Max Verstappen heeft tijdens de Grand Prix van Spanje zijn tweede podiumplek van het seizoen weten te behalen. De Nederlander ging vlak na de start voorbij aan Sebastian Vettel voor de derde plaats en reed vervolgens een foutloze wedstrijd, waarin hij beide Ferrari’s achter zich wist te houden. Richting het einde van de wedstrijd liep de opgelopen voorsprong door een safety car, veroorzaakt door een crash tussen Lando Norris en Lance Stroll, flink terug, maar van een echte dreiging was geen sprake meer. Lewis Hamilton won de wedstrijd. Teamgenoot Valtteri Bottas finishte als tweede, waarmee de vijfde achtereenvolgende één-twee voor Mercedes een feit is.

 

 

“Het was een goede wedstrijd”, laat Max na de race in Barcelona weten. “Ik had een goede start, maar het was hectisch in de eerste bocht. Toen ik Vettel en de Mercedessen samen de eerste bocht in zag duiken, hield ik me in, waardoor ik weer goed zat voor bocht drie. Ik kon buitenlangs voorbij aan Sebastian en zo van P5 terug naar P3. Dat was goed, want uiteindelijk vormt dat wel je wedstrijd. Hierna kon ik mijn eigen ritme rijden.”

Ondanks dat Mercedes wederom oppermachtig was, is Verstappen positief: “De Mercedessen waren vandaag te snel, maar dat wist iedereen wel denk ik. Ik kon mijn eigen race rijden en we waren competitief. De snelheid was goed en ik ben blij om op het podium te staan. We kunnen daarnaast weer een mooi aantal punten bijschrijven.”

Max blikt daarnaast terug op de herstart en de daarmee gepaarde druk vanuit Sebastian Vettel: “We wisten dat het moeilijk verdedigen is als er een Ferrari achter je zit. Ik moest dus alle beschikbare kracht in de motor gebruiken op het rechte stuk, maar het kwam goed.” Aston Martin Red Bull Racing heeft door de meegebrachte updates weer een stap naar voren weten te maken. Is het niet frustrerend dat Mercedes een nog grotere stap heeft gemaakt? “Ja, maar dat verdienen ze ook, ze doen het erg goed. We moeten gewoon proberen nog harder te werken en de auto verder te verbeteren.”

 

 

Het is iets na drieën als de vijfde Grand Prix van het seizoen van start gaat. Max Verstappen komt goed weg en neemt in bocht drie Sebastian Vettel via de buitenkant te grazen. De Ferrari-coureur ziet de hiermee zijn derde startplek, na een mislukte inhaalpoging op de Mercedes van Valtteri Bottas in bocht één, aan de Nederlander verloren gaan. Lewis Hamilton komt ook erg goed uit de startblokken en neemt vrijwel direct de leiding van zijn teamgenoot over.

Na de eerste ronde zijn het Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Charles Leclerc en Pierre Gasly die de kop van het veld vormen. De coureurs van Haas en Toro Rosso completeren op dat moment de top tien. Als er tien ronden verreden zijn, heeft raceleider Lewis Hamilton een voorsprong van drie seconden ten opzichte van zijn teamgenoot Valtteri Bottas weten op te bouwen. Verstappen (P3) volgt de Fin op vrijwel dezelfde afstand. De Red Bull Racing-coureur doet daarnaast goed werk door beide Ferrari’s op gepaste afstand te houden.

Vettel heeft zijn handen ondertussen vol aan een in de eerste ronde opgelopen flatspot, en laat even later stalmaat Leclerc voorbij, aangezien de Monegask duidelijk meer snelheid heeft.

 

 

In ronde twintig zien we Sebastian Vettel de pits binnen rijden voor een nieuw setje mediums. Max Verstappen meldt zich een ronde later bij zijn team. De Nederlander wisselt, in tegenstelling tot Vettel, naar de zachte, rode band en komt na een knap staaltje werk van het team weer als vijfde de baan op. Omdat Verstappen op dezelfde compound is gestart, zal hij nog een pitstop moeten maken.

Na achtentwintig ronden zijn ook beide Mercedesen naar binnen geweest voor een nieuw setje rubber. Zowel Hamilton, Bottas, Vettel en Gasly zijn naar de medium banden met de gele wang gewisseld. Alleen Verstappen (zacht) en Leclerc (hard) opteren voor een andere compound. Halverwege de race voert Hamilton met een ruime voorsprong het veld aan. Bottas, Verstappen, Leclerc, Vettel en Gasly vormen dan de top zes. De Ferrari-coureurs zijn enkele ronden met elkaar in gevecht, maar Leclerc laat zijn teamgenoot, die op een andere strategie zit, even later voorbij.

In ronde eenenveertig is het Sebastian Vettel die zijn tweede pitstop van de wedstrijd maakt. Drie ronden later is het de beurt aan Max Verstappen. De Nederlander wisselt naar de band met de gele wangen en verschijnt bij het uitrijden van de pitstraat weer als vierde op het asfalt. Zijn achterstand ten opzichte van Charles Leclerc bedraagt op dat moment zes seconden, maar slinkt snel.

 

 

Niet veel later gaat het mis tussen Lando Norris en Lance Stroll. De jonge Brit wil aan het einde van het rechte stuk aan de Racing Point van Stroll voorbij, maar is iets te ambitieus in zijn poging, waardoor beide coureurs met elkaar in aanraking komen. Norris is gedwongen zijn auto met schade langs de baan te parkeren, Stroll eindigt in de bandenstapels. De safety car komt hierdoor naar buiten, waarop Ferrari besluit Leclerc naar binnen te halen voor een setje mediums. Max Verstappen neemt de derde plek hierdoor weer over.

Met nog veertien ronden te gaan wordt het veld weer losgelaten. Sebastian Vettel blijft in de buurt van Verstappen, maar de Nederlander blijft koel en weet de Ferrari-coureur gedurende het restant van de race van zich af te houden. Hiermee behaalt Max zijn tweede podiumplek van het seizoen en de vierentwintigste uit zijn Formule 1-carrière. Lewis Hamilton wint de wedstrijd, voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Ferrari komt opnieuw tekort en ziet de achterstand naar Mercedes met een vierde en vijfde plek verder oplopen. Gasly, Magnussen, Sainz, Kvyat en Grosjean completeren de top tien.