Ze werden zaterdag allebei elf jaar, kunnen allebei racen als de beste en werden op zondag in Spa eerste en tweede tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap karten. Ze zeggen dat tweelingen op elkaar lijken, wel, dat bleek. Tim Gerhards uit Amsterdam won zowel de prefinale als de finale in de Minimax-klasse, zijn broertje Nick werd twee keer tweede. 

 

 

Ze domineerden zondag op het kartcircuit van Spa-Francorchamps, Tim en Nick Gerhards. In beide races vormden ze samen een treintje van twee, daarachter moest de concurrentie toekijken hoe zij de races naar hun hand zetten. Een knap staaltje racen. Zeker gezien hun ervaring in de klasse.

“Dit is het eerste jaar dat ik in de Minimax rijd en ik heb nog nooit zo’n goed weekend gehad”, glunderde Tim. “Vrijdag reed ik al de hele tijd in de top drie. Alleen de kwalificatie ging iets minder. Maar in de race ging het weer goed.” Dat laatste gold dus ook voor Nick. “Ik vind het leuk dat we één en twee zijn geworden. En dat terwijl we dit weekend jarig zijn. Het voelt als een extra cadeautje.”

De prestaties van de broertjes Gerhards, die uitkomen voor het topteam Hugo Motorsports, is vooral ook knap omdat ze vorig jaar nog in de Parolin Rocky-klasse reden. Om dan over te stappen naar de Minimax is een forse stap. “Maar het gaat toch wel goed”, zei Tim met gevoel voor understatement. Nick: “We konden nog maar een klein jaartje in de Micromax-klasse rijden, daarom hebben we voor de Minimax gekozen. Aan het begin van het jaar vond ik het nog wel erg hard gaan.” Tim: “Je hebt minder grip in deze klasse. Het rijden is zwaarder, je moet meer insturen. Ik vind dit wel veel leuker dan Parolin Rocky. Er is een beter deelnemersveld en de snelheid vind ik heel leuk.”

Vreemd is het overigens niet dat de twee-eiige tweeling met racen begon. Hun vader Peter deed jarenlang aan autosport. Hij racete zowel in formule-auto’s als in toerwagens. “Ik vind het fantastisch dat ik nu met mijn kinderen naar het karten kan gaan”, aldus Peter Gerhards. “Ik slaap nu nota bene in hetzelfde hotel als waar ik sliep toen ik hier zelf moest racen.”

 

 

Een keer karten met een vriendje van Tim en Nick was voor de tweeling genoeg om verslingerd te raken aan de kartsport. “Papa vroeg een keer of we wilden gaan karten”, herinnerde Tim zich. “Dat leek ons heel leuk en toen zijn we in Lelystad gaan rijden.” Daarna volgden lessen bij Kart Centrum Lelystad om uiteindelijk in 2016 te beginnen met het rijden van wedstrijden.

Dat Nick en Tim op de kartbaan niet alleen elkaars tweelingbroers zijn, maar ook elkaars concurrenten, is weleens lastig. Maar niet heel vaak, weet hun vader. “Ze gunnen elkaar heel veel”, zei hij. “En de samenwerking gaat steeds beter. Soms is er weleens één verdrietig en dan moet ik die even opvangen.”

Voor dit seizoen richten Nick en Tim zich op het zo hoog mogelijk eindigen in het NK. Tim: “Het kampioenschap winnen wordt moeilijk, maar tweede worden is nog wel mogelijk.” Nick: “Ik hoop nog derde te kunnen worden. Dat is mijn doel.”

Nick en Tim Gerhards worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Nye Timber en Parker & Williams. Ze bedanken hun vader, hun monteur Mike Koene en Hugo Motorsports.