Allebei lieten ze op hun eigen manier hun talent zien tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen in een voor hen nieuwe klasse. Tim Gerhards won tijdens de BNL Kick-Off de finale bij de Rotax Max Junioren, zijn tweelingbroer Nick werd vijftiende in de finale na een onwaarschijnlijk knappe inhaalrace. Daarmee bevestigden de tweelingbroertjes uit Amsterdam al aan het begin van het seizoen dat het met de vorm wel goed zit.

Het was een heroïsche strijd die Nick zondag voerde op het circuit van Genk. Het twaalfjarige talent van Pex Motorsport kreeg tijdens de kwalificatie te maken met een technische storing waardoor hij niet van zijn plaats kwam. Zodoende moest hij de heats van de 35ste en laatste plaats starten. Hij werkte zich gestaag naar voren om zich uiteindelijk via de second chance-heat te plaatsen voor de finale.

Natuurlijk baalde de ambitieuze Nick, die samen met zijn broer één van de jongsten in de klasse is, dat hij in de heats achteraan had moeten starten. Maar uiteindelijk kon hij toch trots zijn op het feit dat hij erin geslaagd was in de uiterst competitieve Junioren-klasse nog als veertiende te eindigen. “Het is leuk om zoveel rijders in de te halen”, zei hij. Dat Nick dat in de regen deed, zei des te meer over zijn rijderskwaliteiten. “Ik ben tevreden over mijn rijden.”

Komend seizoen gaat hij samen met zijn broertje Tim uitkomen in het BNL-kampioenschap, het EK, het BMC en de Le Mans International Final. Ook wil hij een ticket winnen voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Het WK is zeker wel het doel. Daar wil ik echt graag rijden.”

Datzelfde gold uiteraard ook voor Tim, die zondag met zijn overwinning in de natte finale liet zien dat het met zijn snelheid wel goed zit. Hij was dan ook een tevreden rijder. “Jammer dat ik het dagklassement net niet heb gewonnen, maar de winst in de finale was supermooi. Het was pas mijn tweede raceweekeinde bij de Junioren.”

Dat hij het dagklassement niet won, kwam door de plotse regen, vlak voor één van de kwalificatieheats begon. “Ik stond helaas niet op een regenafstelling en viel terug van de eerste naar de achtste plek. Dat heeft me de dagoverwinning gekost.”

Dat hij in de finale uiteindelijk de snelste was, was knap, zeker gezien het grote, internationale deelnemersveld. Toch hoefde het niet echt te verbazen dat de talentvolle Noord-Hollander zondag zo rap was.

“Tijdens de eerste testdagen in een Junior-kart in januari ging het meteen al erg goed”, zei hij. “Ik had er een goed gevoel over. En in Campillos (Spanje, red.) was ik twee weken geleden tijdens de Rotax Max Euro Series de snelste in de warming up, pakte ik de poleposition en werd ik in de finale zesde.”

“In de finale kwam een rijder voor me niet weg bij de start”, legde Tim uit. “Daardoor verloor ik zo’n veertien plekken, maar ik ben toch nog zesde geworden. Vandaag hadden we ook de juiste snelheid te pakken.” Dat  bleek ook uit de kwalificatie. Daarin was hij overall ruim viertiende van een seconden sneller dan de nummer twee. “Toen dachten we: dit kan wel goed gaan komen.”

De races waren zeker niet gemakkelijk geweest, verzekerde Tim. “In de regen rijden in een Junior-kart was wel even wennen vanwege de andere banden en het andere chassis. Ik rijd nu andere lijnen dan vorig jaar. Maar het gaat gelukkig goed!”

Tim en Nick Gerhards wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Nyetimber, Parker & Williams, Joe Merino en Smit Cruyff.

Bezoek eens de website van Tim en Nick: timgerhards.nl en nickgerhards.nl

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl