Na een lange zomerstop kwamen Mats van den Brand en zijn navigator Eddy Smeets afgelopen weekend aan de start van de Historic Short Rally Kasterlee. Na de ELE Rally in juni, waarin de vers opgebouwde BMW M3 kampte met wat motorische problemen, werd de auto weer volledig nagelopen voor de tweede helft van het seizoen.

Het duo stond te popelen om weer gezamenlijk in een rally auto te kunnen stappen en doel voor de wedstrijd was duidelijk: de overwinning in het historics klassement en een goede klassering in het algemene klassement. De wedstrijd begon wat lastig voor Mats vd Brand en Eddy Smeets doordat de BMW kampte met wat kleine technische problemen. Desondanks werd er op de eerste klassementsproef een derde tijd in het historics klassement op de klokken gereden, waardoor Mats besloot, ook op de volgende klassementsproeven, in hetzelfde tempo door te rijden om zodoende zowel de schade aan de auto als in het klassement te beperken.

77777

Na de service, waarin door het serviceteam het probleem met de motor van de M3 vakkundig werd verholpen, gingen ze op jacht naar de eerste plaats in het historics klassement. Door scratches te rijden op alle klassementsproeven verkleinden ze hun achterstand, met nog één klassementsproef te gaan, tot 10 seconden. Op die laatste klassementsproef gingen Van den Brand en Smeets nog eens vol in de aanval wat tegen het einde van de proef resulteerde in een flinker schuiver.

“Dat was één van de meest memorabele  schuivers in mijn carrière,”  vertelt navigator Eddy Smeets.
“Een spin met 180 kilometer per uur was eigenlijk net teveel van het goede. Met een beetje geluk maar nog veel meer stuurmanskunst wist Mats de auto op de weg te houden en konden we onze weg gelukkig vervolgen,” vervolgt de ervaren navigator.

Ondanks de flinke schuiver wist het duo toch weer een scratch bij de historics op de klokken te rijden en waren ze 15 seconden sneller dan de eerste concurrent. Door die snelle tijd op de laatste klassementsproef pakten ze niet alleen de eerste plaats bij de historics maar ook nog eens een zevende plaats algemeen.

“Het was heerlijk om de M3 weer eens op volle snelheid de sporen te kunnen geven. We kwamen voor de overwinning en dat is, ondanks wat kleine problemen, gelukt. Op de laatste klassementsproef werd het nog wel even spannend. In een lange bocht naar rechts kwamen we wat in de berm terecht en spinde we op hoge snelheid. Gelukkig wist ik de auto op de weg te houden, was het tijdverlies minimaal en pakten we alsnog de overwinning. Wat een geweldige auto is die M3 toch om te rijden,” aldus een zeer tevreden Mats van den Brand.

a1685f7f-0962-4d85-8a4c-2dce1573fda1