TeamNL-talent Kas Haverkort heeft op het circuit van Jarama voortijdig de titel in het Spaans Formule 4 kampioenschap overtuigend voor zich opgeëist. De 16-jarige MP Motorsport-piloot deed dat in stijl en op indrukwekkende wijze door alle drie de races soeverein op zijn naam te schrijven. Haverkort maakte de clean sweep compleet door ook drie keer naar poleposition te rijden en in alle drie de races de snelste ronde te laten noteren. De TeamNL-rijder die dit seizoen zijn debuut maakte in de autorensport bracht met zijn hattrick het totaal aantal overwinningen op elf uit achttien races. “Ik ben echt super blij met de titel. De snelheid was dit weekend weer zo goed”, aldus een dolgelukkige kampioen. Thomas ten Brinke maakte het Nederlandse succes compleet door naast een vierde plaats, met een derde en tweede positie twee keer naast Haverkort op het podium plaats te nemen.

De zesde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap werd verreden op het met 3.850 meter kortste circuit van de serie, het nabij de hoofdstad Madrid gelegen Jarama. Met twee vrije trainingen en twee kwalificaties op vrijdag en alle drie de races op zaterdag, kende de voorlaatste ronde van het kampioenschap een compact programma. Na in de twee vrije trainingen al de eerste plaats voor zich opgeëist te hebben, zette TeamNL-talent Kas Haverkort (Heemserveen) in de eerste kwalificatie die de startopstellingen moest bepalen voor race één en twee opnieuw de toon door op overtuigende wijze de poleposition voor beide races voor zich op te eisen. De 16-jarige MP Motorsport-piloot zette achterelkaar vijf rondetijden neer die allemaal sneller waren dan de snelste tijd van de nummer twee. In de kwalificatie voor de derde race verbeterde Haverkort zijn eerder gereden tijd, was opnieuw meer dan 0,2 seconden sneller dan de nummer twee en maakte daarmee de score wat polepositions betreft drie uit drie. De lijstaanvoerder van het kampioenschap creëerde zo voor zichzelf de best mogelijke uitgangspositie voor de drie races.

In de eerste race op zaterdagochtend waren de omstandigheden heel anders dan in de kwalificatie. Hoewel het niet meer regende, was de baan in Jarama nog nat en stond het hele veld op regenbanden. In de eerste vrije training had Haverkort met een snelste tijd al laten zien ook op een nat Jarama goed uit de voeten te kunnen. Met een uitstekende start was het TeamNL-talent goed weg en had na één ronde al een voorsprong van meer dan een seconde op de nummer twee. Na de marge eerst geconsolideerd te hebben, bouwde Haverkort zijn voorsprong uit tot vier seconden en pakte zo onbedreigd en op meer dan overtuigende wijze de winst. Op weg naar zijn zege zette de MP Motorsport-piloot ook nog eens de snelste raceronde op zijn naam.

In de tweede race waren de omstandigheden met een drijfnatte baan en regen nog veel slechter dan eerder op de dag. Het deerde Haverkort echter in het geheel niet want vanaf poleposition nam de TeamNL-rijder gedecideerd de kop, deed dat bij de herstart vanachter de safetycar nog een keer en reed vervolgens bij het veld weg om met een voorsprong van bijna twee seconden en opnieuw de snelste raceronde de overwinning voor zich op te eisen.

Voor de derde en afsluitende wedstrijd van de dag konden eindelijk de slicks tevoorschijn worden gehaald. Op de op sommige plekken toch nog wat vochtige baan maakte de van pole vertrokken Haverkort een uitstekende start en lag bij de eerste doorkomst al meer dan twee seconden voor op de nummer twee. In de derde ronde zag de TeamNL-rijder zijn inmiddels opgebouwde voorsprong van bijna vijf seconden tenietgaan toen de safetycar in de baan verscheen. Bij de herstart moest Haverkort even zijn leidende positie verdedigen, maar sloeg al snel weer een gaatje. Na een tweede safetycarsituatie nam de TeamNL-rijder direct een voorsprong en stelde zo zijn derde overwinning van de dag veilig en pakte ook weer de snelste raceronde. Omdat zijn naaste concurrent in de titelstrijd veel punten liet liggen, betekende de maximale score van Haverkort tevens dat het TeamNL-talent met nog één ronde in de titelstrijd te gaan, zich nu al Spaans Formule 4-kampioen mag noemen.

“Ik ben super blij met de titel. Hoewel de spanning er daarmee af is, wil dat niet zeggen dat ik volgende week in Barcelona bij de laatste ronde niet weer voor drie overwinningen ga. De snelheid was vanaf het begin heel goed. De kwalificatie ging super en de polepositions die ik daar veroverde maakten het allemaal wel wat makkelijker. Als je vanaf de eerste plek kan beginnen, blijf je met een goede start uit de gevechten. Ik kon steeds relatief makkelijk een gaatje slaan. Die laatste race was met een half natte half droge baan nog het lastigste, maar ook dat leverde geen problemen op”, keek een ontspannen maar zeer blije Haverkort op zijn kampioenschap en driedubbele winst terug.

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende 15-jarige Thomas ten Brinke zat in de eerste kwalificatie vast in verkeer en bleef daardoor steken op plek zeven. In de tweede kwalificatie verbeterde de pas aan zijn vierde Formule 4-weekend bezig zijnde Nederlander zich tot een vijfde positie. In de eerste race had Ten Brinke zich binnen twee ronden al opgewerkt naar plek vier. Vervolgens dichtte de MP Motorsport-piloot het ontstane gat naar de rijder op plek drie, maar bleef op slechts 0,3 seconden van het podium op plek vier steken. In de tweede race mocht Ten Brinke dan wel op een welverdiend podium plaatsnemen. Vanaf de zevende plek wist de MP Motorsport-rijder binnen een paar bochten op te rukken naar plek drie en hield deze fraaie positie ook probleemloos tot de finish vast. Vanaf de vijfde startplaats verraste Ten Brinke in race drie met slimme acties de nodige concurrenten en pakte zo een ijzersterke tweede plaats, waardoor de jonge MP Motorsport-piloot voor de tweede keer op één dag richting het podium mocht.