Iedereen kan vanaf deze maand meedoen aan nieuw opgezette kampioenschappen in populaire racegames, erkend door de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) en gesteund door NOC*NSF. Deze competities worden gehouden op het platform KNAF Digital onder aanmoediging van autocoureurs Rudy van Buren en Mitchel van den Brink.

Op 25 januari gaan de eerste ‘KNAF certified’-competities in twee grote racegames van start over een periode van acht weken. De snelste deelnemers strijden in wekelijkse events om kampioenschapspunten en een prijzenpot van drieduizend euro.

Iedereen kan zich nu al registreren op KNAF Digital (www.knafdigital.nl) om vanuit huis gratis mee te doen aan de eerste competities vanaf de startdatum. Deze digitale autosportwedstrijden worden op een toegankelijke en goed controleerbare manier gehouden, onder meer dankzij koppeling met gebruikersnamen van spelers bij bekende gamesystemen, met de nadruk op gameconsoles.

In de loop van 2021 zal ook een betaalde ‘premium’-racelicentie worden geïntroduceerd. Hiermee krijgen digitale-licentiehouders de beschikking over extra voordelen, waaronder speciale aanbiedingen en deelname aan meerdere competities in extra racegames én van externe organisatoren.

https://youtu.be/tp5V5cvBqaU

Racen en rallysport
De KNAF certified Gran Turismo Sport Winter Cup 2021 wordt georganiseerd in de game Gran Turismo Sport (PlayStation 4 en PlayStation 5). Deze is ontwikkeld door Polyphony Digital in samenwerking met de internationale autosportbond FIA. Deelnemers kunnen zich met uiteenlopende raceklassen en op verschillende circuits wekelijks plaatsen voor een finalerace, die vanaf 1 februari elke maandagavond wordt verreden.

Deze races worden live uitgezonden op onder meer het officiële Twitch-kanaal van KNAF Digital en Motorsport.com, onder toeziend oog van erkende digitale wedstrijdleiders en volgens reglementen die vergelijkbaar zijn met wat geldt in de fysieke autorensport. Om daarnaast iedereen plezier te laten beleven aan virtuele races, zullen er tevens ‘vrij rijden’-avonden worden georganiseerd op KNAF Digital.

Aan de KNAF certified DiRT Rally 2.0 Winter Cup 2021 kan iedereen deelnemen middels de game DiRT Rally 2.0 (PlayStation 4 en PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X/S en pc) van Codemasters. Elke week krijgen de virtuele coureurs een reeks klassementsproeven in een andere autoklasse voor hun kiezen, eveneens met regels die van kracht zijn in de fysieke rallysport. Hoogtepunten van de deelnemers zelf zijn terug te zien in wekelijkse highlightvideo’s.

Ambassadeurs 
Iedereen wordt aangespoord op KNAF Digital deel te nemen door twee bekende coureurs met veel affiniteit in zowel de fysieke als digitale autosport: Rudy van Buren, actief als coureur in de Porsche Carrera Cup, simulator-ontwikkelingsrijder in de Formule 1 en de eerste winnaar van de World’s Fastest Gamer-competitie; en Mitchel van den Brink, de jongste Dakar-rallycoureur ooit, die de afgelopen editie van de wereldberoemde woestijnrally in de top twintig finishte. Als ambassadeurs roepen zij in deze video iedereen op mee te doen.

KNAF Digital is opgezet om autosport toegankelijker te maken middels digitale races, ook wel simracing of virtueel racen genoemd, vanuit een samenwerking tussen de KNAF, gaming agency eMense en autosport- en racegamekenner Joe van Burik. De technische realisatie is in handen van creatief digitaal bureau miWebb. Voor de opstart van dit project is aanspraak gemaakt op het innovatiefonds van NOC*NSF.