Marcel Dekker van Team Dekker Racing is Nederlands Kampioen geworden van de Mazda MX-5 Cup 2022. Na twee enerverende racedagen, waarin alles nog beslist kon worden, blijkt regerend kampioen Dekker zijn titel te behouden. Het weekend kenmerkte zich door een zonnig circuit, veel tracklimits, spannende slipstreamgevechten en spanning voor de uitslag tot de laatste minuut van de races. Uiteindelijk wist Niels Langeveld in beide races de eerste plaats te bemachtigen.

Crash in Ramshoek tijdens kwalificaties
Op de zaterdagochtend was de baan vochtig, maar niet nat en dat zorgde ervoor dat bij de start alle MX-5’s voorzien werden van slicks. Belangrijk bij deze wegconditie was dat de banden op temperatuur kwamen om voldoende grip te krijgen. En dat die grip niet direct voor elke auto gold bleek uit het feit dat na de start er snel een rode vlag verscheen voor een crash in de Ramshoek. De Ramshoek is een serieuze bocht en de snelste bocht van het circuit. Zelfs voor veel internationale raceklasse is de Ramshoek de snelste bocht in het kampioenschap. Dat deze bocht uitdagend is kwam tot uiting wanneer na acht minuten de auto van Peter Sterken de bocht uitvloog.  De palen van de vangrail waren maar liefst 20 centimeter verschoven, dus dat was een ernstige crash. Gelukkig kwam Sterken er ongedeerd uit. Om 11.25 uur werd de kwalificatie hervat en konden de coureurs verder gaan met het neerzetten van snelle tijden. Bij de laatste doorkomst was het Langeveld die de snelste tijd neerzette met 1:55:081. Het verschil tussen Langeveld met de snelste tijd en Sam Jongejan op de tweede plek is slechts 0.056 seconde.

Veel tracklimits in de eerste race
Lisette Grinwis van Polyparts Rent en Laura van den Hengel van JR Motorsport waren de twee vrouwelijke rijders die het veld van veertien rijders versterkte tijdens de finaleraces. Deze finalerace was het zevende raceweekend, na diverse races in zowel Nederland als België.

Bij de start van de eerste race was de kop van het veld goed weg. Toine Kreijne bleef direct op kop, na op pole position van start te gaan. Na de eerste ronde wist Dekker snel op te klimmen en ook Langeveld wist in korte tijd veel plaatsen goed te maken, door van de tiende naar de vijfde plek te klimmen. In de tweede ronde ging Dekker al snel aan de leiding, voor Kreijne en Vollebregt, die nog steeds in de kop zaten. Dat de Utrechtse debutant Frenk Vollebregt ervaring in de racesport heeft, zag je duidelijk in deze ronde. Voor komend weekend had hij de overstap gemaakt vanuit de DNRT en reed mee namens Dekker Racing.

Na drie ronden ontstond er een kopgroep van Langeveld, Dekker en Kraan. Het regende ondertussen tracklimits bij verschillende rijders. Met nog dertien minuten op de klok was Kreijne inmiddels ver teruggevallen naar de tiende plaats. Halverwege de wedstrijd was er een duidelijke kopgroep van Langeveld, Kraan Jongejan en Vollebregt. Dekker had helaas ernstige technische problemen en haakte daardoor niet meer aan bij de kop. Van den Hengel van team JR Motorsport had ook pech en kwam bij de Madeveenbocht in de grindbak terecht.

Uiteindelijk eindigt Langeveld op de eerste plaats, gevolgd door Kraan en Kreijne. Winnaar bij de Junioren is Dominique Kraan, die gevolgd wordt op de tweede plaats door Sam Jongejan en op plaats drie Jordy van der Eijk. Winnaar bij de Gold Cup is in de eerste race Fady Fresnais en op plek twee Wilfred Herder. De snelste tijd wordt genoteerd door Kraan met 1:55:985.

Spannend spektakel bij laatste race van het seizoen
Met de snelste rondetijd in de kwalificatie kon Langeveld op zondagmiddag in de tweede race van pole vertrekken. Achter Langeveld stond Jongejan op de tweede startplek en Kraan op de derde plek. Langeveld ging bij de start direct goed weg. De top drie passeerde in de startvolgorde de bekende Haarbocht. Marcel Dekker wist zicht heel snel te herstellen en al direct in de slipstream te komen, waardoor hij opklom naar de top vier.

Vanuit race control was er, al in de eerste ronde, in de Ruskenhoek een grote stofwolk te zien. Deze wolk werd gecreëerd doordat Laura van den Hengel in de grindbak terecht kwam. Gelukkig kon zij haar weg op het TT Circuit vervolgen.

Na een mooie eerste ronde ontstond er direct een trein met Sam Jongejan aan kop. Ook in de tweede ronde was er een trein van maar liefst acht MX-5’s. Routinier Dekker wist goed zijn positie te pakken en naar de derde plek te rijden. De MX-5 Cup bleek ook deze race weer ontzettend spectaculair te zijn, met een mooie strijd tussen de rijders. De kopgroep viel enigszins uit elkaar en met een kopgroep van drie en slipstreamgevechten wist Langeveld met zijn grijze MX-5 aan kop te komen. Gelukkig sloot Dominique Kraan zich na een moeizame eerste ronden toch aan te bij deze top en met nog tien minuten op de klok pakte hij zelfs de leiding.

Dat het spannend blijft tot de laatste minuten bleek wanneer Langeveld de leiding overnam bij de Geert Timmerbocht. De laatste twee rondes werden de spannendste van de race. Het slipstreamduel was in volle gang, als met een hele heftige verdediging in de Haarbocht de getalenteerde Sam Jongejan de bocht uitvloog. Marcel Dekker wist daarnaast met een mooie zet naar de tweede plaats te klimmen. De laatste ronde ging in en Langeveld wist zijn koppositie te behouden. Net voor de Geert Timmerbocht  reed Langeveld nog steeds aan kop en pakte bij de finish de overwinning.

Dekker weet de tweede plaats te bemachtigen en Dominique Kraan de derde plaats. Bij de Junioren wint Dominique Kraan met een eerste plaats, Jordy van der Eijk met een tweede podiumplaats en Sam Jongejan met de derde. Bij de Gold Cup is  Fady Fresnais de eerste geworden en Wilfred Herder van Team Mazda Kreijne tweede. De snelste tijd is voor Sam Jongejan met 1:56:251.

Routinier Marcel Dekker Nederlands Kampioen
Marcel Dekker is Nederlands Kampioen van de Mazda MX-5 Cup 2022 met 222 punten. Niels Langeveld blijft dankzij de punten die hij verdiende tweede met 216 punten. Dominique Kraan wordt derde met 160 punten.

Bij de Junioren is Dominique Kraan de eerste kampioen van deze Cup, met 221 punten. Sam Jongejan eindigt als tweede met 219, gevolgd door Jordy van der Eijk met 201. In de Gold-categorie is Wilfred Herder kampioen en Pim van Riet eindigt op de tweede plaats en Fady Fresnais als derde.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl