Job van Uitert heeft in het eerste weekend van het Duitse ADAC Formel 4 seizoen op het circuit van Oschersleben zowel hoogte als dieptepunten gekend. In het veertig auto’s tellende veld legde de 17-jarige Dongenaar beslag op zijn eerste punten in de kampioenschap maar kon hij door een aantal schoonheidsfoutjes niet maximaal profiteren van zijn uitstekende snelheid.

Tijdens de kwalificatie bleek al dat Job qua snelheid er goed bij zat. Een prima rondetijd zorgde ervoor dat de Jenzer Motorsport coureur de eerste race van het weekend als zesde zou mogen starten. De startopstelling voor race twee wordt echter beslist door de tweede snelste rondetijd en daar liet Job echter wat liggen: “Ik had een echt goed rondje maar het hadden er twee moeten zijn. Dat is iets wat ik tijdens de kwalificatiesessies bij de komende races in het achterhoofd moet blijven houden”, aldus Job van Uitert die de tweede race als achttiende zou moeten gaan starten.

Een prima start zorgde ervoor dat de blauw-zwarte Tatuus Formule 4 er in de eerste race goed bijzat. In natte omstandigheden bleek meteen, net zoals een week eerder in het Italiaanse Misano, dat Job kon aanvallen en dat was precies wat hij deed. Laat remmend miste hij de grip die hij zo nodig had om de bocht te halen en schoof het kletsnatte gras in. “Ik had verwacht veel meer snelheid mee te kunnen nemen de bocht in, wat gebruikelijk ook zo is. Daar baal ik enorm van.” Job kwam terug als zeventiende en begon aan een extreem goede inhaalrace waarbij hij op de natte baan zich uitstekend revancheerde. Een reeks aan fraaie inhaalacties leverde hem de achtste plaats op. Zijn eerste punten in de ADAC Formel 4 klasse maar achteraf overheerste het gevoel dat er veel meer in had gezeten in de eerste race van het weekend.

Race twee werd op een volledig droog Oschersleben circuit verreden waardoor een inhaalrace zoals in de eerste wedstrijd lastiger werd. Startend vanaf de achttiende plaats probeerde Job naar voren te komen maar een code rood situatie na een ernstig ongeluk en enkele safetycar situaties om gestrande auto’s veilig weg te kunnen halen zorgden ervoor dat er nooit echt ritme kwam in de wedstrijd. Job bleef uiteindelijk, ondanks een aantal mooie inhaalacties, steken op de dertiende plaats en buiten de punten. “Dit zou altijd een lastige race zijn. Wel ben ik blij mij naar voren te racen en in ieder geval de snelheid te hebben om ook op het droog voorin mee te doen”, was de voorlopige conclusie na de tweede race.

In de derde race van het weekend zou Job die snelheid op een droge baan dan ook echt etaleren. Dankzij zijn achtste plaats in de eerste race mocht de jonge Nederlander vanaf de derde plek op de startgrid starten en een uitstekende start zorgde er voor dat hij ook op podium koers bleef. In een race vol harde gevechten met onder andere Mick Schumacher en Joey Mawson, winnaar van de eerste twee races van het weekend, bleef Job in de leidende groep, al viel hij wel terug naar de vierde plaats achter Sophia Floersch. Met nog een ronde te gaan nam Job veel risico om alsnog het podium te bereiken. Teveel risico waarbij hij Floersch hard raakte en zelf naast de baan en uit de wedstrijd raakte. “Het was achteraf bezien absoluut niet handig. Er was daar te weinig ruimte en ik heb veel punten weggeven. Het is een fout die ik niet meer wil en mag maken, vooral niet omdat het Jenzer Motorsport team zo hard heeft gewerkt om mij dit weekend voorin te krijgen. Ik ga ze daarvoor in de komende wedstrijden voor belonen.”, beloofde een zelf-reflecterende Job van Uitert na de wedstrijd.

En zo bleek Oschersleben een moeizaam maar vooral leerzaam weekend voor de Nederlander die zijn eerste punten pakte, zeer goede snelheid toonde op zowel een natte als een droge baan maar voor zichzelf de nodige lessen heeft geleerd in aanloop van het volgende weekend in de ADAC Formel 4 klasse.

Die volgende wedstrijd vindt in het weekend van 1 mei plaats op het uitdagende circuit van de Sachsenring waar de drie wedstrijden natuurlijk ook live te volgen zijn via de website van de ADAC Formel 4 serie: www.adac-motorsport.de/adac-formel-4

111