Met de derde plaats tijdens de vierde ronde van het DEKM, het Duitse kampioenschap voor elektronische karts, liet Jort Coone in een internationaal veld opnieuw zien één van de sterkste rijders te zijn. Dat was een opsteker van jewelste, want de vijftienjarige rijder uit Lemmer had nota bene nooit eerder op het circuit gereden en had vanwege school zelfs een tijd niet gekart.  

Jorts knappe resultaat zat er het hele weekeinde al aan te komen. Zaterdag werd hij vijfde in de finale en ook de zondag ging goed, nog beter zelfs. In de trainingen was hij al snel en dat resulteerde in de zesde tijd in de kwalificatie. Daarna snelde hij naar de vijfde plaats in de prefinale en op het moment dat hij er moest staan, reed hij naar een razendknappe derde plaats.

“De race ging lekker. Het begon vlak voor de race zachtjes te regenen. Daarom moesten we een besluit nemen tussen droog- en natweerbanden. Mijn vader en ik kozen voor slicks. Het zou zoeken worden naar goede lijnen, want iedereen met regenbanden ging er gelijk vandoor. Ik reed achter de jongens met regenbanden, maar na drie ronden werd de baan droger. Het rubber vloog bij hen van de banden. Wij gingen sneller en heb ik een aantal jongens ingehaald.” En zo kwam Jort als de nummer drie over de finish gedenderd. “Dat gaf een lekker gevoel.”

Ook zijn vader was in zijn nopjes met het resultaat. Senior is tijdens de raceweekeindes Jorts steun en toeverlaat. “Samen kozen we voor de finale voor slicks. Dat bleek een goede keuze. Ik vond het wel grappig dat ik meteen naar het podium reed. Ik had nog nooit op deze baan gereden. Ook had ik een tijdje niet gekart omdat ik veel aandacht aan school heb besteed. Ik had daardoor weinig getraind.”

Jort geniet van de samenwerking met zijn vader. “Ik vind het leuk dat ik het racen samen met mijn vader doe. En mijn moeder en zusje gaan bijna altijd mee. Het is leuk als gezin naar het karten te gaan en met mijn vader een beetje na te praten over de races en de kartafstelling enz”.

Elektrische karten is nog een noviteit in de sport. Jort vindt het daarom een avontuur. “We zijn er blanco ingestapt. Je ziet dat iedereen eerst moest wennen aan de autoraces van de Formule E. Nu is dat een schitterend kampioenschap geworden waaraan alle grote autofabrikanten meedoen. Formule E was een kwestie van gewenning. Dat is met elektrische karts net zo. Ze zoeven net als de auto’s in de Formule E. Je hoort alleen geluid als je een kerbstone raakt. Ik vind het gewone karten ook leuk, en dat zal altijd mooi blijven, maar dit is wat anders en een gave uitdaging.”

Niet alleen zijn de karts anders dan de standaard karts met benzinemotor, ook de races zijn anders dan Jort kent van andere, niet-elektrische kampioenschappen, waarin hij eerder reed. “In de DEKM staan we met alle coureurs in een grote tent. Dus er is onderling goed contact. Ook hebben we sportieve races. De DEKM-organisatie van IK Media is uitstekend. Verder zorgt Rotax met zijn team van monteurs voor technische ondersteuning. Ze doen hun best, ze geven hulp. Dat is erg leuk.”

Sportief gezien is er ook meer dan voldoende uitdaging, stelde Jort. “Het DEKM-kampioenschap is nieuw en snel, ondanks het gewicht van de kart vanwege de batterijen. In Ampfing haalden we toch wel 110 kilometer per uur.” Gemakkelijk was het voor hem ook zeker niet geweest. “Ik kende de baan nog niet, dus de trainingen stonden in het teken van het leren kennen van de baan.”

De podiumplaats in Ampfing had de snelle leerling van het Zuiderzee Lyceum in Emmeloord in ieder geval de voldoening gegeven waarnaar hij al zo lang had gehunkerd. Want in Kerpen was hij al dicht bij het podium.“Dat het in Kerpen niet lukte, was echt spijtig. Ik was daar in gevecht met DTM-coureur Ferdinand Habsburg, die als gastrijder meedeed. We hadden een mooi gevecht, hij pakte toen net het podium en ik werd vierde. Maar ik had goed contact met hem en later heeft hij mij uitgenodigd voor de DTM-race in Assen. Ik kreeg een kijkje achter de schermen bij Aston Martin DTM. Ik mocht in de pitbox en het motorhome komen. Dat was helemaal te gek.”

Dankzij zijn klinkende resultaat in Ampfing is Jort nu opgeklommen naar de vijfde plaats in het algemeen klassement. Met nog één DEKM-race te gaan, kan hij nog hoger eindigen. Die wordt in het Italiaanse Sarno gehouden, tijdens het Rotax Max Grand Finals-weekeinde, waar de beste Rotax Max-rijders van de wereld tegen elkaar strijden. “Ik heb er zin in”, zei Jort. “Ik ziedaar mijn oude teamgenootjes en racemaatjes uit mijn Rotax Max-tijd, zoals Dani van Dijk en Mike van Vugt. Zij hebben nu een ticket gewonnen. Ik heb al met Dani afgesproken. Ik ga hem alles laten zien, hoe het bij ons eraan toegaat.”

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen beoefenen, is Jort nog op zoek naar steun voor het komende seizoen. Jort Coone bedankt zijn ouders en Rotax voor de support en het DEKM voor de organisatie.