Marcel Dekker is de eerste Nederlands Kampioen geworden van de nieuwe Mazda MX-5 Cup, zoals die dit seizoen zijn debuut beleefde in Nederland en België. De oud MaX5-kampioen van 2015 pakte de titel ten koste van Toine Kreijne, die door een zware blessure de tweede race niet kon rijden en zijn leidende positie in de tussenstand zonder te kunnen rijden moest overdragen aan Dekker. Bij de Junioren werd Maxime Oosten verrassend kampioen, door als derde te finishen in de tweede race, nadat twee van zijn belangrijkste concurrenten de strijd moesten staken.

Klassementsleider Kreijne zorgde voorafgaand aan de kwalificatie op zaterdagochtend voor een grote verrassing op de paddock door zich alsnog te melden bij de wedstrijdleiding als deelnemer aan dit weekend, daar waar hij de twee vrije trainingen op vrijdag er niet bij was. Na een zware crash twee weken geleden op het circuit van Spa, waarbij hij vijf gebroken ribben en een gebroken schouderblad opliep, wilde hij toch proberen zijn leidende positie in het klassement vast te houden en daarmee de titel veilig te stellen. Gedurende de kwalificatie leek het alsof het hem niet zou lukken, gezien zijn 12e tijd. Na afloop bleek dat het voor hem toch erg lastig schakelen was met dat gebroken schouderblad. András Király viel het meeste op tijdens de officiële tijdtraining door meteen aan het begin de grindbak in te duiken en voor een FCY te zorgen. Vervolgens wist hij zich zo te herpakken dat hij de snelste tijd reed van het hele veld van 21 auto’s in 1:56.569 en daarmee het belangrijke extra wedstrijdpunt pakte. Achter hem vonden er na afloop wat verschuivingen plaats in de rangschikking omdat maar liefst 11 coureurs hun snelste tijd kwijtraakten door het overschrijden van de tracklimits. Daardoor belandde Bas Schouten op de tweede plek, gevolgd door Dekker, Joshua Kreuger en Milan Teekens. Doordat ook bij Kreijne de snelste tijd werd afgepakt viel hij terug naar de allerlaatste plek op de grid, de 21e.  Bij het kampioenschap voor de Junioren, voor rijders tot 25 jaar, was de strijd voorafgaand aan dit weekend enorm spannend. Max de Bruijn was koploper met 163 punten maar werd op slechts 2 punten gevolgd door Dominique Kraan en op 3 punten door Oosten. Op de grid stonden alle junioren achter elkaar in de volgorde Teekens, Oosten, De Bruijn, Kraan en Rover Dullaart.

Gastrijder en Ziggo F1 presentator Rob Kamphues deed het niet onverdienstelijk met de 14e tijd in de voor hem onbekende gastenauto van de cup. “Het is niet makkelijk om de achterbanden goed warm te krijgen. Daardoor waren er af en toe wat listige momenten die me tijd hebben gekost. Maar elk rondje leer je hem beter kennen, dus ik kijk nu al uit naar de eerste race vanmiddag”, was zijn goedlachse commentaar na afloop.

Bij de start van de eerste race, op zaterdagmiddag, was de kop van het veld goed weg. Daarachter ging het mis met een aantal coureurs die spinden maar allemaal hun weg achteraan konden vervolgen. Er vormde zich aan kop al snel een groepje van zo’n 6 auto’s die allemaal aanspraak maakten op de eerste plek in de race. Kreijne was inmiddels begonnen aan een inhaalrace, tot het moment dat zijn auto in een noodloop kwam en hij weer terugviel naar achteren. Na 5 ronden van de race over 30 minuten kwam de Safetycar naar buiten vanwege een eenzijdige crash van Berry van Elk. Het hele veld
schoof in elkaar.

