Job van Uitert, John Farano en Rob Garofall hebben op het Portugese Portimao de LMP3 titel in de European Le Mans Series gewonnen. Het drietal stuurde de RLR Msport Ligier naar een vijfde plaats wat meer dan voldoende was om het kampioenschap te bezegelen. Met de titel is Job van Uitert de eerste Nederlander die een kampioenschap pakt in de LMP3 klasse van de European Le Mans Series..

 

 

Van Uitert moest de laatste vier-uurs wedstrijd van het jaar starten vanaf de zevende plek nadat een rode vlag situatie tijdens de kwalificatie ervoor zorgde dat de Dongenaar niet voor een snel rondje kon gaan. De nieuwkomer in deze vorm van autosport heeft het hele jaar laten zien in de eerste 120 minuten van de race het verschil te kunnen maken en dat was in deze race niet anders. Met gecontroleerde agressie schoof de wit-koperen LMP3 in de openingsfase naar voren, maar het was na de eerste pitsstop ronde dat Van Uitert echt toesloeg.

Met een serie extreem snelle ronden zette Van Uitert de tweede “stint” compleet naar zijn hand en pakte hij na tachtig minuten racen de leiding. Die voorsprong werd uitgebouwd naar maarliefst vijftien seconden toen de 20-jarige Van Uitert het stuur overgaf aan de Canadees John Farano.

 

 

Farano reed een foutloze stint en hield knap stand vooraan in het veld maar zag zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen dankzij een safetycar-situatie waardoor het veld bij elkaar gebracht werd. Zowel Farano, en Rob Garofall die de slotfase voor zijn rekening nam moesten daardoor continue vechten voor hun positie en slaagden daarin glansrijk. De overwinning was dankzij de safetycar periode niet mogelijk maar de titel was het grote doel en die was met dit resultaat meer dan veilig. Het verschil bedroeg na zes races uiteindelijk zeven punten.

Na de wedstrijd kon de jonge, nieuwbakken kampioen zijn geluk niet op: “Dit is een waanzinnig resultaat,maar wat hebben we er hard voor moeten vechten. Het is de kroon op een waanzinnig jaar, mijn eerste in de endurance racerij, en om de titel mee te nemen is bizar gaaf. Waanzinnig want het is ook nog mijn eerste in de autosport!”, aldus Job van Uitert vlak na de wedstrijd op Portimao.

 

 

Hankook tires, FIA Formula 3 European Championship, round 5, race 2, Red Bull Ring Spielberg (A) – 31. May – 2. June 2012 *** Local Caption *** +++ www.hoch-zwei.net +++ copyright: HOCH ZWEI / Thomas Suer +++