“Wel de wegligging, niet de snelheid.” Jaap van Lagen vat zijn raceweekeinde op de Red Bull Ring in Oostenrijk treffend samen. Zijn Porsche van Förch Racing stuurde uitstekend, maar vooral in de secties bergop zag de 42-jarige Edenaar zijn concurrenten wagenlengtes weglopen. De derde ronde van de Porsche Carrera Cup Duitsland bracht een 23een 10eplaats.

 

In de vrije training klokte Jaap van Lagen nog een keurige derde tijd op nog geen tweetiende van regerend Supercup kampioen Michael Ammermüller. Toen de verse Michelin banden eronder gingen tijdens de kwalificatie, bemerkte Jaap opeens dat zijn Porsche niet te verklaren snelheid miste ten opzichte van zijn vaste concurrenten.

En dat was allereerst te zien op de stopwatch: een 8etijd voor de zaterdagse wedstrijd en startplaats 10 voor de tweede race. In de eerste wedstrijd zette de lijn zich voort. Jaap knokte om de posities en had daarbij zijn hele trukendoos nodig om zich te weren. “In de secties met veel bochten waren mijn tijden prima, maar op het deel bergop kwam ik duidelijk tekort.”

In een gevecht met Michael Ammermuller maakte Jaap zijn 485 pk sterke Porsche breed bij het uitkomen van de bocht, waarmee hij zijn collega richting de grindbak dirigeerde. Het resulteerde in een tijdstraf van 30 seconden door de wedstrijdleiding. “Afgezien van de vraag of de straf terecht is of niet, had ik Michael gewoon voorbij moeten laten”, vond Jaap terugkijkend. “Hij was gewoon veel sneller en achtste of negende scheelt één punt. Nu stond ik met lege handen.”

In de zondagse race kwam het gemis aan power nog duidelijker aan de oppervlakte. Na een matige start knokte Jaap zich weer terug van de elfde naar de achtste positie. “Voor me hadden ze het met elkaar aan de stok. In één bocht passeerde ik twee auto’s.” Al snel begon het overleven weer. “Als ik een bocht optimaal nam, reden ze achter me het gat zo weer dicht.”

 

Om situaties zoals in de eerste wedstrijd te voorkomen, liet Jaap de strijd om de negende plek varen en besloot de tiende plaats te koesteren. “Ik verloor gewoon teveel bij het uitkomen van de bochten en de stukken waar het circuit bergop loopt. Aan de balans van de auto lag het niet; alleen de power ontbreekt.”

Met de zes punten verworven in Oostenrijk is Jaap van Lagen de nummer 8 in de tussenstand na 6 races. “Komende week gaat Förch Racing mijn Porsche op de rollenbank testen om te kijken waarom ik dit weekeinde zoveel snelheid tekort kwam. Ik ga er vanuit dat we de oorzaak zullen vinden en dat ik het volgende raceweekeinde op de Norisring weer competitief ben!”