Jaap van Lagen knokte op het bloedsnelle circuit van het Italiaanse Monza voor wat hij waard was. Een steen door de radiator van zijn Porsche 911 zette tijdens de grote finale van de Porsche Supercup een dikke streep door een top 10 resultaat. De routinier uit Ede finisht uiteindelijk als 17e. “Net als vaker dit seizoen was het een weekeinde met teveel pech.”

 

 

De Champions League van de Porsche cups streek neer in Noord-Italië om te racen door het park van Monza. Het circuit van Monza heeft als bijnaam de ‘Temple of Speed’ vanwege de lange rechte stukken en de hoge snelheden die daardoor worden bereikt. “Wij rijden met de Porsche op meerdere secties boven de 250 km/u, de topsnelheid is 280 km/u”, vertelt Jaap van Lagen.

Het afremmen van deze hoge snelheden is een kunst op zich. En dus vormden het zoeken naar rempunten één van de belangrijkste aandachtspunten voor Jaap van Lagen tijdens de vrije training. Al snel in de sessie moest de Edenaar zijn Porsche echter aan de kant zetten. “Rechtsachter bleek de schokdemper gebroken.” Een flinke tegenvaller voor de coureur die zo flink wat tracktime misloopt.

Boven verwachting
In de kwalificaties presteert de rijder van Fach Auto Tech boven verwachting in het eerste deel van de sessie: een vijfde tijd zonder noemenswaardige voorbereiding. Uiteindelijk rolt er een 10e tijd uit. “Op mijn tweede set banden kwam ik telkens in verkeer terecht tijdens een vliegende ronde. Daar moet je een beetje geluk mee hebben.”

Die tiende plek op de grid werd uiteindelijk een 13e startpositie, na een straf van de wedstrijdleiding voor het negeren van een gele vlag tijdens de kwalificatie. “De vlag werd gezwaaid vanaf een onlogische plek langs de baan, die ik bij het aanremmen van die chicane niet kon zien, maar pas bij het insturen ervan. En dan kun je al geen extra snelheid meer minderen…”

Mes tussen tanden
Zondagmiddag reed Jaap de race over 15 ronden met het mes tussen de tanden. “Na al die pech wilde ik echt wat laten zien.” In een hectische race met meerdere safety car situaties stoomt Jaap in de Fach Auto Tech Porsche vanaf plek 13 zelfs op naar P9. In het gedrang valt hij enkele plaatsen terug, maar de Edenaar knokt zich opnieuw naar P10. “Totdat voor me Marius Nakken het grint raakt en één van de stenen een gat in mijn radiator schiet.”

Met koelwater dat morst op zijn linkervoorband en oplopende motortemperatuur eindigt Jaap uiteindelijk als 17e. “Dit weekeinde is helaas illustratief voor het hele seizoen: te veel domme pech. De vijfde plaats in Groot-Brittannië en zesde plaats in België laten zien dat meevechten bij de eerste vijf er echt in zit”, benadrukt Jaap van Lagen.

‘Unfinished business’
“Ik ga er alles aan doen om volgend jaar weer in de Porsche Supercup te racen, want het voelt nu wel heel erg als ‘unfinished business’. Bovendien start alles weer op nul, omdat vanaf 2021 met de nieuwe Porsche 992 GT3 Cup zal worden gereden. Dat geeft weer nieuwe mogelijkheden.”

Veel lokale sponsoren
Jaap van Lagen wordt gesteund door een groot aantal lokale ondernemingen: Vink Kunstoffen, Polskamp meat industry, Oranjedak, Joalpe.eu, Wedeflex, Stroomberg meat, Energy Bullets, Febo, Meijer tegels, Zantingh, UrbanInterest, Gustav Amsterdam, Ciass Ede bv, RaceArt.