Kas Haverkort is op het Franse circuit van Essay tijdens de eerste ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy op een elfde plaats geëindigd. De achterstand van de pas 12-jarige karter op de vierde positie bedroeg echter slechts 1,8 seconden en daarmee gaf het Nederlandse karttalent te midden van de internationale concurrentie een fraai visitekaartje af. Ook de pas 13-jarige Senna van Walstijn toonde gedurende het weekend met de top mee te kunnen, maar de tweede Nederlander in het uit vijftig karttalenten bestaande veld was in de finale minder gelukkig en zag door een aanrijding de finish niet.

De eerste ronde van de drie wedstrijden omvattende CIK-FIA Karting Academy Trophy werd verreden op het Franse kartcircuit van Essay. In deze door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie kan alleen worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar. Door de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) waren de nu nog 12-jarige Kas Haverkort (Heemserveen) en de net 13 jaar geworden Senna van Walstijn (Amsterdam) geselecteerd om Nederland in deze competitie te vertegenwoordigen. In Frankrijk ging de strijd om de ereplaatsen tussen maar liefst 50 karttalenten uit meer dan 35 verschillende landen. Om de kansen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy zo gelijk mogelijk te houden, wordt gereden met volledig identiek materiaal, waarbij gedurende het evenement ook nog door de deelnemers onderling van motor moet worden gewisseld.

1461698121-cikfia_aca_tr_essay

In de vrije trainingen lieten Haverkort en Van Walstijn met top tien klasseringen zien de sterke internationale competitie uitstekend aan te kunnen. Onder natte omstandigheden excelleerde het Nederlandse tweetal zelfs met een eerste en derde tijd. De officiële kwalificatie leverde voor Haverkort een prachtige derde tijd op, terwijl Van Walstijn tot plaats vijftien reikte. Voor Haverkort betekende dit een tweede startplaats in de twee kwalificatieheats die de startvolgorde voor de prefinale moesten bepalen. In beide heats wist de jonge Nederlander lang in het spoor van de leider te blijven, maar moest beide keren in de slotfase wat posities prijsgeven, om uiteindelijk als zevende en vijfde de finish te passeren, goed voor een achtste startplaats in de prefinale. Van Walstijn mocht beide kwalificatieheats vanaf plek tien beginnen, reed met name in de tweede heat een fraaie inhaalrace en legde beslag op plaats negen en zes, goed voor een tiende startplaats in de prefinale.

In de prefinale zat Haverkort bij de start klem en viel terug naar plaats twaalf, maar na een fraaie inhaalrace passeerde het jonge karttalent op plaats zes de finish. Groot was dan ook de teleurstelling toen Haverkort na afloop wegens een onreglementaire start een straf kreeg opgelegd en zijn fraaie zesde startplaats voor de finale zag worden omgezet in plek negen. In de finale wist Haverkort zijn negende startplaats lang te behouden, moest vervolgens twee plaatsen prijsgeven, maar had wel de snelheid om aan te haken bij de groep die in gevecht was om de plaatsen vier tot en met elf. Het tempo van de groep lag echter zo hoog, dat inhalen er niet bij was, en daarmee eindigde Haverkort op slechts 1,8 seconden van de vierde positie op plaats elf.

Van Walstijn maakte in de prefinale vanaf plaats tien een goede start, raakte in diverse gevechten verwikkeld, maar wist toch op te klimmen naar plaats zeven. Ook Van Walstijn kreeg na afloop een domper te verwerken toen hij werd bestraft en teruggezet naar plek dertien. Vanaf deze plaats verloor Van Walstijn bij de start van de finale twee posities om vervolgens in de strijd om plaats vijftien samen met een concurrent naast de baan te raken, waarna de Nederlander moest opgeven.

KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau hield een goed gevoel aan de eerste wedstrijd over. “We kunnen alles bij elkaar terugkijken op een goed weekend. Zowel Kas als Senna zaten er wat snelheid betreft uitstekend bij, alleen zat het op het beslissende moment niet mee. Voor allebei was een top tien haalbaar geweest en zelfs een top vijf was niet ondenkbaar geweest. In de resterende twee wedstijden kunnen ze met nog net wat meer ervaring op zak, om de podiumposities meedoen.”

In de tussenstand van het kampioenschap bezet Haverkort de tiende positie, terwijl Van Walstijn vijftiende is.

Karting, , , , , , CIK-FIA EUROPEAN KZ & KZ2 CHAMPIONSHIPS (Round 1) & CIK-FIA KARTING ACADEMY TROPHY (Round 1), AUNAY-LES-BOIS, FRANCE, International Race, © KSP Reportages