Kas Haverkort heeft zijn sterke seizoensstart in het Formula Regional European Championship by Alpine een nog beter vervolg gegeven. Op het circuit van Imola stal het 18-jarige TeamNL-talent in de tweede race van het weekend de show door tot vier keer toe met prachtige inhaalacties op te klimmen naar de derde positie. Daarmee scoorde Haverkort zijn eerste podium in het zo zwaarbevochten Formula Regional European Championship by Alpine. Een dag eerder had de voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander in de eerste race al een fraaie vijfde plaats voor zich opgeëist. Opgeteld bij zijn in de openingsronde behaalde vierde en vijfde plaats steeg Haverkort daarmee in de tussenstand van het kampioenschap naar de tweede positie.

Na de openingsronde twee weken geleden in Monza, bleef het Formula Regional European Championship by Alpine met het Autodromo Enzo e Dino Ferrari ‘d Imola voor ronde twee op Italiaanse bodem. Met een vierde en vijfde plaats in Monza was Kas Haverkort sterk uit de startblokken gekomen en uiteraard wilde het 18-jarige TeamNL-talent dat in Imola een passend vervolg geven.

Omdat de testdag verstoord werd door veel regen, was het afwachten hoe de verhoudingen in de droge kwalificatie zouden zijn. Haverkort zat er opnieuw goed bij en klokte in zijn groep de derde tijd, goed voor de zesde startpositie in de eerste race van het weekend. Helaas werd die eerste race eigenlijk nooit een echte race want de in principe 30 minuten en één ronde durende wedstrijd werd tot drie keer toe door een safetycar en twee keer door een code rood onderbroken. Uiteindelijk finishte de wedstrijd ook onder code rood. Bij de start kwam Haverkort in de eerste chicane klem te zitten en verloor een positie. In de zevende ronde wist het TeamNL-talent deze plek weer te heroveren en sloot aan bij de drie rijders die streden om de plekken drie tot en met vijf. Bij de laatste herstart en nog slechts twee minuten en één ronde te rijden, deed Haverkort een poging om de vijfde plaats over te nemen. De Van Amersfoort Racing-piloot kon zijn aanval echter niet doorzetten en sloot weer aan op plek zes, de positie die hij ook innam toen even later code rood de race beëindigde. Omdat een van de rijders voor hem een tijdstraf van 10 seconden kreeg opgelegd, promoveerde Haverkort naar de vijfde positie, zijn derde top vijf klassering in drie races en daarmee opnieuw kostbare punten voor het kampioenschap..

Bij de tweede kwalificatie, die de startopstelling voor race twee moest bepalen, was Haverkort opnieuw uiterst sterk onderweg. Een tijdlang prijkte de naam van de VAR-rijder zelfs op de eerste positie, maar uiteindelijk werd hij met 0,001 seconde geklopt, om in de slotronde nog een rijder onder zijn tijd te zien duiken. Daarmee belandde Haverkort op plek drie en dus wachtte opnieuw de zesde startpositie.

Hoewel het kort voor aanvang van de race wat geregend had, stond het veld op slicks toen de 35 rijders vanachter de safetycar werden losgelaten. Vanaf plek zes begon Haverkort meteen aan te dringen bij de twee rijders voor hem. In ronde vijf kwam het drietal zelfs naast elkaar over het rechte stuk waarbij Haverkort met een prachtige actie buitenom in de eerste chicane de vijfde plek wist te veroveren. Even later herhaalde het TeamNL-talent deze fraaie manoeuvre en lag daarmee vierde. Omdat de race echter op dat moment wegens een crash en zware regenval werd afgebroken met code rood, moest de Nederlander zijn gewonnen vierde plek weer teruggeven. Na de herstart herhaalde het TeamNL-talent zijn gewaagde actie door vanaf plek vijf op de natte baan opnieuw tot twee keer toe buitenom in de eerste chicane rijders te passeren. Daarmee belandde Haverkort op plek drie toen even later, na opnieuw een crash, de race achter de safetycar werd beëindigd. Met een derde plaats was daarmee het eerste podium voor Haverkort in het Formula Regional European Championship by Alpine een feit. De VAR-coureur heeft dit jaar uit vier races twee keer een vijfde plaats, één keer een vierde plaats en nu dus een derde plaats gescoord. In het tussenklassement steeg Haverkort van de vierde naar de tweede plaats.

De naast TeamNL-talent Haverkort in het Formula Regional European Championship by Alpine uitkomende Nederlanders scoorden geen punten. De 17-jarige Dilano van ’t Hoff startte de eerste race vanaf plek dertig en passeerde als 21ste de finish. In race twee moest de MP Motorsport-piloot vanaf plek 27 aan de wedstrijd beginnen, werd een keer door een tegenstander geraakt en werd als 19de geklasseerd. De 16-jarige Laurens van Hoepen kwalificeerde zich als 26ste voor race één en kwam op plek twintig over de finish. De tweede kwalificatie leverde voor de ART Grand Prix-coureur een 24ste plek op, waarna hij wist op te rukken naar de 14de positie aan de finish.

Foto’s: Dutch Photo Agency