TeamNL-talent Richard Verschoor heeft op het circuit van Mugello het FIA Formule 3-seizoen afgesloten met een sterke inhaalrace vol fraaie passeeracties die de 19-jarige MP Motorsport-rijder uiteindelijk een vijfde plaats opleverde. Verschoor pakte daarmee voor de dertiende keer punten voor het kampioenschap, nadat de Nederlander in de eerste race van het weekend als twaalfde was gefinisht. “Die tweede race was super. Op eigen kracht zoveel posities winnen voelt altijd goed. Ik had nu wel die extra snelheid die nodig is voor inhaalacties. Vooral de bochtensnelheid was mega”, keek Verschoor op zijn sterke slotweekend terug.

 

 

De negende en tevens alweer laatste ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap werd verreden op een voor de serie en ook voor de meeste rijders nieuw circuit, het nabij Florence gelegen uiterst fraaie Autodromo Internazionale del Mugello. Mugello is een uitdagende baan met snelle bochtencombinaties maar ook een lang recht stuk. TeamNL-talent Richard Verschoor reikte op de ook voor hem nieuwe baan in de vrije training tot een veertiende positie. In de kwalificatie moest de 19-jarige MP Motorsport-piloot zijn snelle ronde afbreken in verband met een gele vlag, waardoor het aankwam op zijn allerlaatste ronde. Met drie persoonlijk snelste sectoren verbeterde Verschoor zijn tijd met 0,9 seconden en klom daarmee van de 24ste naar de 13de positie.

Bij de start behield Verschoor zijn plaats. Zoals verwacht, was, mede geholpen door het DRS-systeem, het einde van het lange rechte stuk de enige plek waar ingehaald kon worden. In de zesde ronde wist Verschoor een plaatsje winst te boeken, maar werd even later op zijn beurt weer ingehaald door de rijder achter hem die maximaal gebruik maakte van het DRS-systeem. In de 19de van in totaal 21 ronden kon de TeamNL-rijder weer een geslaagde inhaalactie plaatsen en passeerde zo, in het treintje dat zich achter plek zeven had gevormd, als twaalfde de finish, tevens zijn startplaats voor de race van zondag. “Het was op zich een goede race. Ik kon het tempo wel bijhouden maar miste de overspeed om aan te vallen. Ik ga er alles aan doen om in de laatste race nog punten te scoren”, aldus een gemotiveerde MP Motorsport-piloot.

 

 

Verschoor hield woord want punten scoren deed de MP Motorsport-rijder in de laatste race zeker. Na de start koos Verschoor de buitenkant van bocht één, pakte een plekje om vervolgens meteen nog twee posities winst te boeken toen twee rijders voor hem van de baan schoten. De TeamNL-piloot lag daarmee bij de eerste doorkomst meteen negende. Bij de herstart vanachter de safetycar herhaalde Verschoor zijn kunstje door via de buitenkant van bocht één weer twee tegenstanders te verrassen. Na een aantal ronden in een treintje vast gezeten te hebben, lukte het Verschoor in de 13de ronde om in de eerste bocht weer een geslaagde inhaalactie te plaatsen waardoor hij op plek zes belandde. Vervolgens reed Verschoor in een paar ronden het ontstane gat naar de rijders op de plekken drie tot en met vijf dicht om in ronde 19 met opnieuw een fraaie actie buitenom de vijfde plek te veroveren. In de slotronde deed de MP Motorsport-piloot nog een aanval op de vierde positie, maar de afstand was net te groot om ook deze tegenstander uit te remmen. Verschoor pakte daarmee op slechts een halve seconde van de vierde positie een keurige vijfde plek.

“De extra snelheid die we in de eerste race misten, was er nu wel. Behalve die twee die er in de eerste ronde afgingen, heb ik de rest op eigen kracht ingehaald. De bochtensnelheid was super, maar op het rechte stuk komen we ten opzichte van wat andere rijders nog wel tekort. Ondanks dat ik continue aan het pushen was bleven de banden tot het eind redelijk goed. Die vierde plaats lukte net niet omdat hij de deur hard dichtgooide, maar met de vijfde plek was ik ook al blij, al wil je natuurlijk altijd meer”, aldus Verschoor, die daarmee het seizoen positief afsloot. In de eindstand van het kampioenschap legde Verschoor met 69 punten beslag op de negende positie. Van de achttien races eindigde de TeamNL-rijder dertien keer in de punten.

 

 

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende Nederlander Bent Viscaal startte de eerste race vanaf plek 19. De 20-jarige rijder uit Albergen lag op plek 17 toen hij in de vierde ronde met motorische problemen moest opgeven. Daarmee was Viscaal in race twee veroordeeld tot de 28ste en laatste startpositie. Aangeland op plek 22 werd Viscaal door een tegenstander in het zand gedrukt en moest daardoor weer een positie en veel terrein prijsgeven. Viscaal vocht zich weer terug en passeerde uiteindelijk als 20ste de finish.