Min of meer toevallig ontdekte Joey Alders vorig seizoen dat schakelkarts hem beter liggen dan automatische karts. Zondag kreeg hij de beloning voor zijn overstap van de senioren naar de DD2-klasse in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Op circuit De Landsard in Eindhoven snelde de zestienjarige karter uit Anna Paulowna tijdens de derde ronde naar de zevende, tweede en eerste plaats.

“Ja, ik ben tevreden”, zei Alders vlak voor de prijsuitreiking in de ruime kantine van De Landsard. “De snelheid zat er goed in, ik kon goed meekomen, de kart was goed afgesteld en voelde daardoor goed.”

Joey Alders wint A81F4342

Ziedaar de basis van zijn succesvolle weekeinde in een notendop. De enige dissonant in Eindhoven was zijn eerste race. Want een rijder die tweede en eerste kan worden en de tweede tijd rijdt in de kwalificatie, hoeft eigenlijk geen zevende te worden, zou je zeggen. Daar was Alders het ook hardgrondig mee eens, al wist hij dondersgoed waar hij de schuld moest zoeken voor die – overigens nog altijd keurige – zevende plaats. “Ik wou tijdens de eerste race iets te graag en raakte daardoor naast de baan”, zei de coureur van Schepers Racing Service. “Daardoor viel ik terug naar de veertiende plaats. Dat ik dan toch nog zevende kon worden, was niet verkeerd.”

Daarmee toonde hij direct dat zijn ware snelheid een stuk hoger was dan de uitslag in de eerste race deed vermoeden. Om dat te staven met een klinkende uitslag had hij in de tweede race – die in de regen begon – alvast een prima start. De Zanardi-karter denderde van de zevende naar de vierde plaats en had zo meteen uitzicht op de podiumplaatsen. “Ik kon goed naar voren rijden en belandde op een gegeven moment op de tweede plaats. Ik had soms wel moeite met de spray; je ziet bijna niet waar je rijdt. De winnaar (Dennis Kroes, red.) is ook een goede regenrijder, dus was het moeilijk om hem in te halen.”

Maar Joey had het beste bewaard voor het laatst. Want in de derde race, die hij vanaf de tweede plaats mocht beginnen, claimde hij bij de start de koppositie en gaf die in het vervolg niet meer uit handen. “Supermooi dat ik zo het weekend nog met een overwinning heb kunnen afsluiten.”

Het zei iets over de snelheid van de jonge Noord-Hollander. Dat hij zo snel is, zal velen verrast hebben. Tot halverwege het vorige seizoen kwam hij nog uit in de seniorenklasse. Totdat hij een ritje maakte in een DD2-kart. “Ik moest die voor iemand inrijden”, zegt Joey over zijn kennismaking met schakelkarts. “Dat ging meteen goed.”

Daarom maakte hij in overleg met zijn vader Arjan de opvallende keuze om de rest van het seizoen af te maken in de DD2. Zijn eerste race dat jaar was in de BNL. Hij werd direct derde totaal. “Hij zat net drie dagen in die kart”, herinnert zijn vader zich nog. Vorig jaar gold nog als leerjaar, maar de opmars van Joey moet wat hemzelf betreft dit jaar leiden tot de titel. Hij gaat voor niets minder dan het hoogste. “Want ik wil ook een ticket winnen voor de Rotax Max Grand Finals”, zegt hij.

Dat hij een serieuze titelkandidaat is, demonstreerde hij zondag op de Landsard in ieder geval op overtuigende wijze. Aan zelfvertrouwen is er bij Joey dan ook geen gebrek. Die putte hij vooral uit zijn optreden tijdens de eerste wedstrijd voor het Europees kampioenschap in Genk, een dikke maand geleden. Daar sjeesde hij naar de eerste en tweede plaats in de heats en de vijfde plaats in de prefinale. Dat hij in de finale vervolgens van de baan werd gereden en uitviel, kon niet verhullen dat Joey razendsnel op weg is een topper te worden in de DD2. Voor zover hij dat niet al is, trouwens. Al had hij zich in Genk wel enigszins verbaasd. “Dat ik zo ver naar voren zou komen had ik echt niet verwacht.”

Inmiddels voert hij het DD2-kampioenschap aan. Met de progressie die Joey nog altijd boekt, zou de titel bijna een logisch gevolg zijn. De tijd zal het leren. Vooralsnog heeft hij zijn eigen gelijk over te stappen naar de DD2 in ieder geval dubbel en dwars bewezen.

Joey Alders DD2 podium A81F4983A