Het was al zijn derde overwinning in de vier races die de Michelin Le Mans Cup dit seizoen oud is. Leonard Hoogenboom gaat in de LMP3-klasse dan ook aan de leiding in het prestigieuze endurance-kampioenschap, en dat in zijn debuutseizoen in de autosport. De achttienjarige coureur uit Numansdorp was een tevreden man na afloop van de races op de Red Bull Ring in Spielberg.

 

 

Een spektakel. Zo omschreef Leonard het weekeinde op de Oostenrijkse Formule 1-piste. Want hij moest van ver komen om de overwinning veilig te stellen. Maar de zevende plek was geen reden om de zege uit het hoofd te zetten. De snelle Zuid-Hollander wist niet van opgeven en stuurde zijn Norma M30 alsnog naar de eerste plaats. “Dat was echt racen”, zei hij. “Ik heb een groot gat dichtgereden, ik zat iedere ronde te pushen.”

Dat Leonard de snelheid had in Spielberg, werd al snel duidelijk. “Woensdag hadden we al een kleine test en die ging het meteen goed”, blikte de coureur van DKR Engineering terug. Dat bleek ook tijdens de kwalificatie. “Jens (Petersen, Leonards teamgenoot, red.) had P2 gepakt. Dat was goed.”

 

 

Een half uur voor de race was er wolkbreuk boven het Oostenrijkse circuit. “We moesten achter de safety car starten. We verloren daarna wat plekken en na een uur nam ik het stuur over van Jens. We lagen toen zevende. We besloten op slicks verder te racen en ik was gelijk snel.” En toen begon het. Leonard toonde wat voor een getalenteerde en snelle coureur hij is. Rücksichtslos baande hij zich een weg naar voren, daarbij de gevechten niet uit de weg gaand. Gevechten die vaak op het scherp van de snede werden uitgevochten, en steeds was het Leonard die de sterkste was. “Ik was echt aan het pushen en ik haalde zo iedereen in.”

In de slotfase moest Leonard nog een gewaagde actie buitenom wagen om de koppositie te veroveren. “Hij maakte een foutje, ik heb hem toen meteen buitenom ingehaald. We waren even snel, hij gooide de deur dicht en stuurde mij het gras op. Daarna pakte ik hem alsnog.” Het was een sterk staaltje racen dat hij ten beste had gegeven en dat werd op de beste manier beloond. “Ik kwam uiteindelijk als eerste over de finish. Dat was natuurlijk helemaal super.

 

 

Met drie overwinningen op zak is Leonard bezig aan een droomdebuut. Hij kon het zelf maar amper bevatten. “Het is echt een superjaar.  Het gaat perfect”, zei de snelle coureur. “De LMP3 vind ik een goede auto. Hij heeft veel vermogen, veel grip, en je kunt ermee aan close racing doen. Dat is het echte racen in plaats van treintje rijden.” Bij DKR treft hij de juiste werkomgeving om te kunnen excelleren. “Het is een goed team, de relatie met de teamleden is uitsteken. Daardoor werken we goed samen. Dat is mooi.”

Hoewel hij al drie van de vier races won, is de titel nog niet binnen handbereik. Al scheelt het niet veel. Leonard: “We zijn nog net geen kampioen. Er zijn nog twee races te gaan.” De volgende ronde van het kampioenschap wordt gehouden op het illustere circuit van Spa-Francorchamps. Leonard keek ernaar uit. “Ik vind het een mooi circuit met bochten als Eau Rouge en de snelle stukken. Het is mooi om daar te racen. Laat maar komen!”