Kas Haverkort heeft in het Finse Alahärmä bij het FIA Wereldkampioenschap in de OK-klasse een elfde plaats behaald. De 15-jarige TeamNL-rijder moest in de finale vanaf de 21ste plaats starten, maar een sterke inhaalrace leverde het jonge Nederlandse talent aan de finish een plaats net buiten de top tien op. Gezien zijn rondetijden had een hogere klassering er zeker ingezeten, maar Haverkort eindigde desondanks in het maar liefst 87 deelnemers tellende veld ruim voor vele gerenommeerde en zeer ervaren wereldtoppers.

Het uit één ronde bestaande FIA Wereldkampioenschap in de OK-klasse werd dit jaar verreden in het Finse Alahärmä. In de kwalificatie zette Kas Haverkort in zijn serie de negende tijd op de klokken, en ondanks dat de 15-jarige TeamNL-rijder slechts 0,228 seconden van poleposition verwijderd bleef, eindigde hij daarmee op een 22ste plaats in het maar liefst 87 deelnemers tellende veld. Daarmee moest Haverkort in de vijf kwalificatieheats die de startvolgorde voor de finale moesten bepalen vanaf de achtste plaats aan zijn races beginnen.

In de eerste heat zag de voor Kartshop Ampfing op een Tony Kart uitkomende Nederlander een hoge klassering verloren gaan door een tien seconden penalty. “Ik zat voor de bocht naast iemand en die stuurde toch in. Vervolgens raakt hij iets buiten de baan en krijg ik straf, heel vreemd”, aldus Haverkort, die als 22ste werd geklasseerd. De tweede heat leverde een 7de plaats op. Kort daarna begon het te regenen, omstandigheden waar de TeamNL-rijder op gehoopt had. In de eerder verreden natte training had Haverkort namelijk met afstand de snelste tijden laten noteren. De derde heat leverde dan ook een fraaie derde plaats op, een mooie voorbode voor heat vier. Daarin ging het in de opwarmronde echter al mis. Haverkort moest uitwijken voor wat remmende rijders voor hem, belandde naast de baan en moest als 29ste en laatste aan de wedstrijd beginnen. Een fraaie inhaaljacht bracht de Nederlander onder de natte omstandigheden terug op plaats elf, terwijl hij tevens de snelste raceronde voor zich opeiste. De vijfde en laatste kwalificatieheat werd weer onder droge omstandigheden verreden en bracht Haverkort een zesde plaats. Met deze uitslagen moest de TeamNL-rijder vanaf een 21ste positie aan de finale beginnen.

Meteen na de start begon Haverkort plaatsen goed te maken en was duidelijk sneller dan de groep rijders voor hem. Toen een van deze rijders echter van de baan raakte, moest Haverkort uitwijken en verloor de aansluiting met deze groep. Ondanks dat de Nederlander dezelfde tijden reed als de top vijf, zat er daarna niet meer in dan een elfde plaats. “Al met al viel het wat tegen. Er had gezien de snelheid ook zeker meer ingezeten. Dit was pas onze tweede wedstrijd op een Tony Kart. We waren daarom nogal zoekende naar de juiste afstellingen. De verschillen zijn zo klein dat alles moet kloppen. In de finale hadden we het denk ik goed voor elkaar, maar raakte ik door dat uitstapje van de rijder voor me de aansluiting kwijt. Anders had ik nog wel naar de top vijf kunnen rijden, want we noteerden dezelfde rondetijden als de snelste rijders. Met de snelheid ben ik wel blij, maar met wat meer geluk had er zeker meer ingezeten”, aldus een toch enigszins teleurgestelde Haverkort.