Max Verstappen heeft zijn tweede podium van het seizoen gescoord, door derde te worden in de Grand Prix van Canada. In een weinig verheffende race kwam Verstappen goed weg vanaf zijn derde startplek, maar slaagde er niet in om Valtteri Bottas voor hem in te halen. In het vervolg van de race reed Max veelal in niemandsland, maar in de slotfase kwam de Nederlander nog dichtbij aan Bottas om uiteindelijk met slechts één seconde achterstand op de Fin derde te worden. Sebastian Vettel reed onbedreigd naar zijn 50e overwinning in de Formule 1.

 

“Het was een goede race”, laat Max na afloop van de race in Montreal weten. “Je probeert altijd een zo goed mogelijke start te maken. Ik heb het even geprobeerd bij Valtteri, maar dan realiseer je je snel dat het niet lukt, dus dan neem je genoegen met de derde plek. We moesten vervolgens vroeg stoppen omdat de hypersofts snel versleten waren. Als je zo vroeg naar binnen gaat, moet je de eerste rondjes daarna uitkijken dat je de banden niet overhit. Maar toen iedereen op een gegeven moment naar binnen was geweest, zat de snelheid er gewoon goed in. De balans was perfect in de laatste stint. Ik kwam langzaam dichterbij aan Bottas en vooral in de laatste ronden waren we erg competitief. Ik zat slechts een tiende achter Bottas bij de finish. Het was een hele goede race, ik heb ervan genoten.”

Tenslotte ziet Max de komende race met vertrouwen tegemoet: “We hebben een goede auto, dus hopelijk kunnen we in de volgende races ook weer goed mee doen.”

 

Na een uitstekende kwalificatie mag Max vanaf de derde stek de Grand Prix van Canada aanvangen. Verstappen komt goed weg van zijn plek en valt in de eerste bocht meteen Valtteri Bottas aan voor P2. De actie slaagt echter niet, waardoor Verstappen als derde de eerste bocht uit komt. Een paar bochten later gaat het mis voor Brendon Hartley en thuisrijder Lance Stroll. De Canadees duwt de Nieuw Zeelander in de vangrail. Hartley vliegt zijdelings langs de vangrail en glijdt samen met Stroll stuurloos de muur in. Beide heren zijn in orde, maar dat kan van hun auto’s niet gezegd worden. De safety car komt de baan op om de gestrande auto’s van het circuit te verwijderen.

 

In ronde vijf komt de safety car weer naar binnen. Max weet zijn derde positie te handhaven. Achter hem raken Carlos Sainz en Sergio Perez elkaar in bocht één. Laatstgenoemde raakt daarbij van de baan en weet ternauwernood zijn auto onder controle te houden.

In de daaropvolgende ronden worden de gaten aan kop langzaam maar zeker groter. In ronde zeventien maakt Max zijn eerste pitstop. In een foutloze stop van 2,5 seconden komt Max als vijfde weer de baan op met een vers setje supersofts onder zijn auto gemonteerd. Hamilton duikt met hem mee en komt achter de Nederlander de baan op. Ricciardo stopt een ronde later en neemt door zijn snelle stop Hamilton te grazen voor P5. Verstappen schuift op naar plek vier.

 

In ronde 34 duikt Kimi Raikkonen naar binnen voor zijn pitstop en valt terug tot achter Hamilton. Verstappen komt hiermee weer op de derde positie te liggen. In de 37e ronde maakt ook Bottas zijn bandenwissel en behoudt zijn tweede positie. Leider Vettel volgt een ronde later en komt ook als leider weer de baan op.

Fernando Alonso kan in ronde 42 aan het lijstje uitvallers worden toegevoegd als hij zijn McLaren met technische problemen in de pits moet parkeren. Voor de Spanjaard betekent het een teleurstellende afsluiting van zijn 300e Grand Prix-weekend. In zijn jacht op Vettel schiet Bottas in ronde 56 even kortstondig van de baan, maar tot veel tijdverlies lijdt dit niet. Verstappen rijdt dan vijf seconden achter de Fin en acht seconden voor teamgenoot Daniel Ricciardo.

 

In de slotfase van de race kruipt Max naar Bottas toe en zet met een 1:13.864 zelfs de snelste ronde van de race neer. De Nederlander finisht uiteindelijk slechts op één seconde van Bottas en scoort zo zijn tweede podium van het seizoen. Vettel wint de race onbedreigd en neemt en passant de leiding in het kampioenschap over van Hamilton, die slechts als vijfde eindigt, achter Daniel Ricciardo. Raikkonen, Nico Hulkenberg, Carlos Sainz, Esteban Ocon en de uitstekende presterende Charles Leclerc completeren de top tien. Opvallend is dat de finishvlag een ronde te vroeg wordt gezwaaid. Hierdoor wordt de stand in ronde 68 als einduitslag vastgesteld.