KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft in Portland op meer dan overtuigende wijze de titel voor zich opgeëist in het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires. De 17-jarige Hoofddorper stelde al in de eerste race van het weekend met een tweede plaats de titel veilig om vervolgens in race twee opnieuw naar de tweede plaats op het podium te rijden. Van Kalmthout is met zijn 17 jaar de jongste Pro Mazda-kampioen ooit en won dit jaar maar liefst zeven van de zestien races. “Ik ben echt super trots en enorm blij met het winnen van deze titel en de bijbehorende opstap naar de Indy Lights”, aldus de kersverse kampioen.

Het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires werd afgesloten met de negende ronde op het circuit van Portland International Raceway. Met vijf opeenvolgende zeges had KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout voor zichzelf een zodanig fraaie uitgangspositie gecreëerd, dat de 17-jarige Hoofddorper aan een achtste plaats in een van de twee afsluitende races al voldoende had om de titel binnen te halen. In de kwalificatie liet de voor Juncos Racing uitkomende Van Kalmthout er geen twijfel over bestaan wat zijn bedoelingen waren en pakte op overtuigende wijze de poleposition voor beide races.

De start van de eerste race verliep echter niet geheel naar wens waardoor Van Kalmthout als tweede de eerste bocht uitkwam. “Ik dacht bijna een valse start te maken en liet dus het gas los. Dat kostte me de eerste plaats”, aldus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat. De jonge Nederlander liet de slipstream van de leider niet los, zette daarbij met de snelste ronde een nieuw baanrecord op de klokken en passeerde als tweede de finish, ruim voldoende om met nog één wedstrijd te gaan de titel voortijdig veilig te stellen. Een unieke prestatie van de KTF-rijder die pas aan zijn tweede seizoen in de autorensport bezig is en vorig jaar bij zijn debuut als runner-up eindigde in het USF2000 kampioenschap. Aan het behalen van de Pro Mazda-titel is een prijs verbonden van USD 790.300, te besteden aan de overstap naar de Indy Lights, alsmede een gratis test ter waarde van USD 20.000 in deze naasthogere Mazda Road to Indy klasse. Daarnaast ontvangt Van Kalmthout met de eveneens door hem behaalde rookie-titel nog eens USD 7.500. “Ik ben echt super trots en enorm blij met de titel en het Mazda Scholarship. Ik kijk ernaar uit om volgend jaar succesvol te zijn in de Indy Lights”, aldus een dolblije Van Kalmthout.

Om het kampioenschap extra glans te geven was Van Kalmthout erop gebrand de laatste wedstrijd vanaf poleposition in winst om te zetten. Op het brede rechte stuk werd de Juncos Racing-piloot echter vanuit de slipstream gepasseerd. Van Kalmthout behield de aansluiting met de nummer één, totdat een gedubbelde coureur tussen hem en de leider bleef rijden. De downforce werd daardoor verstoord terwijl de temperatuur van de auto opliep met als gevolg dat de KTF-rijder in de lange bochten niet de snelheid kon ontwikkelen om de achterligger te passeren en hij zelfs zijn tweede plaats moest verdedigen. Toen Van Kalmthout eindelijk vrij baan kreeg, was de leider al zover weggelopen dat een tweede positie voor de nieuwe kampioen het hoogst haalbare was. Met twee keer een tweede plaats werd een droomseizoen toch uitstekend afgesloten. Van de zestien dit jaar verreden races schreef Van Kalmthout er maar liefst zeven op zijn naam terwijl de voorsprong van de Hoofddorper op de nummer twee in het kampioenschap uiteindelijk 67 punten bedroeg.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.