Met vier rijders in drie verschillende disciplines is de KNAF Talent First-selectie in 2016 op een breed front actief. De 15-jarige Richard Verschoor maakt dit seizoen zijn autorensportdebuut in de Formule 4 en combineert dit programma met diverse CIK-FIA kampioenschapswedstrijden. De 17-jarige Martijn van Leeuwen en de 15-jarige Rinus van Kalmthout vormen opnieuw de KTF-kartselectie. Van Leeuwen is toegetreden tot het fabrieksteam van Birel ART en richt zijn pijlen op het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap, terwijl Van Kalmthout in zowel Europa als Amerika hoge ogen wil gooien in de diverse Rotax kampioenschappen. Zoals eerder kon worden gemeld, promoveert de 18-jarige Jim van den Heuvel vanuit het KNAF Academy-programma naar de KTF-rallyselectie en komt daarbij in actie in het FIA World Rally Championship. Leo van der Eijk en Mats van den Brand stromen in 2016 uit de KTF-selectie.

Stichting KNAF Talent First is een initiatief van de nationale autosportfederatie KNAF om jong autosporttalent te begeleiden en te ondersteunen op hun weg naar de top. De activiteiten van KNAF Talent First worden mede mogelijk gemaakt door de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF. Met Max Verstappen in de Formule 1 en Kevin Abbring in het Wereldkampioenschap rally, is KNAF Talent First er de afgelopen jaren in geslaagd om Nederlands autosporttalent af te leveren aan de poort van de eredivisie in hun tak van sport.

Uitstroom, maar toch behouden voor KTF
Mats van den Brand, die vorig jaar onder de vlag van KTF uitkwam in de Drive DMACK Fiesta Trophy, zal dit jaar voor KTF coaching werkzaamheden verrichten voor onder andere Richard Verschoor. “Ik kijk met een goed gevoel op de rallyperiode binnen KTF terug. Via KTF heb ik een enorme kans gekregen, maar die niet ten volle benut”, blikt Van den Brand dankbaar terug. Ook Leo van der Eijk moet een stapje terug doen nadat het niet lukte om een programma samen te stellen dat aan de criteria van KTF en NOC*NSF voldeed. “Het was een droom die uitkwam en een mooie ervaring. In de periode dat ik deel uitmaakte van de KTF-rallyselectie heb ik veel geleerd.”

Autorensport 2016
Richard Verschoor maakte vorig jaar deel uit van de KNAF Talent First-kartselectie. In zijn debuutjaar in de internationaal hoog aangeschreven KF-klasse maakte Verschoor indruk door derde te worden in het eindklassement van het CIK-FIA Europees Kampioenschap en als jongste deelnemer de zesde plaats te veroveren bij het CIK-FIA Wereldkampioenschap. Als klap op de vuurpijl pakte het jonge talent uit Benschop met zes overwinningen de titel in de KF-klasse van het prestigieuze Deutsche Kart Meisterschaft. Dit seizoen maakt de 15-jarige Verschoor de overstap naar de autorensport en zal daarbij aantreden in het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4. “Het is een sterk kampioenschap met veel competitie, waarin ik veel kan leren”, aldus het KTF-autorensporttalent. Het SMP F4 NEZ kampioenschap bestaat uit een serie van zeven evenementen met steeds drie wedstrijden per weekend. Verschoor zegt de karting nog niet vaarwel, want naast zijn Formule 4-activiteiten neemt hij namens CRG Keijzer Racing onder andere deel aan diverse wedstrijden van het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap in zowel de OK als de KZ-klasse.

1460551027-richard_verschoor_f4_01

Kart 2016
De KTF-kartselectie wordt dit jaar gevormd door Martijn van Leeuwen en Rinus van Kalmthout. De 17-jarige Van Leeuwen maakt al wat langer deel uit van het KTF-programma en scoorde vorig jaar in alle belangrijke KF-kampioenschappen. Daarnaast reed de inwoner van Rijkevorsel zijn eerste EK en WK-wedstrijden in de KZ-klasse voor schakelkart. Van Leeuwen is dit jaar fabrieksrijder voor het gerenommeerde Birel ART team en heeft als hoofddoel de wedstrijden in de OK en KZ2-klassen van het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap. Daarnaast treedt Van Leeuwen aan in de diverse op Italiaanse bodem te verrijden WSK kampioenschappen. De 15-jarige Van Kalmthout maakt voor het derde jaar deel uit van de KTF-kartselectie. Net als afgelopen seizoen kent de Hoofddorper een zeer druk schema met wedstrijden in de diverse Rotax kampioenschappen. Daarbij komt het KTF-talent niet alleen in Europa aan de start, maar neemt hij ook diverse wedstrijden in het Amerikaanse Rotax kampioenschap voor zijn rekening. Van Kalmthout komt in Europa uit voor Daems Racing, terwijl hij in Amerika namens Team Koene USA aantreedt.

1460551077-rinus_van_kalmthout_kart_01

1460551053-martijn_v_leeuwen_01

Rally 2016
Een ronduit stormachtige ontwikkeling maakt Jim van den Heuvel door. Het 18-jarige rallytalent werd vorig jaar opgenomen in het KNAF Academy-programma en promoveert nu naar de KNAF Talent First-rallyselectie. Nauwelijks vier maanden na zijn debuut in het Nederlands Rally Kampioenschap maakte Van den Heuvel afgelopen januari bekend de overstap te maken naar het FIA World Rally Championship. De inwoner van het Gelderse Terschuur werkt daarin een volledig programma van zes wedstrijden af, waarbij hij in februari in Zweden al zijn vuurdoop beleefde. Van den Heuvel bestuurt een Mitsubishi Evo X van Van den Heuvel-Motorsport en komt uit in het WRC2, de titelstrijd voor productieauto’s. Daarnaast zal Van den Heuvel ook nog deelnemen aan enkele wedstrijden van het Nederlands Rally Kampioenschap. Van den Heuvel zal als navigator de ervaren Jac Gilles aan zijn zijde hebben.

1460551099-jim_vd_heuvel_rally_01