Inwoner Stadskanaal rijdt spectaculaire inhaalrace op krap stratencircuit

Autocoureur Marcel Nooren kwam afgelopen weekend in actie tijdens de 75e editie van de Grand Prix de Pau. Als er in het Europees GT4 kampioenschap coureurs werden beloond voor strijdlust en bijzondere inhaalacties, was de inwoner van Stadskanaal zeker in de prijzen gevallen. Waar maar weinig coureurs in slaagden, lukte Nooren. De regerend Europees GT4-kampioen wist zaterdag op het krappe stratencircuit van Pau diverse concurrenten te passeren en een spectaculaire inhaalrace te rijden, met uiteindelijk de vierde positie als resultaat.

Nooren

Het tweede weekend van het Europees GT4 kampioenschap werd op een bijzondere locatie georganiseerd. Namelijk in Pau, een Zuid-Franse stad met uitzicht op de Pyreneeën. Afgelopen weekend vond daar voor de 75e keer de ‘Grand Prix de Pau’ plaats. Nooren deelde het stuur van de Chevrolet Camaro met voormalig Nederlands toerwagenkampioen en autosportroutinier Donald Molenaar.

Dat racen op een stratencircuit niet zonder risico is, ervaarde Nooren in de kwalificatie. Onder regenachtige omstandigheden had Nooren handen en voeten nodig om de 426 pk sterke Chevrolet Camaro tussen de vangrails van het 2,76 kilometer lange parcours te houden. “Racen door de nauwe straten is al lastig, maar met een brede en zware Chevrolet Camaro is de uitdaging nog groter”, zei Nooren, die een touché met de vangrail had, maar zich met een snelste rondetijd van 1:38,348 desondanks van een negende startplaats verzekerde voor race 1. “Het is zo spannend. Je wilt naar de limiet toe, maar je mag er niet overheen. Op andere circuits kun je wel eens een foutje maken, maar hier ben je dan gelijk klaar. Ik vind het heel gaaf op dit bijzondere circuit te hebben gereden.”

Op zaterdag werd het startsein gegeven voor een zeldzaamheid binnen de autosport: een avondrace op een stratencircuit. Nooren kreeg de aandacht op zicht gevestigd door in de krappe straten de ene na de andere concurrent te passeren. Daarmee legde de regerend Europees GT4-kampioen een goede basis voor teamgenoot Donald Molenaar, die halverwege de race het stuur overnam en de Chevrolet Camaro – met een topdrie klassering in zicht – als vierde aan de finish bracht. “Ik had eigenlijk geen keus, we kwamen vanaf P9, dus ik móest wel inhalen. Bijna iedere ronde kon ik wel een positie opschuiven. Dit had ik zelf ook niet verwacht”, reageerde Nooren na afloop.

In de tweede race was het duo Nooren – Molenaar eveneens goed onderweg voor een podiumklassering, maar Nooren werd 14 ronden voor het einde geconfronteerd met de harde wetten van Pau. In de beruchte bocht ‘Parc Beaumont’ gleed de Chevrolet Camaro iets door en maakte vervolgens hardhandig kennis met de vangrail. Marcel: “Ik merkte een ronde eerder al dat de auto daar begon te glijden. Ik deed het daardoor rustiger aan, maar de auto gleed alsnog opzij en toen voelde ik de vangrail. Er is hier geen uitloop, dus één ongelukkig momentje en dan is het meteen klaar. Zonde, want we gingen ontzettend goed.”

De volgende wedstrijd van het Europees GT4 kampioenschap staat gepland voor 12 juni. Dan wordt op het Formule 1-circuit van Silverstone (Verenigd Koninkrijk) een race van 3 uur verreden.

GT4 European Series – 75th Grand Prix de Pau – 13 – 15 mei 2016

Race 1 (pro-klasse): 1. Jörg Viebahn / Peter Terting, Porsche Cayman PRO4 GT4, 34 ronden in 52:08,660 minuten, 2. Andreas Patzelt / Nicolaj Madsen, Porsche Cayman PRO4 GT4, op 4,546 seconden, 3. Mads Siljehaug / Maciej Dreszer, KTM X-BOW GT4, + 1:28,748 minuten en 4. Marcel Nooren / Donald Molenaar, Chevrolet Camaro.
Race 2 (pro-klasse): 1. Andreas Patzelt / Nicolaj Møller Madsen, Porsche Cayman PRO4 GT4, 31 ronden in 59:59.162 minuten, 2. Luc Braams / Duncan Huisman, Chevrolet Camaro GT4, +8.489 seconden, 3. Tim Stupple / Lennart Marioneck, KTM X-BOW GT4, +9.582 en niet geklasseerd: Marcel Nooren / Donald Molenaar, Chevrolet Camaro + 14 ronden.

Stand in pro-klassement na twee races
1. Duncan Huisman / Luc Braams, 46 punten
2. Andreas Patzelt / Nicolaj Møller Madsen, 43
3. Luca Anselmi, 41
4. Marcel Nooren, 39