Glenn van Berlo heeft opnieuw uitstekend gepresteerd in het Spaans kampioenschap Formule 4. De zeventienjarige coureur uit Veghel werd zondag op het circuit van Paul Ricard derde, vijfde en vijfde in de respectievelijke races. Zo scoorde de rookie al zijn tweede podiumplaats van het seizoen.

Ik ben blij dat ik constant heb kunnen finishen. Ik ben niet uitgevallen en ik heb punten gepakt voor het kampioenschap”, zei een contente Glenn na afloop. “Je hoopt in ieder geval op een podiumplaats. Maar als de kwalificatie niet goed gaat, dan wordt het heel lastig. Zeker op Paul Ricard met die lange rechte stukken.”

Want zaterdag tijdens die eerste kwalificatie had Glenn te maken gekregen met wel heel ongebruikelijke pech. In de voorlaatste ronde brak zijn gaspedaal af. Dat was een fikse domper. Zeker omdat de auto goed aanvoelde en de rijder van topteam MP Motorsport op dat moment bezig was aan zijn snelle ronde. “Elke ronde werd de baan sneller en de laatste rondes zouden het belangrijkst zijn. En toen brak mijn gaspedaal af. Ik had daarvoor maar één stabiele ronde gereden.” Het leverde hem uiteindelijk nog P8 op. “Maar dat was minder dan ik had gehoopt. Anders had er wel plek in de top vijf ingezeten.”

Daarna had Glenn, die uitkomt voor het talentenprogramma van de KNAF, tijdens de eerste race helaas geen goede start. “Ik liet de auto te veel toeren maken en ik viel terug naar P10”, stak hij de hand in eigen boezem. “Daarna heb ik veel mooie gevechten gehad. Het was een leuke race.” Vijf minuten voor het eind reed hij op P6. Hoewel de vijf rijders voor hem een vrij forse voorsprong hadden, slaagde Glenn erin met rasse schreden dichterbij te komen. “Ik denk dat de banden van de tegenstanders op waren. En mijn banden waren nog best goed. Ik was een seconde sneller dan de kopgroep. Ik heb het gat naar P5 nog dicht kunnen rijden. Een paar rondes voor het einde haalde ik de nummer vijf in en de nummer vier pakte ik in de voorlaatste bocht. Door een straf van de nummer drie werd ik uiteindelijk nog als derde geklasseerd.”

Ook tijdens de tweede race was Glenns start jammer genoeg niet perfect. “Ik deed hetzelfde fout. Gelukkig verloor ik nu wat minder plekken en kwam ik op P8 terecht.” In de eerste paar rondes maakte hij al twee plekken goed. “Het was een lastige race, want we hadden de banden gepakt die we hadden gebruikt tijdens de tweede vrije training. De banden van race één waren versleten, dus we hadden geen andere keus. Ik had echt heel weinig grip; de auto gleed veel. Ik was echt aan het stoeien met de auto. P5 was het maximaal haalbare.”

Op zondag snelde hij tijdens de tweede kwalificatie, die de startopstelling voor race drie bepaalt, naar de vierde tijd. Op zich een prima resultaat, maar Glenn was zich ervan bewust dat het nog beter had kunnen zijn. “In de tweede sector ging er iemand voor me van de baan en hij kwam terug de baan op toen ik daar reed. Dat kostte me drie tienden van een seconde. Dat was jammer, want in de eerste en derde sector had ik mezelf verbeterd. Maar sommige dingen heb je niet in de hand. Gelukkig kun je met P4 wel voorin meevechten.” Tijdens de derde race had hij wél een goede start. Glenn: “Ik heb mijn plek behouden. In bocht 1 ging ik wijd, maar gelukkig zonder gevolgen.” Daarna reed de getalenteerde Brabander een eenzame race. Als lid van de top vijf reed hij met de andere vier in eerste instantie weg van de rest van het veld. “Maar mijn pace was in het begin van de race niet zo goed. Ik kreeg de banden niet goed op temperatuur. Toen kwam de nummer vijf me voorbij. De kopgroep reed daarna wat van me weg. In het midden van de race kwam ik nog wel dichterbij, maar aan het eind liepen ze weer uit en finishte ik als vijfde.”

Terugkijkend op het weekeinde had hij een positief gevoel overgehouden aan de races op het circuit van Paul Ricard. “Ik heb een beter inzicht gekregen in hetgeen waarin ik mezelf moet verbeteren en waarin we met het team nog stappen kunnen maken. Daar gaan we hard aan werken zodat we het voor de volgende race op het circuit van Motorland goed voor elkaar hebben!”

Glenn van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door KNAF, Team NL, Van Berlo Bedrijfsvloeren BV en Next Level Real Estate BV.