Racing Team Nederland heeft met een felbevochten overwinning in Bahrein de leiding heroverd in de tussenstand van het 2021 FIA World Endurance Championship. Het Nederlandse team won gisteren het zogeheten LMP2 Pro-Am klassement van de 6 Hours of Bahrain, de vijfde van de in totaal zes races om het wereldkampioenschap. Door die derde zege van het jaar gaat Racing Team Nederland in de WK-stand nu weer aan de leiding van de LMP2 Pro-Am klasse. Aanstaande zaterdag wordt eveneens in Bahrein het wereldkampioenschap beslist.

 

 

De 6 Hours Bahrain werd verreden als vervanger van de onlangs (wegens coronamaatregelen) geschrapte 6 Hours of Fuji in Japan. Uit praktische overwegingen besloot de FIA daarom een race in te lassen in Bahrein, waar toch ook al de laatste race van het seizoen gepland stond.

 Het was maar liefst 33 graden op het moment dat op het zonovergoten circuit van Sakhir van start ging. Racing Team Nederland vertrok vanaf de tweede positie in de LMP2 Pro-Am klasse, maar Giedo van der Garde nam direct de leiding en nam in de eerste anderhalf uur een steeds grotere voorsprong. Frits van Eerd vergrootte die voorsprong tijdens zijn eerste stint, waarna ook Job van Uitert meer afstand nam van de achtervolgers. De inmiddels ruim 40 seconden voorsprong verdampte echter ineens halverwege de race, door een voor de strategie van Racing Team Nederland uiterst ongunstige “Full Course Yellow” oftewel een neutralisatie van de race wegens een incident op baan. Daardoor verloren de Nederlanders zelfs de koppositie, maar in de tweede helft van de race wisten ze zich alsnog terug te vechten naar de eerste plaats.

 Racing Team Nederland won zo het LMP2 Pro-Am klassement voor het Zwitserse RealTeam (met onder ander voormalig 24 uur van Le Mans winnen Loïc Duval) en het Deense High Class Racing waarvoor ook de Poolse Formule 1-coureur Robert Kubica uitkomt. Daarmee gaat Racing Team Nederland nu met 129 punten aan de leiding van het WK dat komende zaterdag beslist zal worden tijdens de 8 Hours of Bahrain.

 Behalve Racing Team Nederland kunnen nog twee teams de WK-titel winnen in de LMP2 Pro-Am klasse: het Amerikaanse DragonSpeed (met onder andere ex-Formule 1 coureur Juan Pablo Montoya) staat tweede op 9 punten, derde is RealTeam op 10 punten. De puntenverdeling in het WK is zodanig dat wie van deze drie teams zaterdag aanstaande de 8 Hours of Bahrain wint, tevens wereldkampioen is.