TeamNL-talent Kas Haverkort heeft op Circuit Zandvoort een prachtige tweede plaats behaald in de eerste race van het Formula Regional European Championship by Alpine. In de tweede race zorgde een touché in de eerste bocht ervoor dat de 18-jarige Van Amersfoort Racing-rijder zich vanuit de achterhoede terug moest knokken. Hij passeerde negentien rijders, maar een vijftiende positie levert Haverkort helaas geen punten voor het klassement op.

.

Voor de vijfde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine was Circuit Zandvoort de gastheer van de teams en de 35 coureurs. Voor Haverkort is dat weliswaar op papier een thuisrace, maar in zijn nog jonge carrière heeft de VAR-coureur niet vaak op het circuit in de Zandvoortse duinen gereden. Van een thuisvoordeel kan dus niet echt gesproken worden. Toch werd al in de vrije trainingen duidelijk dat Haverkort éévan de snelste rijders is op het 4.259 meter lange circuit aan de Nederlandse kust.

.

In de kwalificatie voor race liet Haverkort onder zomerse omstandigheden zien dat hij inmiddels tot de toppers in het Formula Regional European Championship by Alpine hoort. In zijn sessie voor de oneven rijders leek hij de snelste te zijn, maar in de slotseconden van de kwalificatie werd zijn tijd nog net verbeterd en werd hij tweede. Omdat de rijders in de andere sessie net iets sneller waren betekende dat voor hem een vierde startpositie voor de eerste race op zaterdag.

.

De start van het TeamNL-talent was fantastisch, hij wist de Italiaan Gabriele Mini direct te passeren en ging als derde de Tarzanbocht in. Hij kon niet echt de aansluiting vinden bij de twee rijders voor hem, maar had een klein gaatje van een seconde naar zijn achtervolger. Halverwege de race zat de Italiaan echter kort achter hem en Haverkost moest echt alle zeilen bijzetten om de derde positie vast te houden. Omdat alle rijders elke race vijfmaal de mogelijkheid hebben om met de ‘push to pass button’ wat extra vermogen te hebben viel het niet mee, maar Haverkort wist tot op de finish stand te houden en kwam als derde over de finish. Omdat de nummer twee Hadrien David van de wedstrijdleiding een tijdstraf kreeg van tien seconden werd Haverkort als tweede geklasseerd en daarmee scoorde hij achttien punten.

.

De kwalificatie voor de tweede race op zondagochtend verliep onder een stuk koelere condities dan een dag eerder. Haverkort reed nu de tweede sessie en het leek er op dat hij dit keer genoegen moest nemen met de vierde positie, wat zou betekenen een achtste plaats op de startgrid van race 2. In zijn allerlaatste ronde wist hij echter het beste uit zichzelf naar boven te halen met de tweede tijd in zijn sessie. Daarmee mocht de TeamNL-coureur de tweede race dus opnieuw vanaf de vierde positie starten.

Haverkort had een goede start en zocht naar een mogelijkheid om nummer drie Sebastian Montoya te passeren. De zoon van Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya wisselde telkens van lijn en ging bovendien vlak voor de Tarzanbocht erg vroeg in de remmen. Een lichte touché was daardoor niet te voorkomen en dat kostte Haverkort tot zijn schrik zijn voorvleugel. Terwijl de ongelukkige coureur de pits moest opzoeken zorgde een crash van een andere rijder voor een code rood, waardoor alle rijders de pits in kwamen en de race twintig minuten werd onderbroken.

.

Toen de race werd hervat moest Haverkort vanaf de 34ste positie aan een inhaalrace beginnen. Hij toonde zijn klasse door elke ronde rijders te passeren en geduldig maar vol overtuiging te knokken voor wat hij waard is. Na 21 ronden passeerde de VAR-rijder als 15e de finish en hoewel hij daarmee helaas geen punten scoort heeft hij wel laten zien dat hij absoluut in de top van het enorme veld van 35 auto’thuishoort.

De 16-jarige Laurens van Hoepen kwalificeerde zich als 23ste voor race ééen kwam als 19e over de finish. De tweede kwalificatie leverde voor de ART Grand Prix-coureur een 14e startplek op. Hoewel hij op die positie goed standhield in de race zorgde helaas een tijdstraf vanwege een valse start ervoor dat hij terugviel naar de 22e positie.

Foto’s: Dutch Photo Agency