De derde ronde van de Indiase MRF Challenge op het Buddh International Circuit in India is voor Rinus van Kalmthout prima verlopen. De KNAF Talent First-coureur werd driemaal vijfde en eenmaal zesde. In het sterke veld met vele Formule 3- en Formule 4-coureurs kon Van Kalmthout veel strijd leveren met rijders als Mick Schumacher, Joey Mason, Harrison Newey en Ralf Aron en deed daarmee nuttige ervaring op in voorbereiding op het seizoen in de Amerikaanse USF2000.

De MRF Challenge is een Indiaas formulewagen-kampioenschap over vier ronden met elk vier races, die gereden worden op de circuits van Bahrein, Dubai, Delhi en Chennai. De Dallara Formule 3-wagens worden door de organisatie ingezet en geprepareerd. De derde ronde vond plaats op het Buddh International Circuit, India’s meest moderne circuit waar in 2013 de Grand Prix Formule 1 werd gereden. Het 5.14 km lange circuit is ontworpen door de Duitse circuit ontwerper Hermann Tilke, die onder andere ook de circuits in Maleisië, Bahrein, China en de Verenigde Staten heeft ontworpen.

Tijdens de vrije trainingen was Van Kalmthout direct onder de indruk van het circuit. “Een geweldige baan, ik verwacht dat ik hier mooie strijd kan leveren en veel ervaring kan opdoen”, was de 16-jarige rookie opgetogen. Tijdens de kwalificatie reed Van Kalmthout de zevende tijd.

De start van de eerste race verliep goed, Van Kalmthout won twee posities. Bij een inhaalactie viel hij echter weer twee plaatsen terug, die hij na een sterke race weer goed wist te maken. De KTF-coureur finishte als vijfde achter Duits F4-kampioen Joey Mawson.

De tweede race kende een reversed grid voor de top acht, zodat Van Kalmthout nu als vierde van start mocht gaan. Na een heftig gevecht in de eerste ronde kwam de safetycar de baan in na een ongeluk. De strijd ging na de herstart door, de Hoofddorpse coureur kwam na twaalf ronden achter Harrison Newey als vijfde over de finish.

Gestart vanaf de zevende plek pakte Van Kalmthout in race drie meteen twee posities. Samen met Schumacher, Newey, Mawson en Drugovich sloeg hij een gat met de rest. Het vijftal reed uitstekende rondetijden en Van Kalmthout kon uitstekend meekomen, maar kwam tekort om een aanval te kunnen plaatsen. Zo kwam hij voor de derde maal dit weekend als vijfde over de streep.

De startpositie voor de vierde en laatste race van het weekend werd bepaald door de snelste rondetijd uit de eerste drie races. Dat betekende voor Van Kalmthout een negende startplek. Hij wilde na de start snel naar voren komen en probeerde via de buitenzijde een aantal rijders te passeren, maar dat lukte helaas niet. Van Kalmthout kwam even naast de baan en viel terug naar de twaalfde plaats. Met een aantal prachtige inhaalacties vocht hij zich in de ronden daarna weer naar voren. Schumacher en Drugovich vielen na een crash uit, waardoor Van Kalmthout achter de safetycar uiteindelijk als zesde finishte.

Rinus van Kalmthout kijkt tevreden terug op zijn races op het Buddh International Circuit. “Geweldig om op dit fantastische circuit veel racekilometers te maken. Dat is precies wat ik nodig heb om straks in Amerika goed voorbereid aan de start te verschijnen in de USF2000. Samen met mijn engineer Diederik Kinds en Wouter Blokhuis van MP Motorsport hebben we goede stappen gezet en mijn Dallara perfect afgesteld. Ik wil MP Motorsport, mijn sponsors en mijn familie enorm bedanken voor deze unieke kans, het was een prachtig avontuur om in India te kunnen racen.”

Ook Diederik Kinds is tevreden met de prestaties van zijn rijder: “Rinus maakt op dit moment grote stappen. Waar hij zich aanvankelijk concentreerde op het rijden van goede ronden gaat hij nu de strijd echt aan. Ik zie dat zijn zelfvertrouwen enorm is toegenomen en dat is natuurlijk erg belangrijk!”

Deze derde van vier ronden in de MRF Challenge betekent voor Van Kalmthout wel zijn laatste optreden in dit kampioenschap, want in februari is de KTF-rijder al in Amerika. Zijn team Carlin Benik heeft het testprogramma aangepast, de jonge coureur gaat nu de tweede helft van februari al testen op onder andere Sebring en Homestead. Daarom is besloten om niet deel te nemen aan de laatste race van het MRF kampioenschap in Chennai. De plaats van Van Kalmthout wordt dan ingenomen door de nieuwe MP-coureur en Red Bull Junior driver Neil Verhagen.

Het Amerikaanse racedebuut van Rinus VeeKay vindt plaats in de straten van St. Petersburg in Florida in het weekend van 10,11 en 12 maart.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Stern, Total, Goedkoopdrank.nl en Lease Performance.