Kas Haverkort heeft op het circuit van Mugello met twee sterke races de nodige punten gescoord in het Formula Regional European Championship by Alpine. In het 36 auto’s tellende veld startte het 17-jarige TeamNL-talent in de eerste race vanaf plek twaalf om als tiende de finish te passeren, goed voor één punt in het kampioenschap. In de tweede wedstrijd startte Haverkort na een uitstekende kwalificatie vanaf plek zes, moest in de race één positie prijsgeven, pakte zo de zevende plaats en was daarmee zelfs tweede in het rookie klassement. Met deze uitslag verdiende de MP Motorsport-piloot zes kampioenschapspunten. Na de nodige weekenden vol pech kreeg Haverkort daarmee eindelijk loon naar werken. KNAF Academy-pupil Dilano van ’t Hoff legde bij zijn tweede optreden in de klasse beslag op een 25ste respectievelijk 21ste positie.

Na de aftrap in april op Imola was het Formula Regional European Championship by Alpine dit weekend voor ronde negen van de titelstrijd terug op Italiaanse bodem. Op het nabij Florence in de fraaie regio Toscane gelegen Autodromo Internazionale del Mugello stond het recordaantal van maar liefst 36 deelnemers aan de start. Het 17-jarige TeamNL-talent Kas Haverkort wilde in Italië de snelheid die hij bij de vorige ronden had laten zien dit keer zonder geplaagd te worden door pech wel omzetten in goede klasseringen en punten voor het kampioenschap. Haverkort kreeg in Mugello bij MP Motorsport opnieuw gezelschap van Dilano van ’t Hoff. Het eveneens  17-jarige lid van de KNAF Academy-selectie maakte twee weken geleden zijn debuut in de serie en veroverde vorige week voortijdig de titel in het Spaans Formule 4 kampioenschap.

In de vrije trainingen liet Haverkort al zien dat het tempo opnieuw goed was. Dit resulteerde in de kwalificatie in een twaalfde startpositie voor race één. Haverkort bleef met zijn tijd in het extreem competitieve veld slechts 0,4 seconden verwijderd van een plek op de tweede startrij. Bij de start van race één was het in de eerste bocht al raak waardoor meteen de safetycar in de baan verscheen. Haverkort reed behendig om de problemen heen en kwam zo als tiende de eerste ronde uit. Bij de herstart behield de MP Motorsport-rijder zijn positie, kon het tempo van het groepje voor hem goed volgen en reed steeds verder weg van zijn achtervolgers. Mugello is echter zo’n circuit waar in de slipstream de wegligging snel minder wordt en de banden flink te lijden hebben. Het lukte Haverkort dan ook niet om zo dicht achter zijn voorliggers te kruipen dat hij een aanval kon inzetten. Na een tweede safetycarperiode was er nog slechts één ronde te rijden. In de sprint richting de finish waren de drie rijders voor Haverkort in een felle strijd verwikkeld. De MP Motorsport-piloot moest oppassen niet zelf geraakt te worden, kon zo niet profiteren en passeerde als tiende de finish, goed voor één punt in het kampioenschap.

In de tweede kwalificatie, die de startopstelling van race twee moest bepalen, toonde Haverkort opnieuw zijn snelheid. Op slechts 0,3 seconden van de poleposition liet het TeamNL-talent een uitstekende zesde tijd noteren, een evenaring van zijn beste kwalificatieresultaat eerder dit seizoen. Bij de start ging dit keer alles wel goed en via de buitenwaartse lijn in bocht één wist Haverkort zijn zesde positie te behouden. De MP Motorsport-piloot moest in de aanvangsfase even in de verdediging, maar wist zich al snel los te rijden van zijn achtervolgers. Na tien ronden moest Haverkort een positie prijsgeven en kwam zo op de zevende plaats terecht. Bij een herstart na een safetycarperiode deed de Nederlander nog een fraaie poging om buitenom in bocht één zijn verloren positie te heroveren. De aanval werd echter afgeslagen waarna Haverkort als zevende de finish passeerde, zijn tweede puntenfinish in het weekend en dit keer goed voor zes punten in de titelstrijd. In het rookie klassement legde Haverkort in race twee zelfs beslag op plek twee.

Van ’t Hoff klokte in de eerste kwalificatie de 25ste tijd, maar moest vanaf de 27ste startplaats aan de eerste race beginnen. De MP Motorsport-piloot profiteerde goed van de chaos in de eerste ronde en wist zo op te rukken naar plek 22. In het verloop van de race moest Van ’t Hoff echter weer wat plaatsen prijsgeven. Bij de tweede herstart wist de 17-jarige Nederlander nog een plekje winst te boeken en passeerde zo als 25ste de finish. De tweede kwalificatie leverde voor Van ’t Hoff een 23ste tijd op. Een groot deel van de race reed de MP Motorsport-piloot op deze positie rond om in de slotfase toch nog weer wat te klimmen en uiteindelijk beslag te leggen op de 21ste positie.

Foto’s: Dutch Photo Agency