Even leek het er naar uit te zien dat Kevin van Deijne en zijn navigator Hein Verschuuren, de 2019 editie van de GTC Rally zouden moeten overslaan. Dit naar aanleiding van een flinke crash in de Ypres Rally amper een week geleden. In de zesde klassementsproef ging het fout en sloeg de Skoda Fabia R5 van Deijne Autosport over de kop.

“We zijn tijdens die crash flink door elkaar geschud,” kijkt Kevin terug. “We zijn zelfs even naar het ziekenhuis gegaan voor een algehele controle. Gelukkig bleek daar dat wij beiden er niets anders aan hebben overgehouden dan wat spierpijn en blauwe plekken. Het zag er desondanks echter naar uit dat we niet op tijd zouden zijn hersteld om deel te kunnen nemen. We waren flink door elkaar geschud. Inmiddels zit alles weer op zijn plaats en zijn de blauwe plekken weer weggetrokken. We zijn er weer klaar voor!”

De Skoda heeft er ook flink van langs gehad. Het was nog maar de vraag of die wel op tijd klaar zou zijn. Op maandagmorgen, direct na de Ypres Rally, zijn de monteurs van Deijne Autosport begonnen met het strippen van de Fabia. Zij hebben de afgelopen week daar waar kon zelfs vrij genomen van hun werk en zijn op volle snelheid aan de slag gegaan met de herbouw. Er werd een nieuwe carrosserie geregeld en zijn dag en nacht in touw geweest om een volledig nieuwe Skoda Fabia R5 op te bouwen. Komende week zullen de laatste details aan de auto worden afgewerkt en zal de Skoda weer van een livery worden voorzien.

“Het hele rebuild proces is precies gegaan waar wij met ons bedrijf Deijne Auto-onderdelen voor staan: de juiste onderdelen snel op de juiste plaats,” aldus Kevin. “We hebben in sneltreinvaart alle onderdelen van de gecrashte carrosserie gehaald en deze hergebruikt op nieuwe body. Ik maak een diepe buiging naar onze monteurs die iedere minuut die ze konden vinden in de wederopbouw van de Skoda hebben gestoken. Onze partner Kroon Oil heeft de Skoda inmiddels voorzien van alle benodigde smeermiddelen en vloeistoffen waardoor de motor alweer heeft kunnen lopen.”

Kevin en Hein zijn erop gebrand om volgende week een goed resultaat neer te zetten. Niet alleen vanwege de punten in het Open Nederlands Rally Kampioenschap, maar ook om dank-je-wel te zeggen. Een ‘dank-je-wel’ aan alle monteurs die keihard hebben gewerkt om de auto in minder dan twee weken weer klaar te krijgen en aan partner Kroon Oil voor het voortdurende vertrouwen. “Het zal niet makkelijk worden gezien het startveld. Er staan in totaal een tiental auto’s uit de R5 categorie aan de start met niet de minste namen. We zullen voor een goed resultaat dus flink aan de bak moeten,” blikt Kevin vooruit.

De GTC Rally heeft, net als het afgelopen jaar, opnieuw Breda International Airport als uitvalsbasis. De wedstrijd kent, verdeeld over 15 klassementsproeven, ruim 185 kilometers die de deelnemers tegen de onverbiddelijke klok moeten bedwingen. De start van de eerste klassementsproef is om 19:52u en rond 00:30u wordt de eerste auto terug in het Parc Fermé verwacht. Op zaterdag gaat de strijd verder en zal de eerste auto om 12:13u aan de zesde klassementsproef gaan beginnen. Rond 18:38u zal dan de winnaar op het finishpodium verschijnen.

Foto’s: Edwin Hengelman