Hoe nauw verwant de nieuwe Mercedes-AMG GT Black Series (brandstofverbruik gecombineerd: 12,8 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 292 g/km)1 daadwerkelijk is aan de autosport, is nu op indrukwekkende wijze bewezen op de Nürburgring-Nordschleife door GT3-coureur Maro Engel. Met een officieel gemeten en notarieel vastgelegde recordtijd van 6:43.616 min. voor het 20,6 km lange circuit (gemeten zonder het rechte stuk op vak T13) en 6:48.047 min. voor de 20,832 km lange omloop (gemeten inclusief het rechte stuk op vak T13) schaart de nieuwe V8 zich bij de top van de categorie ‘sportwagens’ met goedkeuring voor de weg en is hij de nummer één onder de volledig standaard, niet-gemodificeerde modellen.

Maro Engel maakte maximaal gebruik van de mogelijkheden die de nieuwe Mercedes-AMG GT Black Series hem standaard bood. Voorbeelden zijn de krachtigste AMG-V8-seriemotor ooit met 537 kW/730 pk, de geavanceerde aerodynamica en de uitgebreide instelmogelijkheden van het onderstel. Zo werd de uit zichtbaar carbon opgetrokken frontsplitter bijvoorbeeld in de ‘Race’ positie gezet en werden de onderste en bovenste vleugelbladen van de achterspoiler beide in de middelste positie ingesteld. Het onderstel met verstelbare AMG-schroefveren en adaptief verstelbare demping werd voor met 5 mm verlaagd en achter met 3 mm, om zo het venturi-effect van de frontdiffusor verder te versterken. Het camber werd ingesteld op de maximaal toelaatbare negatieve waarde van 3,8° voor en 3,0° achter. Voor de verstelbare dwarsstabilisatoren koos Engel voor de hardste van de drie beschikbare settings, en de 35-jarige coureur stelde de negentraps AMG-tractiecontrole in tussen de zesde en zevende positie – afhankelijk van de circuitsectie. Kopers van de AMG GT Black Series profiteren eveneens van de instelmogelijkheden en variaties van deze features.

Dat geldt ook voor de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R MO-banden met ‘zachte compound’, die geheel standaard zijn en in samenwerking met ontwikkelingspartner Michelin speciaal voor het topmodel binnen de AMG GT-serie werden ontwikkeld. Het hoogst mogelijke veiligheidsniveau wordt niet alleen gegarandeerd door het standaard keramisch AMG-remsysteem met composietremschijven, maar ook door het standaard trackpakket met bescherming tegen het over de kop slaan en vierpunts veiligheidsgordels.

“Dat was echt een indrukwekkende rit”, verklaarde Maro Engel na afloop van de recordronde. “Met snelheden tegen de 270 km/h in het Kesselchen-gedeelte van het circuit en zelfs ruim boven de 300 km/h op het lange rechte stuk van Döttinger Höhe is de AMG GT Black Series aanzienlijk sneller dan mijn GT3 racewagen. Het is echt geweldig om met een serieauto onder deze circuitomstandigheden op de Nordschleife een tijd van 6:48.047 minuten te rijden. Net als mijn GT3 racewagen biedt de AMG GT Black Series veel instelmogelijkheden die me de gelegenheid boden om mijn geheel persoonlijke set-up te kiezen.”

Qua aerodynamische efficiëntie heeft de Mercedes-AMG GT Black Series ook veel parallellen met de racewagen. Een directe afgeleide uit de autosport is bijvoorbeeld de carbon motorkap met twee grote luchtuitlaten. Deze geleiden de hete lucht die afkomstig is van de radiator weg uit het motorcompartiment. Dat vergroot de totale neerwaartse druk, net als de geavanceerde achterspoiler en de grotendeels afgesloten bodemplaat.

“Het is echt indrukwekkend hoeveel downforce de Black Series genereert en hoe zelfverzekerd en betrouwbaar zelfs op de absolute limiet kan worden gereden. Petje af voor de engineers uit Affalterbach voor wat ze hiermee hebben gecreëerd. Ik voel me dan ook vereerd dat ik deze engineering-prestaties heb kunnen omzetten in deze fantastische rondetijd”, aldus Engel.

