Job van Uitert heeft op Spa-Francorchamps in zijn allereerste World Endurance wedstrijd het podium gehaald. Samen met zijn GDrive Racing teamgenoten Jean-Eric Vergne en Roman Rusinov finishte de Dongenaar de zes uurs race, in winterse omstandigheden, als tweede in de LMP2 klasse en lijkt daarmee klaar voor de 24 uur van Le Mans.

De eerste kennismaking met het wereldkampioenschap, waarin de crème de la crème van de autosport in actie komt was al tijdens de kwalificatie een succesvolle. Samen met oud-Formule 1 coureur Vergne reed Van Uitert een uitstekende kwalificatie en plaatste daarmee de Gdrive Aurus 01 op pole-position voor de endurance klassieker.

Voor de zaterdag werd wisselvallig en winters weer aangekondigd en dat is precies wat het veld te verduren kreeg. De wedstrijd startte op een droge baan met zonneschijn maar was nog geen kwartier oud toen de eerste sneeuwbui zich meldde. De omstandigheden werden dermate slecht dat een langdurige neutralisatie zelfs nodig was en het was in deze chaotische fase dat het team tegen een achterstand op liep in de strijd om de zege..

Na anderhalf uur racen nam Van Uitert het stuur over van zijn Franse teamgenoot en gaf zonder meer zijn visitekaartje af. Tachtig minuten lang was hij een van de snelsten op de baan en dichtte het gat met de kop met meer dan een halve minuut. Hiermee bracht Van Uitert het team terug in de strijd om de zege en lanceerde hij teamgenoot Rusinov voor de tweede helft van de race. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn met mijn stint. Ik had geluk dat ik grotendeels stabiele omstandigheden had en vooral geen grote sneeuwbuien maar met een buitentemperatuur van rond de twee graden Celsius is het hard werken om je bande op temperatuur te houden. Dat lukte en gelukkig kwamen we zo terug in de race”, aldus Van Uitert die zijn teamgenoot Rusinov de oranje LMP2 op de derde plek zag houden.

In de eindfase van de race sloeg de chaos nogmaals toe. Meerdere zware sneeuwbuien brachten keer op keer de safetycar naar buiten waardoor het kiezen van de juiste strategie cruciaal zou worden. Zo bleek vrijwel de gehele top vijf op een andere brandstofstrategie en was het afwachten welke succesvol zou zijn. Voor Gdrive Racing was Jean-Eric Vergne terug achter het stuur, op de tweede plaats, toen de laatste zware sneeuwbui toesloeg. Het zicht werd zo slecht dat de wedstrijdleiding met nog een handvol minuten te gaan niet anders kon dan de wedstrijd vroegtijdig af te vlaggen waardoor de strijd daardoor beslecht werd in het voordeel van het Amerikaanse Dragonspeed team, met Gdrive in hun kielzog.

“Natuurlijk hadden we hier graag willen winnen maar op een dag als vandaag, waar de sneeuw regeert ben ik blij dat we deze tweede plaats, mijn eerste podiumplaats in de LMP2 klasse eruit hebben gesleept”, vertelt Job na de race. “Dit was puur overleven en dat hebben we met succes gedaan. Ik weet niet hoeveel sneeuw we in juni tijdens de 24 uur van Le Mans gaan krijgen maar mocht het gaan sneeuwen zijn we in ieder geval ook daarop nu voorbereid!”

De eerstvolgende wedstrijd voor Job van Uitert en het Gdrive Racing team is de 4 uur van Monza, de tweede race uit het European Le Mans Series kampioenschap. Deze race wordt in het weekend van 11 en 12 mei verreden op het legendarische Italiaanse circuit.