Nathan Ottink heeft in het Italiaanse Maggiora in de finale van de derde ronde van de FIA Cross Car Academy Trophy een keurige zesde plaats behaald. Het pas 14-jarige Nederlandse crosstalent reed een sterke inhaalrace waardoor hij in de eindrangschikking van het kampioenschap nog altijd zicht houdt op een podiumklassering. In de op zondag verreden tweede heat wist Ottink alle aandacht op zich te vestigen door in de regen onder moeilijke omstandigheden na diverse fraaie acties als derde te finishen.

 

 

De FIA Cross Car Academy Trophy richt zich op jong talent in de leeftijd van 13 tot 16 jaar dat een carrière ambieert in de autocross, rallycross of rally. In de FIA Cross Car Academy Trophy wordt gereden met volledig identieke cross cars voorzien van een 75 pk sterke motor en deelname is alleen mogelijk door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde talenten. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door Nathan Ottink. De inwoner van het Overijsselse Hengelo is met zijn 14 jaar een van de jongste deelnemers van het veld en beschikt mede daardoor ook over minder ervaring dan de meeste van zijn concurrenten. Desondanks had Ottink met twee keer een zevende plaats bij de eerste twee ronden van het kampioenschap al indruk gemaakt en goede punten gescoord voor de titelstrijd.

 

 

De derde ronde van de FIA Cross Car Academy Trophy werd verreden in het Italiaanse Maggiora. In de tijdtraining moest Ottink zich de baan nog eigen maken en gaf daardoor wat toe op zijn voornaamste concurrenten die al vaker op Maggiora hadden gereden. De eerste heat leverde voor de Nederlander een vijfde plaats op. In de tweede heat, die in de regen en daarmee onder uiterst lastige omstandigheden werd verreden, toonde Ottink zijn talent. Met mooie acties en snelle rondetijden wist de Nederlander diverse tegenstanders te passeren en legde zo beslag op een fraaie derde positie. Om zich te verzekeren van een plaats in de finale reed Ottink in heat drie op safe en finishte als vierde waarmee hij in de finale op de zevende startplaats mocht plaatsnemen. Met een goede start leek Ottink meteen posities te winnen, maar werd vervolgens geraakt door een tegenstander waardoor hij als een-na-laatste de eerste bocht in ging. Een mooie inhaalrace leverde uiteindelijk toch nog een zesde plaats op, zijn beste klassering in een finale tot nu toe. Daarmee staat Ottink in het tussenklassement na drie van de vijf wedstrijden op een vijfde plaats en heeft nog altijd uitzicht op een top drie klassering.

 

 

“We zijn heel tevreden”, aldus Marcel Ottink, die zijn zoon in het kampioenschap begeleidt. “In het begin van het weekend komt Nathan ten opzichte van de meer ervaren deelnemers nog wat tekort. Gedurende het weekend weet hij dat gat echter snel te dichten en rijdt dan dezelfde rondetijden. Daarnaast is zijn feedback goed en kunnen we op basis daarvan de afstellingen verbeteren. Maggiora is een baan waar het lastig inhalen is en waar het eigenlijk bij de start al beslist wordt. Met een paar mooie acties lukte het hem toch om concurrenten te passeren, terwijl hij vooral in heat twee in de regen indruk maakte. Hij kreeg zelfs complimenten van Neuville, de man achter LifeLive, de bouwers van de cross cars en organisator van het kampioenschap. Een zesde plaats in de finale is een mooi resultaat”, blikte Ottink op de derde ronde van het kampioenschap terug.

Voor de vierde ronde van de FIA Cross Car Academy Trophy moeten de rijders naar Spanje, terwijl de titelstrijd wordt afgesloten op de Duitse Nürburgring.