Leonard Hoogenboom heeft een klinkend debuut in de Michelin Le Mans Cup achter de rug. De achttienjarige autocoureur uit Numansdorp won zondag de eerste ronde van het kampioenschap in de LMP3-klasse. Op het circuit Paul Ricard in Frankrijk stuurde hij samen met zijn Duitse teamgenoot Jens Petersen de Norma M30 LMP3 onbedreigd naar de overwinning.

 

#3 Leonard Hoogenboom / Jens Petersen DKR ENGINEERING LUX Norma M30 – Nissan

 

Niet alleen qua resultaat was het een enerverend weekeinde geweest voor Leonard, ook qua ervaring. “Ik had voor het eerst een rollende start. Ik ging gelijk van P5 naar P3 en achterop het circuit passeerde ik er nog een paar. Ik zat binnen drie ronden op kop”, zei hij triomfantelijk. “Achter me reed een pro-rijder, maar uiteindelijk reed ik weg van hem. Ik heb een uur lang gepusht en bouwde zo aan een megavoorsprong. Het ging echt goed.”

Leonard rijdt dit seizoen voor DKR Engineering, een Belgisch-Luxemburgs team. De eerste kennismaking met het team was tijdens een tweedaagse test in Barcelona. “We hadden toen veel regen, bijna twee dagen lang. Slechts één sessie was droog, maar het ging super. Het was wat mij betreft een goede kennismaking. De test was voornamelijk bedoeld om te kijken of het wat voor me is, racen in dit soort auto’s. Het voelde meteen goed. Ik voelde dat de auto mij ligt.”

Leonard raakte er onder de indruk van de potente Norma M30 LMP3. “Het is een erg goede auto met een goede wegligging. De auto ziet er geweldig uit. Mooi is ook dat de auto’s in de klasse gelijkwaardig zijn; iedereen rijdt met dezelfde motor. Een leuk detail is dat je aan de rechterkant zit in de cockpit, maar dat went vrij snel.”

Na de test toonde DKR Engineering interesse in de diensten van de snelle Zuid-Hollander. Ook Leonard wilde graag verder bij de equipe. “DKR is een professioneel en goed team. Het wil winnen en er hangt tegelijkertijd een goede sfeer. We hebben nog een test op Spa gedaan, ook daar weer hadden we veel regen. Rijden op Spa is serieus gaaf, ik ging er supergoed. Het is goed voor mijn ervaring op de baan.”

Voor de openingsrace van het seizoen op het circuit van Paul Ricard was er op de woensdag voorafgaande nog een officiële testdag. “We hadden alweer alleen maar regen. Ik heb maar tien rondjes gereden en mijn teamgenoot heeft er ook niet veel kunnen doen”, blikte Leonard terug. “Aan het eind van de middag ging het helemaal niet meer. We hadden veel last van aqua planing op het rechte stuk.”

Ook op vrijdag trok regen over het Franse circuit. Tijdens de tweede vrije training was het dan eindelijk droog en Leonardo toonde meteen zijn snelheid. “Qua rondetijden reed ik op P1.” Maar de kwalificatie moest hij overlaten aan zijn teamgenoot. “Die moest worden gereden door een gentleman driver. Hij zette de auto met Michelin-banden op P5.”

In de race toonde Leonard dus zijn ware talent. Hij reed na drie ronden al aan kop. Dat hij niet alleen een racer pur sang is bleek al snel, want Leonard bleef ook erg constante en snelle rondetijden neerzetten. Zo had hij een grote voorsprong opgebouwd die zijn teamgenoot Jens in de resterende rijtijd de ruimte gaf om de Norma-bolide als winnaar onder het zwart-wit-geblokt door te sturen. “Zo’n overwinning bij mijn debuut in deze klasse geeft wel een enorme boost voor dit seizoen”, zei Leonard, die weleens voor meer vuurwerk kan gaan zorgen dit jaar.

De Michelin Cup bestaat dit seizoen uit vijf raceweekeinden. Na de eerste ronde op Paul Ricard worden nog de circuits van Spa-Francorchamps, Portimao en Le Mans en de Red Bull Ring aangedaan. De samenwerking met zijn teamgenoot Jens Petersen bevalt hem goed. “Hij heeft veel ervaring en is snel. Bovendien kunnen we goed met elkaar opschieten.”

 

 

Hoewel dit seizoen pas Leonards eerste seizoen in de Michelin Cup is, wil hij, zeker na de winst tijdens de eerste ronde van het kampioenschap, niet alleen maar spreken van een leerjaar. “Ik ben superblij met de overwinning en ik wil het hele seizoen goed afmaken. Ik wil podiumplaatsen pakken.”

En dan zijn er al die nieuwe ervaringen nog. “Binnenkort moet ik rijden op Le Mans, een legendarische baan waar ik nog niet eerder heb gereden. Dat wordt een mooie nieuwe beleving. Het is ook leuk om in het voorprogramma van de beroemde 24 uur van Le Mans te rijden. Waanzinnig!”