Rinus van Kalmthout maakt in 2017 zijn debuut in het Cooper Tires USF2000 Championship Powered by Mazda bij het topteam Carlin Benik. Op Circuit Park Zandvoort sloten Trevor Carlin en Van Kalmthout tijdens de Masters of Formula 3 de deal, waarmee de overstap van de jonge KNAF Talent First-coureur naar de autosport in Amerika nu officieel bezegeld is. Om zich goed voor te bereiden op de overstap van de karts naar de formulewagens neemt de KNAF Talent First-rijder de komende maanden deel aan een test- en raceprogramma bij het gerenommeerde Nederlandse team MP Motorsport, dat nauw samenwerkt met de KNAF.

“We hebben de afgelopen maanden met verschillende teams gesproken”, vertelt Rinus van Kalmthout. “Toen de mogelijkheid zich voordeed om bij Carlin te rijden hoefde ik niet lang na te denken. Nu ik officieel een stoeltje in USF2000 heb bemachtigd bij een topteam kan ik niet wachten om te beginnen!”

Ook Trevor Carlin is ontzettend blij de talentrijke tiener in zijn team te hebben voor zijn debuut in de USF2000. “Sander Dorsman, teammanager bij MP Motorsport, heeft mij getipt over Rinus”, legt Trevor Carlin uit. “Ik ken Sander goed uit de GP2 Series en respecteer zijn oordeel. Dus begon ik Rinus te volgen en zag al snel dat hij het perfecte jonge talent voor ons nieuwe USF2000 team van Carlin Benik zou zijn.”

Carlin is één van de best scorende teams in de geschiedenis van junior formulewagen races. Het team won 15 kampioenschappen, scoorde meer dan 300 overwinningen en 800 podiumplaatsen. Carlin heeft meegewerkt aan de carrières van Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Nico Rosberg en talrijke andere bekende namen uit de Formule 1. In Amerika reden IndyCar Series kampioen Will Power en winnaars als Josef Newgarden, Charlie Kimball en Takuma Sato bij Carlin.

Om bij het debuut van het team in de USF2000 in 2017 sterk voor de dag te komen heeft Carlin de krachten gebundeld met het Amerikaanse top kart team Benik. Van Kalmthout is van plan om optimaal gebruik te maken van de ervaring van Carlin Benik.

De KTF-coureur verheugt zich enorm op volgend seizoen: “Carlin staat er om bekend dat zij in nieuwe kampioenschappen altijd direct snel zijn. Ik weet zeker dat Trevor en zijn team het nieuwe USF2000 chassis op de best mogelijke manier zullen prepareren en ik denk dat ze me kunnen helpen om op de top van mijn kunnen te presteren.”

Nu de kartkampioenschappen waaraan Rinus van Kalmthout dit seizoen deelneemt in de laatste fase zijn gekomen vindt de 15-jarige coureur de tijd gekomen om zich goed voor te bereiden op zijn overstap naar de formulewagens. Van Kalmthout is daartoe met MP Motorsport aan het testen in een krachtige Formule Renault 2.0, om vervolgens in het weekend dat hij 16 jaar wordt zijn racedebuut te maken op de Autodromo Internazionale del Mugello in Italië.

“Ik heb in juni op het circuit van Alcarrás in Spanje voor het eerst getest in een Formule Renault 2.0 van MP Motorsport en dat ging erg goed. De afgelopen weken hebben we getest op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk en Mugello in Italië. Ook dat ging super, ik voel me erg goed in deze auto. Ik kijk er enorm naar uit om te gaan racen op Mugello”, popelt de jonge Hoofddorper.

MP Motorsport team manager Sander Dorsman is onder de indruk van de eerste kilometers die Van Kalmthout op Alcarrás in de Formule Renault 2.0 reed. “Rinus maakte al snel grote vorderingen en behoorde aan het eind tot de snelste rijders die in een Formule Renault 2.0 op deze baan hebben gereden. Voor een coureur die direct uit de karts komt zegt zijn goede aanpassingsvermogen veel over zijn mogelijkheden. Ik verwacht dat Rinus met een goede begeleiding ver kan komen in de autosport.”

“Ik ben erg blij dat ik samen met MP Motorsport en met ondersteuning van de KNAF nu al wedstrijdervaring kan opdoen. Dat ik mijn debuut maak in het weekend dat ik 16 wordt geeft dit helemaal een bijzonder tintje”, lacht Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout zal in Amerika op advies van zijn management team CoForce International worden ingeschreven onder de naam Rinus VK. “De naam Van Kalmthout blijkt voor buitenlanders erg moeilijk uit te spreken. Vandaar dat we, net zoals veel andere beroemde coureurs voor mij al hebben gedaan, een korte krachtige naam hebben gekozen waarmee ik in de Mazda Road to Indy bekend wil worden”, lacht Rinus VK.

Van Kalmthout en Carlin beginnen hun voorbereidingen al op 8 en 9 oktober op de beroemde Indianapolis Motor Speedway tijdens de Chris Griffis Memorial-test. Deze test is de eerste gelegenheid voor de teams en rijders om de geheel nieuwe Tatuus USF2000 uit te proberen.


Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Stern, Total, Goedkoopdrank.nl en Lease Performance