Tijdens het tweede evenement in de BNL International Karting Series op het circuit van Ostricourt (F) werd Rinus van Kalmthout door de wedstrijdleiding met een diskwalificatie voor het raceweekend bestraft, nadat hij met een andere rijder in aanraking was gekomen. Daarmee raakte de KNAF Talent First-coureur zijn top drie positie in het klassement kwijt. De Belgische rechters stelden Van Kalmthout in het door hem aangespannen beroep tegen de beslissing van de Stewards echter in het gelijk, zodat de trofee voor de derde positie in het kampioenschap nu toch in Hoofddorp terecht is gekomen.

rvk_bnl_podium_2016

In de BNL International Karting Series bestaat een raceweekend uit twee gelijke wedstrijddagen, met elk een kwalificatie, twee heats en een finale. Op het circuit van Ostricourt, de tweede van in totaal drie rondes in de BNL International Karting Series, werd Rinus van Kalmthout op zaterdag in de finale vierde. Op zondag was een race-incident in de eerste race voor Van Kalmthout echter bepalend voor het verloop van de rest van de dag.

Tijdens een opmars naar voren raakte Van Kalmthout een tegenstander: “Ik reed vlak achter een rijder en wilde hem voor een bocht passeren, maar hij gooide op dat moment de deur dicht en ging gelijk op zijn rem staan, vroeger dan bij deze bocht gebruikelijk is. Ik zat al zo dicht achter hem dat ik hem niet meer kon ontwijken en duwde hem onbedoeld in de rondte, gelukkig zonder schade te veroorzaken aan onze beide karts.” Uiteindelijk kwam Van Kalmthout als negende over de finish en ook de betreffende karter kon zijn race vervolgen. In de tweede race werd de toen nog 15-jarige karter derde, waardoor hij in de finale als zevende zou mogen starten.

rvk_bv_bnl

Net voor aanvang van de finale kreeg Van Kalmthout echter van de Stewards te horen dat hij vanwege het race-incident in de eerste heat werd uitgesloten voor het gehele evenement op Ostricourt en dat zij hem zijn licentie zouden afnemen indien hij in beroep zou gaan. Omdat deze straf buiten proportie was heeft Rinus samen met zijn vader Marijn van Kalmthout en teameigenaar Ramon Rietveld van RR Racing tijdig beroep aangetekend.

Vanwege dit beroep mocht Van Kalmthout alsnog aan de finale meedoen. Tegen de regels in mocht hij echter niet starten vanaf de zevende plek, maar moest hij beginnen vanaf de 24e en laatste startpositie. Ook hier werd beroep tegen aangetekend. Uiteindelijk werd de KNAF Talent First-coureur 17e, waarmee hij belangrijke punten voor het kampioenschap misliep.