Rinus van Kalmthout heeft tijdens het debuut van het nieuwe kampioenschap IAME Super X30 Euro Series op het Italiaanse circuit van Casteletto indruk gemaakt. Hij kwalificeerde zich op poleposition, won alle drie de heats op zaterdag en reed daarin ook de snelste rondetijden. In de prefinale op zondag ging het jammer genoeg minder en finishte Van Kalmthout als vierde. In de finale reed de KNAF Talent First-karter weer sterk van de vierde naar de tweede positie, maar dat bleek het maximaal haalbare.

rvk_x30_cast_t

Nadat Rinus van Kalmthout vorige week op dezelfde baan in het Italiaanse Laghi deelnam aan de Rotax Max Euro Challenge, stond dit weekend de opening van de nieuwe IAME Super X30 Euro Series op zijn programma. “Ik heb deze krachtige motor een paar weken geleden voor het eerst uitgeprobeerd op Spa-Francorchamps en daar was ik onder de indruk van de power. De Super X30 heeft 175 cc en 43 Pk en daarmee kan op Casteletto ruim twee seconden per ronde sneller gereden worden dan in de Rotax Max. Echt geweldig om met zoveel vermogen te racen”, lachte Van Kalmthout. Tijdens de vrije trainingen en in de kwalificatie werd duidelijk dat de 15-jarige karter prima met zoveel vermogen overweg kan. Hij reed sterk naar de poleposition.

Op zaterdag werden er drie heats gereden. Gestart vanaf pole werd Van Kalmthout direct door de Zweed Viktor Oberg onder druk gezet, maar de Hoofddorper wist zijn 23-jarige concurrent achter zich te houden en won de eerste race. In de tweede race wisten Oberg en de Peruaan Taylor Greenfield in de beginfase de leiding over te nemen, maar Van Kalmthout vocht zich in de tweede helft van de race terug en won ook deze heat. De derde heat pakte Greenfield in de beginfase de leiding, maar Van Kalmthout reageerde direct. Hij passeerde de koploper, gaf de leiding niet meer uit handen en won ook deze heat.

rvk_x30_cast_v

Zo won Van Kalmthout alle drie de heats en reed hij bovendien in elke heat de snelste rondetijd. Dit mooie resultaat leverde hem weliswaar geen punten voor het Super X30 kampioenschap op, maar wel de poleposition voor de pre-Startfinale.

Van Kalmthout begon de pre-finale goed, maar stond enorm onder druk en viel in de beginfase terug naar de zesde positie. “Ik was een beetje te nerveus en had mezelf teveel druk opgelegd. Daardoor heb ik tijdens deze race in de beginfase mijn carburateur niet goed afgesteld”, baalde Van Kalmthout.