Afgelopen zaterdag werd rondom Barneveld de Visual Art Rally verreden. Aan de start stonden 38 auto’s. Twee van die auto’s waren van Rallysport Utrecht. Zij wilden hun nieuwe aanwinst, de Opel Adam, onder wedstrijdomstandigheden testen. Zij kregen van de organisatie ruim 112 wedstrijdkilometers, verdeeld over negen klassementsproeven, voorgeschoteld.

 

 

“We hebben in de Zuiderzeerally natuurlijk al een beetje kennis kunnen maken met de auto’s,” zegt Martin Menzing. “Maar rijden onder echte wedstrijdomstandigheden is natuurlijk heel iets anders en ik kan niet anders zeggen dat we erg veel plezier aan de auto hebben beleefd. Het is natuurlijk heel anders dan de vierwiel aangedreven Mitsubishi die we hadden. We hebben natuurlijk flink wat minder vermogen, maar kunnen daarentegen wel serieus later remmen.

De Opel Adam van de equipe Martin Menzing en Wout de Klerk heeft de hele wedstrijd geen klap verkeerd gegeven. “Alleen de intercom deed het niet goed, waardoor ik moeite had om mijn nieuwe navigator Wout de Klerk, goed kon verstaan,” zegt Martin. “We schoten daardoor op de derde klassementsproef te ver door. Deze versnellingsbak ik lastig in zijn achteruit te krijgen als die warm is. We hebben ruim anderhalve minuut verloren, mede omdat er geen omstanders waren die wilden komen helpen duwen,” vervolgt Martin.

Voor de equipe Ernst Kranenburg en Peter van Teunenbroek verliep de wedstrijd minder voorspoedig. “Het begon allemaal erg voorspoedig. De Adam gaf geen krimp. We hadden de snelheid er goed in zitten. Op de vijfde klassementsproef echter kwam de achteras er echter ineens scheef onder te staan. Achteraf bleek dat de bouten waarmee de achteras vastzit, trekbouten zijn,” verklaart Ernst. “Het is allemaal relatief simpel te verhelpen, maar dat kan pas weer in de werkplaats. Voor nu zit de wedstrijd er voor ons op. We hebben wel een hele goede en prettige indruk van de auto gekregen maar Martin en ik zullen nog wel wat kilometers nodig hebben om het potentieel van onze auto’s volledig te kunnen benutten.”

 

 

“Het was een erg leuke wedstrijd,” zegt Martin. “De proeven waren leuk, ondanks dat vooral de eerste klassementsproef uit erg lange rechte stukken bestond, je zit dan constant in de toerenbegrenzer. We hebben ons prima vermaakt en willen een compliment aan de organisatie geven om een wedstrijd als deze toch maar weer te organiseren.”

Onze volgende wedstrijd telt mee voor de Duitse Opel Rallye Cup, waar we voor ingeschreven staan. Eind mei staan we aan de start van de AvD Sachsen Rallye nabij Zwickau in Duitsland. We hebben uit deze Visual Art Rally nog wel wat huiswerk meegekregen om daar goed voor de dag te kunnen komen, maar al met al zijn we erg tevreden,” besluit Martin Menzing.