Net als voor AMG ontwikkelingsengineer Demian Schaffert, die op dezelfde dag een nieuw ronderecord klokte met de Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ (brandstofverbruik gecombineerd: 12,5 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 286 g/km)1, waren ook voor Maro Engel de condities bepaald niet ideaal. Toen de GT3-coureur op 4 november 2020 om 17.02 uur het oog van de tijdmeting passeerde, lagen de 20,832 km van de Groene Hel achter hem niet alleen in het schemerlicht; Engel klokte de snelste tijd tevens bij een buitentemperatuur van 7 °C en een asfalttemperatuur van 10 °C. Bovendien waren diverse secties van de extreem veeleisende omloop nog niet geheel droog.

De recordronde werd nauwkeurig gemeten door de onafhankelijke experts van ‘wige SOLUTIONS’. Een onafhankelijke notaris certificeerde ook de goede staat van de auto en de rondetijd. De video van de recordronde is te bekijken op http://amg4.me/GT_BS_ring_lap

Waarom er twee rondetijden zijn op de Nürburgring-Nordschleife
De Nürburgring-Nordschleife wordt beschouwd als het moeilijkste circuit ter wereld en maakt deel uit van elk ontwikkelingsproces van Mercedes-AMG. Een recordronde is dan ook de meest veeleisende test van de kwaliteiten van een sportwagen. De tijden worden gemeten op twee baanvarianten, die respectievelijk 20,6 en 20,832 km lang zijn.

Sinds 1997 vormt het 20,6 km lange circuit de maatstaf. Het Duitse vakblad sportauto van uitgeverij Motor Presse Stuttgart gebruikt deze baanvariant voor hun zogeheten ‘Supertest’. Om historische redenen werd het korte rechte stuk bij de T13-tribune – van de afslag van de Nordschleife naar het Grand Prix-circuit tot de afslag van het Grand Prix-circuit naar de Nordschleife – niet meegenomen in de tijdmeting. De startlijn bevindt zich dus aan het einde van de T13-tribune in noordelijke richting en de finishlijn ligt aan het begin van de T13- tribune in zuidelijke richting. Er wordt dus geen volledige ronde gemeten na de vliegende start. De totale lengte van het parcours is exact 20,6 km.

In 2019 werd de officiële Nürburgring-ronde toegevoegd. Deze werd samengesteld door exploitatant ‘Nürburgring 1927 GmbH & Co. KG’ en is 232 m langer omdat de start- en finishlijn hier op dezelfde plek liggen, ook op het T13-gedeelte, zodat er een volledige Nordschleife-ronde van 20,832 km met een vliegende start wordt gereden en gemeten.

Om beide recordtijden te kunnen erkennen, moet aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan: naast het bijhouden van de tijd met gekalibreerde foto-elektrische sensortechnologie, is er bij officiële recordpogingen en pogingen om een rondetijd te realiseren altijd toezicht door een notaris. Naast de controle van de tijdregistratie worden de auto’s en de banden ook geïnspecteerd en goedgekeurd door de notaris. De indeling van de voertuigklassen is gebaseerd op de officiële categorieën van het Duitse Kraftfahrtbundesamt (KBA).

Overzicht van de technische gegevens

  Mercedes-AMG GT Black Series
Motor 4,0 liter V8-biturbo
Cilinderinhoud 3.982 cm3
Max. vermogen 537 kW (730 pk) tussen 6.700-6.900 t/min
Max. koppel 800 Nm tussen 2.000-6.000 t/min
Aandrijflijn Achterwielaandrijving
Transmissie AMG SPEEDSHIFT DCT 7G
Brandstofverbruik gecombineerd 12,8 l/100 km*
CO2-emissie gecombineerd 292 g/km
Acceleratie 0-100 km/h 3,2 sec.
Topsnelheid 325 km/h

De genoemde waarden zijn bepaald volgens de voorgeschreven meetprocedure. Dit zijn NEDC CO₂-waarden die zijn vastgesteld volgens de Art. 2 Nr. 1 van de Implementing Regulation (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikswaarden worden op basis van deze cijfers berekend.