Na twee ronden werd de race weer gestart en vormde zich een kopgroep van vier rijders, in de volgorde Király, Dekker, Schouten en Kreuger. Op een kleine 50 meter reed de volgende groep met Dullaart, Teekens, De Bruijn, Olivier Naaktgeboren en Dick Warmerdam. Allemaal bumper aan bumper, op het scherpst van de snede. Dat bleef zo tot in de laatste minuten. Bij het ingaan van de laatste ronde gingen Dekker en Király deur aan deur over de finishlijn, nadat Dekker zijn auto aan de binnenkant bij Király had gezet. Dat bleek een goede keuze, want bij de eerstvolgende drie bochten rechtsom pakte hij daarmee de kop. Tot op het eind bleef Király vechten voor zijn laatste kans maar moest dat bekopen met een schakelfout, waardoor Dekker op de laatste meters redelijk onbedreigd de race won. Király volgde op 1,1 seconde. Daarachter waren het Schouten, Kreuger en De Bruijn die de meeste punten pakten. In de einduitslag werd Schouten vanwege de aanrijding in de eerste ronde echter een plaats teruggezet. Kreijne deed wat hij kon en finishte heel knap als 11e.  Kamphues had er meer moeite mee en liet de 17e plek noteren. “Direct na de start moest ik in de eerste bocht al helemaal stoppen om de gespinde auto’s niet te raken. Daarna wordt het meteen erg lastig want je verliest de aansluiting met het hele veld. Bovendien zijn de jongens aan kop wel heel erg snel, daar kan ik niet aan tippen in een auto die ik maar net ken. Maar wat was het leuk, ik heb er enorm van genoten. In de tweede race probeer ik meer naar voren te komen”, aldus Kamphues. Bij de Junioren deed kampioensleider De Bruijn goede zaken door vóór Kraan, Teekens en Oosten te finishen.

Bij de start van de tweede race op zondag lieten de coureurs elkaar beter heel dan bij de eerste. Zonder kleerscheuren kwam het veld de eerste paar ronden door. Aan kop was het stuivertje wisselen tussen Király, Dekker en Schouten, met direct daarachter Kreuger. Zowel Dekker als Kreuger en in mindere mate Király konden nog aanspraak maken op de titel, wat mooie en eerlijke gevechten opleverde tussen deze coureurs. Kreijne startte niet, omdat zijn verwondingen hem teveel parten speelden en het niet neer verantwoord bleek om te racen. Een dissonant was het contact tussen De Bruijn en Kraan in de achtste ronde, waarbij de laatste door toedoen van De Bruijn achterwaarts hard in de banden belandde. Na controle door een arts en het wegtakelen van de auto kon het veld pas na drie ronden achter de Safetycar de race weer vervolgen. Wat overbleef waren de laatste paar honderd meter naar de finish, die Schouten als eerste passeerde, gevolgd door Dekker en Oosten. De Bruijn kreeg door zijn actie tijdens de Safeteycar ronden al de zwarte vlag getoond en was daarmee gediskwalificeerd. De straf werd voor hem nog groter, omdat hij hierdoor ook het kampioenschap bij de Junioren verspeelde, nadat hij vrijwel het hele seizoen de leiding daarin had gehad. Kraan werd ook gedupeerd, omdat ook hij geen punten kon scoren, waardoor Oosten met zijn welverdiende derde plaats in de tweede race de lachende derde werd en de titel bij de Junioren binnensleepte.

Kamphues reed een betere race dan de eerste, nadat hij in de tussenliggende tijd wat tips & trics van Kreijne had meegekregen. “Ik kon nu veel beter volgen en durfde in bepaalde bochten ook veel later te remmen”, vertelde hij. “Dat scheelde me per rondje zo maar 2 seconden. Ik kon nu een paar keer echte strijd leveren met andere coureurs en heb me prima vermaakt. Dit is één van de leukste klassen waarin ik ooit heb geracet”, aldus Kamphues, die in de einduitslag op plek 12 was terug te vinden.

Bas Schouten verdiende nog twee extra punten, omdat hij zowel in race 1 als in race 2 de snelste ronde op zijn naam zette met tijden van respectievelijk 1:57.076 en 1:56.668.

Dekker dus Nederlands Kampioen met 165 punten, Kreijne blijft dankzij de 5 punten die hij verdiende in race 1 nog tweede met 145 punten. Kreuger wordt derde met 140. Dan volgen Király en Warmerdam met respectievelijk 124 en 113 punten.

Bij de Junioren is Oosten de eerste kampioen van deze Cup, met 193 punten. De Bruijn eindigt als tweede met 183, gevolgd door Kraan met 178.