Renger van der Zande: “Het nieuws van de dag is dat we het kampioenschap gewonnen hebben! Na elf races mogen we trots zijn op deze titel. We hebben het gedaan! Samen met mijn teamgenootje Alex en mijn teambaas Peter hebben we er ontzettend veel plezier in gehad. Nergens ter wereld is, naar mijn mening, het racen beter dan in Amerika, met het beste van multi-class racing en stevige gevechten bij elke herstart. Het is echt een overlevingsstrijd. Het was uiteraard mooi geweest als we deze race hadden gewonnen, zonde dat dat niet gelukt is. Petit Le Mans is een van de mooiste races op de kalender, misschien zelfs wel op de wereld, maar “that’s racing.” We blijven hier tot dinsdag, want op maandag hebben we een feestmaal met de klasse. Ik kan niet wachten tot we de titel kunnen vieren met mijn vrienden van Starworks.”

7

Starworks Motorsport maakte optimaal gebruik van de vier trainingssessies voorafgaand aan de negentiende editie van Petit Le Mans door elke ronde snellere tijden neer te zetten. Alex Popow kwalificeerde de #8 Oreca op de tweede plaats, slechts zes honderdsten achter de pole-position. Hij nam ook de start voor zijn rekening en zette een indrukwekkende stint van drie uur en tien minuten neer, voordat de auto met remproblemen begon te kampen. Toen de tweede rijder David Heinemeier Hansson het stuur overnam voor zijn stint, werd het probleem erger. Daardoor was het team genoodzaakt de auto in de pitbox te repareren. Met Van der Zande achter het stuur keerde de bolide terug op de baan en hij reed zijn eerste ronden tijdens een neutralisatie. Daarmee volbracht de Nederlander zijn verplichte minimale rijtijd. Tijdens de volgende ronde onder de neutralisatie vierde hij de winst van de titel via de boordradio met teameigenaar Peter Baron en Alex Popow. Helaas explodeerde met minder dan drie uur te gaan het remblok aan de linkervoorzijde. De auto was te beschadigd om door te rijden. Desondanks was het team tevreden over het verloop van het seizoen, met acht podiumplaatsen en vier overwinningen in elf races.

77

Petit Le Mans is, als afsluiter van het 2016-seizoen van het IMSA WeatherTech Championship, zeer populair bij fans en rijders. Het evenement vindt plaats op Road Atlanta, net ten noorden van Atlanta, Georgia. Fans kunnen bijna overal langs de baan de tien uur durende actie aanschouwen terwijl de teams en rijders strijden om de titels.