Max Verstappen heeft in Australië tijdens de eerste Grand Prix van het seizoen 2016 een tiende plaats behaald. Op het circuit Albert Park in Melbourne verzekerde de jonge Nederlander zich daarmee van één punt voor het wereldkampioenschap. Hij kon zijn vijfde startpositie na een minder goede tweede pitstop niet verzilveren. Verstappen toonde zich tijdens de race al niet tevreden met het feit dat hij hierdoor in het gedrang kwam en niet verder naar voren kon rijden. De winst ging naar Nico Rosberg in de Mercedes. De race werd even werd stilgelegd na een zwaar ongeluk, waarbij Fernando Alonso en Esteban Gutierrez gelukkig ongedeerd konden uitstappen.

MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 20: Lewis Hamilton of Great Britain drives the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo with Max Verstappen of the Netherlands drives the (33) Scuderia Toro Rosso STR11 Ferrari 059/5 turbo on track during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 20, 2016 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Direct na de race houdt Verstappen zich duidelijk in wanneer hij commentaar levert op de race: “De start ging goed en de eerste stint was goed, daar hadden we niets over te klagen. Maar na de tweede pitstop ging alles mis.” Max bijt op zijn tanden wanneer hij verklaard dat er een misverstand was bij de tweede pitstop: “De banden stonden niet klaar en van daaruit werd het heel lastig. Ik was sneller dan Sainz, al de hele race. Daar is verder geen actie op ondernomen, dus ik weet genoeg.” De woede en teleurstelling van het jonge racetalent is duidelijk merkbaar wanneer hij nog laat doorschemeren dat hij weinig waarde hecht aan het punt dat hij heeft gescoord.

Nog voordat de lichten op groen gaan, is de race al voorbij voor Daniil Kvyat. Hij valt vlak voor de startopstelling stil door een probleem met de electronica, waardoor de rest van het veld een extra opwarmronde moet rijden. Op het laatste moment, vlak voordat het hele veld weer op de startopstelling terecht komt, wordt de Red Bull door een gat in de pitmuur naar binnen gerold.

MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 19: Max Verstappen of the Netherlands drives the (33) Scuderia Toro Rosso STR11 Ferrari 059/5 turbo on track during qualifying for the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 19, 2016 in Melbourne, Australia. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

Beide Mercedessen hebben een heel slechte start, waardoor beide Ferrari’s direct naar de kop van het veld kunnen en Max voorbij kan aan Lewis Hamilton. De Nederlander komt na één ronde door op positie nummer vier. De Brit wil er graag weer voorbij, maar een rondenlang gevecht ontvouwt zich tussen de twee, waarbij Hamilton zich na vier ronden over de radio bij zijn team beklaagt: “Ik kom die jongen niet voorbij!” Ook met DRS komt de McLaren niet voorbij aan de Toro Rosso.

MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 20: Max Verstappen of Netherlands and Scuderia Toro Rosso leads Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 20, 2016 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Het wordt zelfs heel even een derde positie voor de Nederlander als Nico Rosberg zijn eerste stop maakt. Eén ronde later maakt ook Max zijn eerste stop. Hij komt op de tiende positie terug. Vervolgens snijdt Max als een warm mes door de boter en gaat achtereenvolgens Hülkenberg en Jenson Button voorbij.

Dan staan de harten van alle Formule 1-fans even collectief stil als Fernando Alonso vol op de achterkant van de Haas van Esteban Gutierrez rijdt, en met een salto mortale ver achter in de grindbak op de kop tot stilstand komt. De safety car komt de baan op, waardoor veel coureurs besluiten de pits op te zoeken voor een stop. Het brengt Max terug naar de vijfde positie, achter Daniel Ricciardo, die aan een opmars bezig is. Charlie Whiting, de wedstrijdleider, besluit de race stil te leggen omdat er te veel  troep op de baan ligt. Bij de herstart achter de safety car is Rio Haryanto niet meer aanwezig. Zijn Manor blijft in de pits achter.

MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 20: Max Verstappen of the Netherlands drives the (33) Scuderia Toro Rosso STR11 Ferrari 059/5 turbo on track during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 20, 2016 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Met slechts één opwarmronde mag iedereen weer van start. Max zit te duwen achter Ricciardo, maar komt er niet voorbij. Kimi Räikkönen rijdt op de derde positie, maar moet die opgeven als zijn Ferrari-motor de geest geeft. Met de vlammen uit de luchtinlaat zet de Fin zijn auto stil bij zijn pitbox. Het werpt Verstappen de vierde plaats in de schoot.

Carlos Sainz klaagt over de radio over de staat van zijn banden en wil direct naar binnen komen. Blijkbaar is dit niet volgens afspraak: als Verstappen direct na zijn teamgenoot binnenkomt voor zijn stop, staan zijn banden niet voor hem klaar. Tierend meldt onze landgenoot zich over de radio: “Hoe vaak had ik al niet gemeld dat we problemen hadden met de banden en dat ik als eerste wilde binnenkomen?” Getergd rijdt de Limburger binnen no-time het gat naar zijn teamgenoot dicht. Hij wil er graag voorbij en meldt dat ook bij zijn team. Sainz wil echter zijn positie niet opgeven, omdat hij in gevecht is met de Renault van Jolyon Palmer. In de 42e ronde gaan beide Toro Rosso’s voorbij aan de Renault, maar het is duidelijk dat beide flink zijn opgehouden en tijd hebben verloren.

MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 18:  Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso and The Netherlands during practice ahead of the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 18, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Verstappen en Sainz komen voor het opkomen van het rechte stuk met elkaar in aanraking wanneer Sainz zich verremd. Max verliest een stuk van zijn voorvleugel en spint. Hij verliest hierdoor veel tijd, maar rijdt het gat vervolgens met ruim anderhalve seconde per ronde dicht. Hij komt er echter niet meer voorbij en eindigt op de tiende positie. Vooraan rijdt Rosberg onbedreigd naar de zege.

Bron: Verstappen.nl

Foto’s: Mark Thompson en Lars Baron/Getty Images