Vorige week was hij als Mercedes AMG fabrieksrijder nog hoofdrolspeler in een thriller bij de 24 uur van de Nürburgring. Dit weekend nam hij revanche in Detroit met opnieuw een thriller einde. Van der Zande gaat nu aan de leiding van het Amerikaans Lange Afstand Kampioenschap in de Le Mans Prototype klasse, samen met teamgenoot Alex Popow. Teambaas Peter Baron van het Starworks Motorsport team glom van oor tot oor. Hij pakte de overwinning in de LMPC klasse, de derde plaats algemeen tussen de Daytona Prototypes, de snelste raceronde en ook nog het baanrecord op Belle Isle. Ontketend was de Nederlandse International, tegenwoordig Amsterdammer, bij de vijfde race in de IMSA Weathertech serie.

6

Startrijder Alex Popow reed de eerste stint . Renger kwam na overname van het stuur in derde positie weer de baan op. Hij moeste een stevige achterstand op Tom Kimber-Smith en Colin Braun, de twee rijders op kop, overbruggen. Druk verkeer maakte dit lastig. Het stratencircuit van Detroit, op het stadseiland Belle Isle in de staat Michigan, is niet makkelijk vanwege de beperkte baanruimte en de alom aanwezige “muur’. Maar de Nederlander had vermoedelijk het gif van vorig weekend nog in zijn lichaam, want hij legde uiteindelijk een moordend tempo op de baan. Uiteindelijk, vier minuten voor het einde zat hij fanatiek op de bumper van raceleider Colin Braun. Deze verloor even bij het inhalen van langzamere deelnemers “control ”waarmee hij in een “spin” raakte. De weg naar de hoogste trede op het podium was daarmee, met nog een paar minuten te gaan, vrij voor Van der Zande. Een spectaculair einde van deze 100 minutenrace. Een leuk detail was de nieuwe uitmonstering van de auto, de Oreca LMP2 Chevrolet. Teambaas Peter Baron had een soort Rock & Roll actie ondernomen door de kleuren te kiezen die zijn kleine dochter met nagellak op zijn teennagel had geschilderd. Het moet deze rood/ zilver/ witte combinatie geweest zijn die het team in de Industriestad Detroit vleugels gaf. Het was na de overwinning in 2015 de tweede en opvolgende winst voor Renger en het Starworks team op het Belle Isle circuit. Racelegende Arie Luyendijk was bij de huldiging weer aanwezig om Van der Zande te feliciteren met zijn zevende overwinning in de laatste twee jaar in de Amerikaanse IMSA serie.
Renger : “ Holy crap, dit was niet normaal…..op de een of andere manier had ik vleugels gekregen op deze baan, vandaag. Ik vloog er fucking hard over heen op dit spannende circuit. En dat Colin Braun onder mijn druk bezweek, vier minuten voor het einde, gaf me de kans ultiem revanche te nemen op het vorig weekend in de Eifel met Mercedes AMG. Dit was nou zo’n overwinning waar ik een kick van krijg. En een prettig gevoel dat we het Amerikaans Kampioenschap leiden.”

7