TeamNL-talent Richard Verschoor heeft op het circuit van Monza na een fraaie inhaalrace met een tiende plaats toch nog onverwacht een punt gescoord voor het FIA Formule 3 Kampioenschap. Een tiende positie lijkt op het eerste gezicht geen bijzondere uitslag, maar de 19-jarige MP Motorsport-rijder begon de race vanaf plek 27, de positie waarop hij in de eerste race als gevolg van een lekke band was geëindigd. “Gelukkig hebben we het weekend kunnen omdraaien en het met een goede race kunnen afsluiten. Gezien de chaos in race één was er daar zonder die lekke band ook van alles mogelijk geweest”, keek Verschoor op twee chaotisch verlopen Formule 3-races terug.

 

 

Na vorige week Spa-Francorchamps stond met Monza dit weekend voor de rijders van het FIA Formule 3 Kampioenschap opnieuw een hogesnelheidscircuit op de kalender. De achtste en voorlaatste ronde van de titelstrijd begon voor TeamNL-talent Richard Verschoor goed, want in de vrije training zat de 19-jarige MP Motorsport-piloot met een zesde plaats niet alleen in de kop van het veld, zijn achterstand op de rijder met de snelste tijd bedroeg slechts 0,4 seconden.

Om in Monza tot een toptijd te komen, is een slipstream extreem belangrijk en dus draaide de kwalificatie op het Italiaanse circuit weer uit op de bekende chaos. Alle rijders wachtten op de juiste slipstream en zaten daardoor elkaar in de weg. Verschoor was een van de slachtoffers want uiteindelijk kreeg de Nederlander maar één redelijk vrije ronde en bleef daarbij steken op plek 17. Na afloop kregen maar liefst negen rijders een gridpenalty voor het te langzaam rijden en het daardoor veroorzaken van een gevaarlijke situatie, dan wel het hinderen van andere rijders. Verschoor steeg daarmee naar plek veertien, wat de kans op een top tien klassering en daarmee een betere startpositie voor de race van zondag weer wat vergrootte.

 

 

Na een goede start waarbij Verschoor in de tweede ronde zelfs even elfde lag, leek niet alleen een mooie klassering mogelijk, maar lag door de omgekeerde top tien als startvolgorde voor race twee, ook een uitstekende startpositie voor de race van zondag voor het grijpen. In de vierde ronde werd de Nederlander echter op het achterwiel geraakt, kreeg een lekke band en moest richting de pits. Als 30ste en laatste kon Verschoor zijn weg vervolgen waarna de MP Motorsport-rijder, geholpen door een aantal uitvallers, als 27ste werd geklasseerd, tevens zijn startpositie voor race twee. Wat er allemaal mogelijk was geweest voor het TeamNL-talent bleek later in de race toen door de vele schuivers en uitstapjes de rijders waar Verschoor in ronde vier tussen reed, uiteindelijk in de top vijf finishten.

 

Vanaf plek 27 leek Verschoor aan een onmogelijke missie te beginnen om nog punten voor het kampioenschap te scoren. Race één had echter al uitgewezen dat op Monza alles mogelijk is, zeker toen al snel bleek dat ook race twee een uiterst chaotisch verloop kende met talloze uitstapjes, aanvaringen en mede daardoor veroorzaakte lekke banden. Dit alles in combinatie met de diverse inhaalacties leverde Verschoor vele plaatsen winst op en in de 14de van de in totaal 22 ronden was de Nederlander al aangeland op plek twaalf. Daar stokte de opmars enige tijd omdat richting de elfde positie eerst een flink gat moest worden overbrugd. In de 19de ronde had de TeamNL-rijder echter ook die positie overgenomen waarna in de laatste ronde Verschoor zelfs nog de tiende plaats wist te veroveren, goed voor één punt in het kampioenschap. “We hebben het goed kunnen omdraaien. De pace was in race twee best oké en een tiende plaats had ik zeker niet verwacht, al geeft het door de vele crashes een wat vertekend beeld. In race één was al te zien dat er gekke dingen kunnen gebeuren. Daarin had ik zonder die lekke band ook zomaar vijfde kunnen worden. We missen net als op Spa nog steeds snelheid bij het uitkomen van de bochten. De oorzaak daarvan moeten we voor volgende week zien te vinden. We hebben een goede tweede race gehad en dat positieve moeten we vasthouden”, blikte Verschoor op het eerste van twee Italiaanse weekenden terug.

 

 

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende Nederlander Bent Viscaal maakte zo ongeveer het tegenovergestelde mee van Verschoor. De 20-jarige coureur uit Albergen was ook een van de slachtoffers van de chaotische kwalificatie en startte de eerste wedstrijd vanaf plek 21. Een mooie inhaalrace waarbij Viscaal goed profiteerde van de vele fouten die er door andere rijders werden gemaakt, leverde de Nederlander een sterke achtste plek op, met als extra bonus een derde startpositie voor race twee. Als gevolg van een slechte start zakte de MP Motorsport-rijder echter terug naar plek negen. Ook Viscaal leek in eerste instantie te profiteren van de chaos en lag in de 11de ronde weer op plek vijf. Gaandeweg de wedstrijd moest de Nederlander, mede door snel minder wordende banden, weer posities prijsgeven om uiteindelijk als elfde de finish te passeren.

De volgende en tevens laatste ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap staat alweer voor volgende week op de kalender. De rijders blijven Italië en reizen door naar Mugello.