijken en in alle rust kennismaken met de nieuwe auto.

Foto: Edwin Hengelman