Begonnen met een brede glimlach aan de Rally van Finland en aan de finish met een brede glimlach; Kevin Abbring kan terugkijken op een uiterst succesvol optreden in de snelste rally uit het WRC. Onze landgenoot realiseerde een 9e plaats in de eindrangschikking en bracht zijn Hyundai New Generation i20 WRC nagenoeg schadevrij aan de finish. De rallyrijder uit Son schreef daardoor weer een stukje Nederlandse autosportgeschiedenis want nooit eerder eindigde een landgenoot in de top tien van de Rally Finland, voor liefhebbers wellicht het mooiste evenement uit het WRC.

20160731175109475_540_259_1_0

De opdracht aan Kevin Abbring en Seb Marshall van Team Principal Michel Nandan luidde simpel: maak zo veel mogelijk kilometers, bij voorkeur helemaal tot aan de finish, doe weer ervaring op en leer de auto onder wedstijdomstandigheden nog beter kennen. Aan de finish kon Abbring melden: mission accomplished.

Kevin Abbring: “De voorbereiding was niet optimaal, want Seb en ik werden pas op het allerlaatste moment opgeroepen om mijn geblesseerde teamgenoot Dani Sordo te vervangen. Ik moest zelfs mijn vakantie afbreken. Daarnaast heb ik weliswaar veel testwerk gedaan met de New Generation i20 WRC, maar nog nooit onder wedstrijdomstandigheden. Ik heb dit jaar voornamelijk achter het stuur gezeten van de R5 en de auto voor volgend jaar. En dan ook nog eens voor het eerst met een vierwielaandrijver in Finland…..….”

20160731175133139_540_360_1_0

De rally
Hyundai Motorsport kan terugkijken op een prima verloop van de rally. De Rally Finland is de snelste rally uit het WRC en dit jaar lagen de gemiddelde snelheden nog hoger dan in voorgaande jaren. Hyundai-teamgenoten Neuville en Paddon waren voortdurend voorin het veld te vinden met als beste prestatie een een/twee in de 22e proef (Oittila) die ook fungeerde als Power Stage voor extra punten. Uiteindelijk finishten ze op de 4e en 5e plek met een onderling verschil van slechts 2,3 seconden. Hyundai is door dit prima resultaat ingelopen op koploper Volkswagen en heeft de tweede plaats in het kampioenschap nu nog steviger in handen.

Abbring had, naast de late oproep, ook nog het nadeel dat hij niet zoals de andere WRC-coureurs had deelgenomen aan de voorgaande rally, de supersnelle Rally van Polen. Hij had daardoor ook niet alvast kunnen wennen aan de hoge snelheden. Abbring: “Ik ben erg tevreden hoe dit weekend is verlopen, alle omstandigheden in aanmerking genomen. We hebben geen enkele fout gemaakt en we hebben onze doelstelling gerealiseerd, in de top tien van Rally Finland. De middelste dag was lastig maar we hebben er maar het beste van gemaakt. Dag drie ging prima en in totaal, hebben we tien keer een top tien tijd gereden, inclusief een 6e en een 7e tijd op de chrono. Het is voor mij een ongelooflijk leerzame ervaring geweest en ik wil het team graag bedanken voor de geboden mogelijkheid. De New Generation i20 WRC heeft het uitstekend gedaan en het is een heerlijke rallyauto om over deze supersnelle paden te rijden, en te vliegen. We hebben na iedere KP de auto aangepast, onze pace noties verfijnd en we hebben aan de verwachtingen en doelstellingen voldaan.”

20160731175150853_540_360_1_0

Hyundai Motorsport Team Principal Michel Nandan: “Kevin en Seb hebben alles gedaan wat we van hen verwachtten. Het was een hele opgave om zo laat opgeroepen te worden om naar Finland te komen om de rally te rijden. Zij hebben zich op een professionele wijze aangepast en hun top tien klassering is volledig verdiend. We gaan ons nu richten op de Rally Deutschland over een paar weken. Een speciaal evenement voor het hele team want het is onze thuisrally.”

Geen tijd nu voor Abbring om uit te rusten want ook hij komt aan de start van Rally Deutschland. “Ik kijk er met veel vertrouwen naar uit. De proeven liggen me wel, alleen moet ik nu na Finland dat deuntje uit mijn hoofd zien te krijgen, van de song I believe I can fly.”

Einduitslag

  1. Meeke / P. Nagle (Citroën DS3 WRC) 2:38:05.8
  2. M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +29.1
  3. Breen / S. Martin (Citroën DS3 WRC) +1:41.3
  4. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai New Generation i20 WRC) +1:45.9
  5. Paddon / J. Kennard (Hyundai New Generation i20 WRC) +1:48.2
  6. Østberg / O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +2:04.6
  7. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) +2:22.4
  8. Lappi / J. Ferm (Škoda Fabia R5) +4:53.8
  9. Abbring / S. Marshall (Hyundai New Generation i20 WRC) +5:22.4
  10. Suninen / M. Markkula (Škoda Fabia R5) +5:35.5