Max Verstappen is tweede geworden in de Grand Prix van Hongarije. De Nederlander, die voor de eerste keer in zijn Formule 1-carrière vanaf pole mocht starten, behield de leiding bij de start. Hij stond een groot gedeelte van de race onder druk van Lewis Hamilton en pareerde enkele aanvallen. Hamilton maakte met nog 21 ronden te gaan een tweede stop en op zijn nieuwere banden wist de Brit in de slotfase Verstappen in te halen om zo de race te winnen. Max eindigde op P2 en scoorde een extra punt voor de snelste ronde. Sebastian Vettel werd derde.

 

“We waren gewoon niet snel genoeg”, laat Max na afloop van de race weten. “Deze race is de race geweest waar ik het hardste heb gepusht om op kop te blijven, maar we hadden de snelheid niet. Op zich geen schande, want als je kijkt naar de rest van het veld dan waren wij twee gewoon veel sneller. Wij probeerden een éénstopper te doen en Lewis had de mogelijkheid om een tweestopper te doen en dat pakte vandaag voor hem goed uit.”

Op de vraag of hij had kunnen reageren op de tweede stop van Hamilton, antwoordt Verstappen: “Ik zei over de boordradio: ‘als je ziet dat Lewis in sectortijden niet sneller is dan ik, dan kunnen we die stop ook doen’, maar hij was meteen sneller dus dan moet je door gaan. Als je dan een pitstop maakt, komt je als tweede terug op de baan. Ik probeerde alles wat ik kon om de harde banden in leven te houden, maar je weet dat het een verloren zaak is. Ik zag Hamilton inlopen en dan probeer je er het beste van te maken. Nadat ik werd ingehaald, zijn we nogmaals gestopt en hebben we de snelste ronde gereden. Het is wel mooi dat je daar nog één puntje mee pakt.”

 

Ondanks dat Max zijn pole niet heeft kunnen verzilveren, is hij tevreden over het weekend: “We mogen niet klagen. Natuurlijk, als je op pole positie start, wil je ook winnen, maar je zag meteen dat we niet echt de snelheid hadden. Dat maakt die pole positie alleen maar mooier, omdat je weet dat je de auto out-performed hebt. Desondanks zijn we tweede geworden en hebben we de snelste ronde gereden. Mijn felicitaties aan Lewis voor de overwinning. Hij zette mij flink onder druk en dat vind ik ook mooi. Vandaag wonnen we niet, maar het was een goede dag en een goed weekend voor ons.” 

Onder zonnige omstandigheden gaat de race op de Hungaroring van start. Max komt goed weg vanaf pole. Hij verdedigt de binnenkant van de eerste bocht en hij behoudt de leiding. Valtteri Bottas wordt door teamgenoot Hamilton voorbij gestoken voor plek twee. De Mercedes-stalmaten raken elkaar licht, waarbij Charles Leclerc zijn kans schoon ruikt om ook Bottas in te halen. Hierbij krijgt de voorvleugel van Bottas een tik. Sebastian Vettel haalt de Fin vervolgens ook in.

 

In ronde zes zoekt Bottas de pits op om een nieuwe voorvleugel te halen. Na een stop van ruim 14 seconden komt Bottas als laatste terug de baan op. In de daaropvolgende ronden lopen Verstappen en Hamilton gestaag uit op de beide Ferrari’s. Hamilton zit steeds zo’n twee seconden achter de Nederlander.

In ronde 24 zegt Max over de boordradio dat hij grip verliest. Een ronde later duikt Verstappen de pits in om zijn medium banden in te wisselen voor een nieuw setje harde banden. De monteurs van Aston Martin Red Bull Racing voeren een foutloze stop uit van 2.6 seconden en Max komt op P2, vlak vóór Leclerc en zo’n achttien seconden achter Hamilton de baan op.

 

Verstappen zet direct de snelste raceronde neer en loopt weer in op Hamilton. De Brit stop in ronde 32 en komt achter Max de baan op. Max leidt de race met zo’n vijf seconden voorsprong op Hamilton. Op zijn nieuwe banden loopt Hamilton vervolgens met rasse schreden in op Verstappen, waarbij hij vanaf ronde 36 zelfs binnen één seconde ligt en gebruik mag maken van DRS. Verstappen moet verschillende achterblijvers inhalen en dit geeft Hamilton de kans om in ronde 39 een aanval te wagen op de Red Bull-coureur. Max weet Hamilton echter van het lijf te houden na een fraai gevecht.

In ronde 49 maakt Hamilton een tweede stop. De Brit krijgt nieuwe medium banden onder zijn auto, en komt als tweede de baan op, met 21 seconden achterstand op Verstappen. Romain Grosjean is in ronde 52 de eerste uitvaller van de race. De Fransman moet zijn Haas in de pits parkeren met technische problemen.

 

Hamilton loopt op zijn nieuwe banden ronde na ronde fors in op Verstappen. Met nog vijf ronden voor de boeg, zit Hamilton vlak achter Max. Één ronde later steekt Hamilton met behulp van DRS voorbij aan Max op het lange rechte stuk. Verstappen laat over de boordradio weten dat zijn banden compleet versleten zijn. Max komt direct de pits in voor een nieuw setje zachte banden. Met een ruime marge op de Ferrari’s komt de Limburger als tweede terug op het asfalt. Op deze banden rijdt Verstappen de snelste raceronde (1:17.103) en zo pakt hij nog een extra punt. Met zijn tweede plaats scoort Max zijn eerste podium in Hongarije, 25 jaar na het podium van vader Jos op hetzelfde circuit. Hamilton wint de race, terwijl de Ferrari’s van Vettel en Leclerc op ruime afstand derde en vierde worden. Carlos Sainz wordt net als in Hockenheim vijfde. Pierre Gasly, Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas, Lando Norris en Alexander Albon completeren de top tien.