Reno Francot heeft op Pro Kart Raceland in het Duitse Wackersdorf op meer dan overtuigende wijze de openingsronde van de FIA Karting Academy Trophy op zijn naam geschreven. Het pas 13-jarige Nederlandse karttalent scoorde in de drie kwalificatieheats twee zeges en een tweede plaats en mocht daarmee in de finale van poleposition vertrekken. Ook in de finale toonde Francot zijn klasse door in de slotfase van de concurrentie weg te rijden en op dominante wijze de overwinning voor zich op te eisen.

 

 

Op het internationaal bekende Pro Kart Raceland nabij het Duitse Wackersdorf werd dit weekend de openingsronde van de drie wedstrijden tellende FIA Karting Academy Trophy verreden. Aan deze competitie kan uitsluitend worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen gelijk te houden wordt er gestreden met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen en waarbij tijdens het evenement onderling ook nog regelmatig van motor moet worden gewisseld. Met in de inmiddels meer dan 10-jarige historie deelnemers als Charles Leclerc, George Russell, Esteban Ocon en uit eigen land Richard Verschoor (winnaar in 2014) en Rinus van Kalmthout, staat de FIA Karting Academy Trophy internationaal hoog aangeschreven. Dit jaar telt de competitie maar liefst 48 deelnemers uit bijna net zoveel verschillende landen. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de 13-jarige Reno Francot. Het in het Limburgse Echt woonachtige karttalent maakte vorig jaar indruk door in zijn eerste seizoen meteen om de prijzen mee te strijden, als eerste te eindigen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max Minimax en in Italië bij een ronde voor het Europees kampioenschap beslag te leggen op plek drie.

 

 

In de vrije trainingen deed Francot het met (in drie sessies) twee keer een eerste plaats al meer dan uitstekend, om vervolgens in de kwalificatie, ondanks het feit dat hij geen volledig vrije ronde had, op slechts 0,038 seconden van de nummer één de tweede positie voor zich op te eisen. Daarmee verzekerde Francot zich van twee keer een tweede startpositie en één keer de poleposition voor de drie te verrijden kwalificatieheats die de startvolgorde voor de finale moesten bepalen.

 

 

In de eerste twee kwalificatieheats moest Francot daarmee van de bepaald niet ideale startpositie aan de buitenkant van de bocht beginnen. Bij de start van heat één viel Francot dan ook terug naar plek vier, maar sloot al snel weer aan bij de top drie om vervolgens met mooie inhaalacties op te rukken naar plek twee. Een aanval op de leider zat er in de laatste ronde niet meer in omdat hij ook zijn tweede positie moest verdedigen.

In de tweede heat had Francot een uitstekende start, hield in de buitenbocht zijn lijn, drukte door en pakte zo op fraaie wijze de leiding. In de daaropvolgende negen ronden was duidelijk te zien dat Francot in de bochten zijn twee achtervolgers te snel af was, maar dat zij op de rechte stukken het gat weer konden dichtrijden. De voorsprong van Francot bedroeg dan ook zelden meer dan 0,3 seconden. Het jonge karttalent toonde echter ook zijn verdedigende kwaliteiten en pakte zo een fraaie overwinning.

 

 

In de derde heat stond het jonge Nederlandse karttalent dan wel op poleposition en profiteerde optimaal door direct de leiding te nemen. Omdat het achter zijn rug bij een aantal rijders misging, had Francot meteen een voorsprong van twee seconden die hij ook niet meer afstond. Daarmee was de tweede overwinning voor Francot een feit, en wellicht nog belangrijker, met zijn twee zeges en een tweede plaats veroverde hij de gunstige poleposition voor de finale.

Bij de start van de finale nam Francot gedecideerd de leiding en sloeg samen met twee achtervolgers al snel een gat naar de rest van het veld. In de vierde ronde moest de Nederlander even de leiding afstaan, maar heroverde deze positie met een fraaie actie in ronde negen. Vervolgens bleef de voorsprong van Francot rondenlang beperkt tot een halve seconde. In de slotfase nam hij echter meer afstand van zijn achtervolgers om na 21 ronden met een voorsprong van 1,3 seconden als winnaar de finish te passeren. Met zijn zege en scores in de kwalificatieheats is Francot ook de trotse leider in het tussenklassement van de FIA Karting Academy Trophy.

 

 

“Hoewel je maar weinig aan de karts mag veranderen, hadden we de set-up al snel voor elkaar waardoor we vanaf de eerste trainingen snel waren. In de finale heb ik zo lang mogelijk mijn banden gespaard waardoor die aan het eind beter waren dan die van de concurrentie en ik kon wegrijden. Uiteraard ben ik heel tevreden met hoe het weekend verlopen is en trots om dan op het podium het Wilhelmus voor je te horen spelen”, aldus een blije Reno Francot.

Op het circuit van Wackersdorf was nog meer Nederlands kartsucces te noteren. In de KZ2-klasse ging de zege naar Senna van Walstijn terwijl Laurens van Hoepen een fraaie derde plaats voor zich opeiste. In de KZ-klasse viel Stan Pex met een vierde plaats net buiten het podium.

Foto’s: Umberto Fraenkel