Max Verstappen is tiende geworden in de Grand Prix van Italië op Monza. De Nederlandse Red Bull Racing-coureur, die de race door gridstraffen vanaf de dertiende plek moest aanvangen, kende een uitstekende start en lag na de eerste chicane al achtste. Max kwam echter in de derde ronde in aanraking met Felipe Massa, met een lekke band als gevolg. Vanaf de laatste plek wist Verstappen zich toch nog sterk terug te knokken tot de tiende positie. Lewis Hamilton won op dominante wijze, met daarachter Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Sebastian Vettel eindigde bij de thuisrace van Ferrari op de derde plek. 

 

“Eigenlijk was mijn race al na drie ronden voorbij”, laat Max na afloop van de race weten. “Als je zoveel tijd verliest met een lekke band, pitstop en de neus verwisselt, dan is het klaar. Vanaf dat moment werd het een inhaalrace. We begonnen de race op de zachte band en ik wilde proberen zo lang mogelijk door te rijden op die set, maar dat is helaas niet gelukt. Door die lekke band, moesten we er een twee-stopper van maken. Dat was jammer, maar wat doe je eraan? Mijn race was daarna toch best goed, daar was ik nog blij mee. Het had veel beter gekund, maar in de derde ronde was het klaar.”

Gevraagd naar zijn kansen voor de volgende Grand Prix in Singapore, antwoordt Max: “Daniel is hier als vierde gefinisht, dus onze auto was erg competitief. Ik was ook tevreden, ondanks dat ik een inhaalrace reed. Hopelijk kunnen we in Singapore echt voor het podium vechten.”

 

 

Na een natte kwalificatie, waarin Max zich briljant als tweede kwalificeerde, stonden hem twintig plekken gridstraf te wachten vanwege het wisselen van onderdelen van de power unit. Door straffen van anderen schuift hij echter weer op naar P13 op de startgrid.

Max komt op de zachte banden uitstekend weg van zijn plek en na de eerste chicane ligt hij al op plek acht. In de derde ronde waagt Max een aanval op de zevende positie van Felipe Massa. Zij aan zij gaan ze de eerste bocht in, waarbij de Braziliaan weinig ruimte laat aan Max en de twee elkaar raken. Verstappen loopt hierbij een lekke rechtervoorband op en moet op een slakkengang terug naar de pits. Het team wisselt zijn voorvleugel en Max moet vanaf de laatste plek zijn race vervolgen op de superzachte banden. De wedstrijdleiding besluit geen straf uit te delen aan Massa of Verstappen voor het incident. Aan kop weet Hamilton vanaf pole positie de leiding te behouden. Lance Stroll en Esteban Ocon, die de race vanaf P2 en P3 mochten aanvangen, vallen al snel ten prooi aan de oprukkende Bottas en Vettel.

 

Pas in de zestiende ronde weet Verstappen van de laatste plek af te komen door Romain Grosjean voorbij te steken. Door stops van anderen schuift de Red Bull Racing-coureur vervolgens door naar de zestiende stek. In ronde 29 komt Max, als hij al op een ronde achterstand ligt van leider Hamilton, binnen voor zijn tweede pitstop. Het team wisselt de superzachte banden in voor een nieuw setje van hetzelfde soort om hiermee de race uit te rijden. Verstappen komt als achttiende terug op de baan, wat al snel een zestiende plek wordt als Jolyon Palmer voor hem uitvalt met technische problemen.

In de 34e ronde weet Max voorbij te raken aan de Fernando Alonso. Op hetzelfde moment moet de teamgenoot van de Spanjaard, Stoffel Vandoorne, zijn McLaren in de pits parkeren met technisch malheur. Verstappen wordt bij het ingaan van de eerste chicane licht geraakt door Grosjean, die net de pits heeft verlaten. Tot schade leidt het echter niet en Verstappen kan jacht gaan maken op de dertiende plek van Carlos Sainz.

 

Daniel Ricciardo weet in ronde 41 op zijn nieuwere banden de vierde plek van Raikkonen over te nemen. Verstappen gaat op dat moment voorbij aan Sainz voor P13. In de drie daaropvolgende ronden weet Max achtereenvolgens Nico Hulkenberg, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen te passeren, waardoor de Nederlander op de tiende positie komt te liggen.

Door de grote afstand op Sergio Perez blijft het daarbij voor Verstappen, die slechts één puntje op zijn conto bij mag schrijven. Lewis Hamilton wint de race onbedreigd, gevolgd door Mercedes-stalgenoot Valtteri Bottas. Sebastian Vettel geeft de Ferrari-tifosi reden tot juichen met P3. Ricciardo en Raikkonen completeren de top vijf. Ocon en Stroll worden uiteindelijk zesde en zevende.